médiaszereplés

Az értelmezhetetlen NNK-s diagramról beszélt Szopkó Zita a Reggeli Gyorsban

Azt szerettük volna megtudni a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), hogy a napi, regisztrált koronavírus-fertőzöttek között hányan vannak oltottak, és milyen vakcinát kaptak. Kiadták is, meg nem is, mint a mesében: a napi fertőzésszámokat ömlesztve kaptuk meg, az ábrán pedig pont a lényeg nem látszik. A részletekről Szopkó Zita beszélt a Klubrádió reggeli műsorában.

Újabb, sikeresnek nem igazán mondható adatigénylés követte a próbálkozásunkat, hogy többet tudjunk meg a koronavírus-járvány terjedéséről, illetve az oltásokról.

Januári adatigénylésünkben azt kértük, hogy küldjék el napi bontásban a 2021. január 10-e és 2022 január 10-e közötti időszakra
– a regisztrált koronavírus-fertőzöttek számát;
– a koronavírus-fertőzöttek közül azoknak a számát, akik legalább egy oltást kaptak, illetve azoknak a számát, akik a teljes oltási sorozatot, és akik a 3. dózist is megkapták már.

Emellett azt is kértük, hogy arra vonatkozóan is küldjenek adatokat, hogy a fertőzöttek pontosan milyen típusú vakcinát kaptak. Ahogy az várható volt, a válaszadási határidőt két alkalommal 45 napra hosszabbította a Müller Cecília vezette NNK, így végül április legvégén, három hónap várakozás után kaptunk választ kérdéseinkre.

Sajnos, hiába izgultunk és reménykedtünk, csalódnunk kellett, ugyanis a napi fertőzésszámokat szövegbe ömlesztve küldték meg, az oltásokról szóló diagram pedig fekete-fehér, vagyis pont a lényege értelmezhetetlen.

90 nap után átláthatatlan diagramot és Word-dokumentumba ömlesztett számokat kaptunk Müller Cecíliáéktól | atlatszo.hu

A Semmelweis Egyetem tenderét a Fidesz-közeli cég nyerte, ám az egyetemnek egyelőre nincs pénze a beruházásra. Ha kapnak a kormánytól, akkor megvalósulhat a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Központ a IX. kerületben.

Cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió reggeli műsorának május 6-i adásában beszélt a részletekről.

Megosztás