médiaszereplés

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexéről beszélt Szabó Krisztián a Beszólóban

Május 3-án, a sajtószabadság világnapján jelent meg a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières) 2022-es nemzetközi sajtószabadság-indexe. Bár a tavalyi évhez képest Magyarország helyezése javult, mégis rosszabb pontszámot kaptunk, mint 2021-ben. A felmérés részleteiről Szabó Krisztián beszélt Hont András rádióműsorában, a Beszólóban.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) húsz éve végez sajtószabadság-elemzést, melyben 2013 óta 180 ország vesz részt. A médiaszakemberek, jogászok és szociológusok által kitöltött kérdőív eredményei alapján, részben pedig az újságírókkal szembeni visszaélések és bántalmazások száma szerint 0-tól 100-ig rangsorolják az országokat.

Magyarország 2022-ben ugyan javított helyezésén (92. helyről 85. helyre), de a kapott pontszám tekintetében folytatódni látszik az a fokozatos romlás, ami 2010-ben kezdődött el. Hazánk helyzete az Európai Unión belül sem fényes: nálunk csak Bulgária és Görögország kapott rosszabb helyezést az idei indexben. A lista élén évek óta skandináv országok – Dánia, Svédország, Norvégia – állnak.

Romlott a magyar helyzet egy sajtószabadság-index szerint, de másutt még inkább | atlatszo.hu

A szakértők szerint a felmérés ugyan fontos, ám eredménye nem fog változást magával hozni, legfeljebb regionális összehasonlításra alkalmas.

Az index eredményeiről Polyák Gábor kommunikációs szakember, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője azt nyilatkozta cikkünkhöz, hogy a távoli országok összehasonlítása helyett célszerűbb az egyes országok időbeli változására fókuszálni: „ezek a felmérések főleg tendenciákat mutatnak, arra sokkal kevésbé jók, hogy összehasonlítsunk egymással országokat”. Kevésbé távoli országok esetében viszont – mint amilyenek az EU tagállamai – még megengedhető az országok összevetése.

Nagy Károly, a Transzparens Újságírásért Alapítvány munkatársa pedig úgy vélekedett, hogy „nem szerencsés, és szakmailag sem vezet megalapozott eredményhez szóról-szóra egyforma kérdőívvel vizsgálni a sajtószabadságot az összes országban. Az index törekszik arra, hogy a rengeteg információt valamilyen keretben összesítse, de uniformizált módszerrel nemigen lehet helytálló és igazán pontos értékelést készíteni.”

A Riporterek Határok Nélkül felmérését bemutató cikkünk egyik szerzője, Szabó Krisztián a Spirit FM Beszóló című műsorának május 11-i adásában beszélt az index eredményeiről és a szakértői véleményekről.

Megosztás