médiaszereplés

A cseh választási eredményeket elemezte kollégánk az N1TV-ben

Prágában élő tudósítónk, Bőtös Botond a Napi Téma című műsorban beszélt arról, hogy mi vezethetett Andrej Babiš miniszterelnök bukásához, és milyen a hangulat Csehországban a választás után.

2021. október 9-én, a szavazatok összeszámlálása után kiderült, hogy Andrej Babiš elvesztette többségét a cseh parlamentben. Pártja, az ANO csak a második helyet szerezte meg 27 százalékkal, és mindkét koalíciós partnere, a szociáldemokraták (ČSSD) és a kommunisták (KSČM) is kiestek a parlementből 5 százalék alatti eredménnyel. Babiš el is ismerte vereségét, és gratulált a jobboldali ellenzéki Spolu koalíciónak a győzelemhez. A kormányalakítás azonban egyelőre Milos Zeman államfő betegsége miatt csúszik.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök vereségéhez hozzájárulhatott, hogy néhány nappal a választás előtt kiderült: adóparadicsomokban alapított cégeken keresztül a Francia Riviérán vásárolt tizenhat értékes ingatlant, köztük egy kastélyt. Emellett a cseh belpolitika egyik állandó botrányává rögzült a Babiš Agrofert holdingjához tartozó Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésére (a gyanú szerint csalással) felvett EU-s támogatások története, a Gólyafészek-ügy.

Az Átlátszó Prágában élő tudósítója, Bőtös Botond az N1TV Napi Téma című műsorának október 12-i adásában elemezte a cseh parlamenti választás eredményeit, előzményeit és a várható folytatást. A beszélgetés 8:50-től látható az alábbi videóban:

Megosztás