médiaszereplés

A kézilabda EB-re épített stadionokról beszélt Zsilák Szilvia az N1TV-ben

Január közepén bemutattuk, hogy a Szlovákiával közösen rendezett férfi kézilabda Európa-bajnokság (EB) miatt a magyar kormány nettó 128 milliárd forintot költött stadionokra: hármat építettek és egyet felújítottak. Cikkünk szerzője, Zsilák Szilvia az N1TV január végi adásában beszélgetett a részletekről Egri Viktor sportújságíróval és Para-Kovács Imre műsorvezetővel.

Január 13-án startolt el a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság: a január 30-ig tartó eseményt Magyarország és Szlovákia közösen rendezte meg. Míg szlovák szomszédaink két, már meglévő sportcsarnokot használtak fel a célra, addig idehaza gigantikus stadionépítésbe kezdett a kormány az EB égisze alatt.

A meccseket itthon Budapesten, Debrecenben és Szegeden rendezték meg, tartalékhelyszínnek pedig Tatabányát jelölték ki. Négy magyarországi helyszínből három kapott egy-egy új, méregdrága stadiont. A három új kézilabdacsarnokra és a debreceni aréna felújítására összesen nettó 128 milliárd (bruttó 162 milliárd) forintot költöttek, és ebbe az összegbe nem számoltuk bele a különböző járulékos költségeket (például telekvásárlás, földmunkák), csak a közbeszerzési értesítőben megjelent kivitelezési árakat.

Az arénák a későbbiekben más sportrendezvényeknek is otthont adnak majd, de az még erősen kérdéses, hogy mennyire lesz gazdaságos a fenntartásuk.

128 milliárdot költött a kormány stadionokra a kézilabda EB miatt: hármat építettek, egyet felújítottak | atlatszo.hu

Legutóbb fél évvel ezelőtt látogattunk el a Ferencvárosban épülő százmilliárdos kézilabdacsarnokhoz. A csarnok a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra (EB) készül, és úgy tűnik, hogy a koronavírus nem hátráltatta a gőzerővel folyó munkálatokat. Aki közlekedett mostanában a népligeti buszpályaudvar környékén, az láthatta, hogy a sportlétesítmény néhány hónap alatt látványos fejlődésen ment keresztül.

Cikkünk szerzője, Zsilák Szilvia az N1TV Exit-Poll című műsorának január 29-i adásában Egri Viktor sportújságíróval és Para-Kovács Imre műsorvezetővel beszélgetett arról, hogy milyen rengeteg közpénzt tol az Orbán-kormány a sportba, és az eredmények mégsem igazán jönnek (a kézi EB-n a magyar válogatott hamar kiesett, már a csoportkörből sem jutott tovább), viszont a kormányközeli vállalkozók gazdagodnak az építési megbízásoktól.

Megosztás