médiaszereplés

Az Öveges-pénzek elcsalásáról beszélt az RTL Klub híradójában Horn Gabriella

Az RTL Klub híradója is beszámolt az Átlátszó interjújáról egy volt tankerületi vezetővel. Az anyagban a ma is pedagógusként dolgozó szakember részletesen beszélt az uniós pénzből finanszírozott Öveges-program sokszor minden szakmaiságot nélkülöző döntéseiről és a baráti vállalkozások megbízásáról. 

Korábban több cikkünkben ismertettük az iskolai laboratóriumok fejlesztésére indított Öveges-programmal kapcsolatos visszaélés-gyanús részleteket. Írtunk arról, hogyan fedezte fel az Öveges-botrányt kirobbantó Hadházy Ákos független képviselő, hogy az Elios-ügy  és az Öveges-projekt szálai összeérnek.

Beszámoltunk arról is, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is vizsgálta az Öveges-programmal kapcsolatos visszaéléseket, s hogy ennek ellenére a magyar hatóságok nagyon lassan vizsgálódtak, és csak 7 év nyomozás után történt feljelentés az ügyben.

Tudósítottunk arról is, hogy a közel 19 milliárd forint uniós támogatásból megvalósult Öveges-program és az Európai Szociális Alap más, szabálytalan pályázatai miatt Magyarországnak 7,8 millió eurót kellett viszafizetnie. A programmal foglalkozó cikksorozatunk legújabb része egy volt tankerületi vezetővel készített interjú volt. A szakember testközelből tapasztalta meg, hogyan működött a pályázati pénzek félrecsatornázása.

„Azt kell aláírni, amit elénk tesznek” – egy volt tankerületi vezető az Öveges-programról | atlatszo.hu

Ez a pályázó bement az önkormányzathoz, kikérte a dokumentumokat, beadta a pályázatát. Valójában ott az önkormányzatnál volt a pályázati központ, én – tankerületi vezetőként – oda csak a bélyegzővel aláírni jártam be többnyire. Amit az orrom alá toltak, alá kellett írni. Ez a pályázó a másik két induló céghez képest jóval olcsóbb ajánlatot adott be.

A volt tankerületi vezetővel készített interjúnkról az RTL Klub Híradója is beszámolt. A riportban megszólaltatták az interjút készítő átlátszós újságírót, Horn Gabriellát is. Munkatársunk elmondta, hogy a szakember hiába próbálta meg szakmai szempontból a legjobban felhasználni az Öveges-program adta lehetőségeket, rá kellett jönnie, hogy nincs beleszólásuk semmibe, ez egy felülről levajazott történet.

 

„Ismét találkoztam egy olyan esettel, ahol egy szorgalmas, a munkáját keményen végző becsületes ember kétségbeesve látja, fedezi fel azt, hogy nem tud mit tenni, becsületes módon nem lehet boldogulni” – mondta kollégánk a híradóban.

Megosztás