médiaszereplés

A Pegasus-kémprogramról nyilatkozott kollégánk az RTL Klubnak

Az RTL Klub Házon kívül című műsorának keddi adásában volt egy riport arról, hogy több magyar újságíró és közéleti szereplő telefonját is lehallgatták a Pegasus-kémprogram segítségével. Az így megfigyeltek között van Németh Dániel fotós-újságíró is, akinek anyagai több alkalommal megjelentek már az Átlátszón is. Mivel Németh a hatalmasságok leleplezése érdekében őrzi az inkognitóját, munkájáról és annak jelentőségéről Erdélyi Katalin, az Átlátszó főszerkesztő-helyettese beszélt a riportban.

A Direkt36 júliusban egy nemzetközi projekt részeként, egy kiszivárgott telefonszám-lista alapján írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat, közéleti személyiségeket és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg.

Szeptember végén a lap arról is beszámolt, hogy a korábban a Lady MRD-ot (fedélzetén Szíjj Lászlóval, Homolya Róbert MÁV-elnökkel és egy kormánybiztossal) levideózó, a jachtozó Szijjártó Péter külügyminisztert és a 17 milliárd forintos magánrepülőből kiszálló Orbán Viktor miniszterelnököt és más hírességeket megörökítő Németh Dániel fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel 2021 július elején. Megfigyelése idején Németh Magyarországon tartózkodott egy külföldi utazása után, és a következőt tervezte.

Október elején a Partizán csatornáján jelent meg a nyári utazások eredménye: Németh Dániel és Rádi Gábor kisfilmje a NER idei luxusjachtos nyaralásáról. A 10 perces videón láthatjuk Jászai Gellértet, Barna Zsolt MKB-vezért, valamint Mészáros Lőrinc gyerekeit is a Lady MRD és Seagull MRD luxusjachtok fedélzetén, amikhez az OE-LEM lajstromjelű magánrepülő szállította Budapestről az utasokat – köztük Mészáros Lőrincet.

 

Videón a NER idei luxusjachtos nyaralása – Mészárosék, Jászai Gellért és a többiek | atlatszo.hu

Júliusban szintén járt Nápolyban és Monacóban, de volt a magángép a Szardínián található Olbia, a szomszédos Korzikán található Figari, a finnországi Turku, a törökországi Antalya, a lengyelországi Goleniów, az olaszországi Catania, valamint Bécs repülőterén is. Augusztusban többször ment az OE-LEM Olbiára, Monacóba és Nápolyba, de megfordult Athénban és Rijekában (Fiume) is.

Az RTL Klub hírháttér műsora, a Házon kívül október 12-i adásában foglalkozott a Pegasus-botránnyal. A riportban Németh Dániel esete mellett bemutatták a szintén megfigyelt Panyi Szabolcs újságíró (Direkt36), Varga Zoltán médiatulajdonos (Centrál Médiacsoport, a 24.hu kiadója), Páva Zoltán (ex-MSZP-s politikus, az ezalenyeg.hu kiadója), Csikász Brigitta újságíró (jelenleg Blikk, korábban Átlátszó), Dercsényi Dávid újságíró (HVG) és Gémesi György, Gödöllői ellenzéki polgármesterének történetét is.

Németh Dániel nem kívánt nyilatkozni a riportban, ezért munkájáról és annak jelentőségéről az Átlátszó főszerkesztő-helyettese, Erdélyi Katalin beszélt a műsorban.

A Házon kívül riportja

Megosztás