médiaszereplés

A kórházi várólistákról indított felmérésünkről beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban és a Spirit FM-en

Országos felmérést indított az Átlátszó, hogy feltérképezze, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. A kérdőívben azoknak a tapasztalatait várjuk, akik jelenleg vagy a közelmúltban műtétre várakoztak, így felkerültek a várólistára. A felmérés részleteiről és céljairól Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának április 14-i adásában, valamint  a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldal célja, hogy felmérje a kórházi várólisták tényleges hosszát, az ellátásra várakozók jelenlegi vagy közelmúltbeli tapasztalataiból származó adatokkal pedig hozzájáruljon az egészségügyi rendszer átláthatóbbá tételéhez, a koronavírus-járvány hatásainak felméréséhez.

Kérdőíves felmérés a kórházi várólistákról, személyes tapasztalatokat gyűjtünk | atlatszo.hu

Országos felmérésbe kezdünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről.

Az atlatszovarolistak.hu oldalon elérhető kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen típusú beavatkozásra várakozol vagy várakoztál, és melyik kórházban, illetve mikor kerültél fel a várólistára. Emellett arról is várjuk a visszajelzéseket, hogy változott-e az állapotod a várakozás során.

A kérdőívet ide kattintva lehet kitölteni, erre május 31-ig van lehetőség.

Cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának április 14-i adásában beszélt a részletekről. Kollégánk kiemelte, hogy a válaszadás teljesen anonim módon történik és mindössze pár percet vesz igénybe.

 

A műsorban arról is szó esett, hogy milyen következményei lehetnek a hosszú várakozási időnek, a több hónapos várakozás ugyanis a beteg állapotának romlását is eredményezheti. Kollégánk a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a hosszú várólisták miatt egyre többen fordulnak a magánegészségügy felé, egy-egy beavatkozás azonban több százezer forintba, vagy akár ennél is magasabb összegbe kerülhet. Mindez pedig tovább növelheti az egyenlőtlenségeket, hiszen nem minden beteg teheti meg, hogy ennyi pénzt kifizessen.

Április 18-án reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában is az Átlátszó által indított felmérés volt a téma, kollégánk Hont Andrással beszélgetett a kérdőívről és a kórházi várólisták hosszáról.

 

A műsorban szóba került egyebek mellett az is, hogy számos beavatkozásnál a koronavírus járvány enyhülése után is folytatódott a várakozók létszámának emelkedése, sok esetben pedig a várakozási idő is nőtt. Friss adatok szerint jelenleg közel 40 ezren vannak a várólistán, és nem ritka a fél-egy éves várakozás sem. További problémát jelent, hogy a régiók között is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mikor kerül sorra a páciens – egyes műtéteknél a különbség akár 400-500 nap is lehet.

Megosztás