médiaszereplés

Az ügyészségen elakadt nyomozásokról beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Tegnap megjelent anyagunkban összegyűjtöttünk 20 fontos ügyet, ami valahogy elakadt az ügyészségen: vagy nem indult nyomozás, vagy hamar lezárult „bűncselekmény hiányában”, vagy évek óta húzódik eredménytelenül. Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának mai adásában beszélgetett Pálinkás Szűcs Róbert műsorvezetővel a legismertebb ilyen esetekről és az EU magyar ügyészséggel szemben megfogalmazott kritikáiról.

Hosszas gyűjtőmunka után szeptember 16-án jelent meg az a cikkünk, amelyben bemutattuk, hogy az idén 150. születésnapját ünneplő magyar ügyészség, és a szervezetet vezető Polt Péter mennyire elégedett a saját munkájával, ám a valóság kicsit más képet mutat. Összeszedtünk 20 közéleti szempontból fontos és többnyire európai uniós támogatásból finanszírozott ügyet, amelyek valamilyen módon elakadtak az ügyészségen. Vagy hosszú ideje húzódik a nyomozás eredménytelenül, vagy épp ellenkezőleg, hamar lezárták az eljárást „bűncselekmény hiányában”, vagy egyszerűen nem is kezdtek kutakodni. Elios, 4-es metró, Biodóm, lélegeztetőgépek, Budapest-Belgrád vasút, hogy csak néhányat említsünk most.

 

Elszabotált nyomozások: 20 fontos ügy, ami megakadt az ügyészségen | atlatszo.hu

A Fidesz pártkatonájának tartott legfőbb ügyész, Polt Péter előszeretettel hangoztatja, hogy a magyar nyomozóhatóságok milyen remek munkát végeznek. Az elmúlt években azonban több olyan nagy ügy is volt, amelyben vagy hosszú ideje húzódik a nyomozás eredménytelenül, vagy épp ellenkezőleg, hamar lezárták az eljárást „bűncselekmény hiányában”, vagy egyszerűen nem is kezdtek kutakodni.

Az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében készült hosszú anyagban bemutattuk azt is, hogy az Európai Uniónak milyen kifogásai (pl. Polt Péter 9 éves mandátuma és csak parlamenti kétharmaddal lehetséges leváltása) és elvárásai (pl. erősebb fellépés a korrupció ellen) vannak a magyar ügyészség felé. Nem mellékes az sem, hogy az EU korrupcióellenes intézménye, a GRECO 2015-ben fogalmazta meg először kritikáit, és összesen 18 ajánlást tett Magyarország részére, ám azokból a magyar kormány még csak 5-öt hajtott végre. Időközben pedig az ügyészség függetlensége fontos témája lett az EU-s helyreállítási alapról folyó tárgyalásoknak is.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának szeptember 17-i adásában beszélgetett a témáról Pálinkás Szűcs Róbert műsorvezetővel. Szó volt az Eliosról, a 4-es metróról, Tarlós Istvánról és Demszky Gáborról is, az adás felvétele itt visszahallgatható:

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás