PODCAST

Léteznek-e „fantomszavazók”? Átlátszó podcast a Fidesz vásárosnaményi képviselőjével

Számtalan elképzelés kering arról, hogy az egymás után a negyedik választást megnyerő Fideszt miért támogatják ilyen nagy számban a választók. A kormánypárt értelemszerűen ezt annak tudja be, hogy a szavazók értékelik a kormányzati teljesítményt. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének kritikusai és ellenfelei ugyanakkor más okokat sejtenek és sejtetnek a háttérben. A krumpliosztogatástól a hatékony propagandán át a levélszavazatok körüli anomáliákig sok mindent emlegetnek, ami szerintük magyarázza a Fidesz győzelmeit.

Ezek egy részének van alapja, más részük a keserűség szülte kifogáskeresés. Az előbbi csoportba tartozik az a jelenség, amelyet az ukrán határ menti településeken lehetett tapasztalni a 2018-as választások előtt: vagyis az, hogy komolyan megnőtt a választók száma. A kérdéssel akkor foglalkozott az Átlátszó is, munkatársaink alaposan szemügyre vették az érintett vásárosnaményi körzetet. Megerősítést nyert az a feltételezés, hogy a határmenti települések egyes ingatlanjaiba ukrajnaiak (magyarok és nem magyarok) sokaságát jelentették be.

Fantomszavazók duzzasztják a választói névjegyzéket a vásárosnaményi választókerületben | atlatszo.hu

77 175 – a Szabolcs 04-es egyéni választókerületben ennyien szavazhattak április 8-án. 73 242 – ennyi választópolgárt regisztráltak itt négy évvel ezelőtt. A vásárosnaményi választókerületben tehát négy év alatt 3933-mal nőtt a választópolgárok száma, ami egészen egyedülálló – a vonzásközpontnak számító Debrecen 01-es választókerületében például a szavazói létszám ugyanebben az időszakban közel kétezerrel csökkent.

Idén visszatértünk a témához, kollégáink elutaztak a Vásárosnamény-Fehérgyarmat városok által fémjelzett, 88 települést magába foglaló szabolcsi 4-es választókerületbe. Buszoztatásnak, szervezett szavazószállításnak, látványos befolyásolásnak nem találták nyomát. Az adatokat részleteiben megvizsgálva pedig meglepődve láttuk, hogy a korábbi bejelentkezéseket kijelentkezések követték, azaz a választói névjegyzék apadni kezdett. Ugyanakkor a Fidesz-jelöltjének eredményén ez nem látszott meg, tehát a korábbi bejelentkezések a határon túlról nem befolyásolták érdemben a választást.

Köddé váltak Szabolcs ukrajnai fantomszavazói – a háború miatt elmaradt a tömeges buszoztatás a határon | atlatszo.hu

A Fidesz azóta számíthat a hálás ukrajnai kettős állampolgárok szavazataira. Aki Ukrajnában él, az levélben szavazhat a pártok országos listájára. De a Magyarországon lakcímmel rendelkezők nemcsak listára, hanem egyéni jelöltre is szavazhatnak. Csak éppen nem Ukrajnából feladott levélben, hanem a magyarországi lakcímüknek megfelelő, itteni választókörökben.

Ettől függetlenül a jelenség létezett. Ezért megkerestük a körzet képviselőjét, a fideszes Tilki Attilát, hogy hajlandó-e velünk a vásárosnaményi körzetről és a választásokról beszélgetni. A képviselő vállalta a beszélgetést, amelyet itt lehet meghallgatni. A felvételen Tilki Attila mellett a választásról szóló cikk írója, Sarkadi Nagy Márton és a műsorvezető, Hont András hallható. Technikai munkatárs: Szabó Krisztián.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES

Fantomszavazók duzzasztják a választói névjegyzéket a vásárosnaményi választókerületben: www.atlatszo.hu/kozpenz/2018/05/22/fantomszavazok-duzzasztjak-a-valasztoi-nevjegyzeket-a-vasarosnamenyi-valasztokeruletben/

Köddé váltak Szabolcs ukrajnai fantomszavazói – a háború miatt elmaradt a tömeges buszoztatás a határon: www.atlatszo.hu/adat/2022/04/20/kodde-valtak-szabolcs-ukrajnai-fantomszavazoi-a-haboru-miatt-elmaradt-a-tomeges-buszoztatas-a-hataron/

Az Átlátszó választási oldala: https://atlo.team/valasztas2022/

Hont András Facebook-oldala: www.facebook.com/hontandras75

Sarkadi Nagy Márton Facebook-oldala: www.facebook.com/sarkadinagymarton

Szabó Krisztián Facebook-oldala: www.facebook.com/szabokrisztianadat

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Iratkozz fel a heti hírlevelünkre: mailchi.mp/atlatszo/mutyimondo_1124_1-396651

Megosztás