médiaszereplés

Hont András a HírTV-ben vitatkozott a Magyarországon épülő akkumulátorgyárak hasznáról

A Debrecenben épülő akkumulátorgyár a közbeszéd egyik legfontosabbá vált témája lett a napokban. Csütörtök este Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója és Hont András, az Átlátszó főmunkatársa beszélgettek a témáról a Hír Televízióban.

A kormányzati tervek szerint öt éven belül a magyar gazdaságnak lehet a negyedik legnagyobb akkumulátor-gyártási kapacitása a világon. A Világgazdaság szerint a nemzetközi piacokon arra számítanak, hogy Magyarország lesz a Nyugat és a Kelet találkozási pontja, az a helyszín, ahol a nagy német autógyártók és az ázsiai akkumulátorbeszállítók találkoznak. Eközben Debrecenben parázs hangulatú lakossági fórumokon és tüntetésen is tiltakoztak a kínai CATL akkumulátorgyár környezetterhelő gigaberuházása ellen.

A HírTV által közölt adatok szerint jelenleg csaknem 1200 gigawattórás akkugyártási kapacitás érhető el a világon. Ennek legnagyobb részét – 77 százalékát – Kína állítja elő, 6-6 százalékot Lengyelország és az Egyesült Államok. Több más országban pedig összesen 11 százalék keletkezik. A járműgyártásban azonban brutális tempójú forradalom megy végbe, egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók. Ezért szakemberek szerint az akkugyártási kapacitás 2027-re megnyolcszorozódik, csaknem 9000 ezer gigawattóra lesz. A legnagyobb előállító továbbra is Kína marad, 69 százalékos piaci részesedéssel. A becslések szerint az akkugyártási kapacitás 10 százalékát állítja majd elő az Egyesült Államok, 6 százalékát pedig Németország. A kormányzati tervek szerint utána negyedikként következhet Magyarország. Hazánk ugyanis öt éven belül 194 gigawattóra kapacitást érhet el, miközben ezt Svédországban 135, Lengyelországban pedig 112 gigawattórára várják.

 

Az ambíciózus terv azonban nem mindenkinek tetszik, a gödi Samsung-gyár után Debrecenben is lakossági tiltakozás kezdődött a környezetpuszító gigaberuházások ellen. Debrecenben a közelmúltban parázs hangulatú lakossági fórumokon és tüntetésen is tiltakoztak a kínai CATL akkumulátorgyár építése ellen. Hont András a műsorban erről egyebek mellett azt mondta, hogy semmi nem indokolja, hogy a debreceni közgyűlés még csak napirendre sem tűzte a kérdést, és hogy a kínai beruházó nem hajlandó érdemi válaszokat adni a felmerülő kérdésekre és kritikákra.

„Anya vagyok, nem ellenzék!” – tüntetéses vonulás a debreceni akkumulátorgyár ellen | atlatszo.hu

Több száz ember indult el január 28-án szombaton reggel Mikepércs főteréről Debrecen városközpontjába, hogy a debreceni akkumulátorgyár építése elleni tiltakozásának hangot adjon. Bár a tüntetők szeretnék elérni, hogy a Mikepércs község határába tervezett gigaberuházás ne valósuljon meg, a demonstrációt egyik szervezője, Gyöngy-Tóth Enikő többször hangsúlyozta: ezzel a demonstrációval nem „balhét” akarnak.

Megosztás