médiaszereplés

A gyermekotthonok napi 684 forintos étkezési kvótájáról beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Múlt héten számoltunk be arról, hogy az állami fenntartású gyermekotthonokban élő, nagyjából 7 ezer kisgyerek étkezésére 10 éve fejenként napi 684 forintot ad az állam. A cikk szerzője, Horn Gabriella az államalapítás ünnepén beszélt a részletekről a Klubrádió reggeli műsorában.

Társadalmi célú hirdetés

Ahogy írtuk a gyermekotthoni étkeztetésről szóló cikkünkben, Szél Bernadett országgyűlési képviselő az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI) kérdezte a gyermekotthonokban uralkodó állapotokról, de végül az ombudsmanon keresztül megszerzett dokumentumból tájékozódott.

Az Alapvető Jogok Biztosa idén tavasszal a gyermekotthonok helyzetével kapcsolatban több problémára is felhívta a figyelmet, ezek között szerepelt az étkezési normatíva rendezése is.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az ombudsmani ajánlásra küldött választ, amiből úgy tűnik, hogy a napi 684 forintos étkezési kvóta emelése túl nagy terhet jelentene az Orbán-kormány költségvetésének.

 

Tízóraira egy Túró Rudi vagy joghurt sem jön ki a gyermekotthonoknak adott állami normatívából

„Sok gyerek bizony éhesen mehet aludni” – mondta az Átlátszónak egy, a neve elhallgatását kérő már nyugdíjas szakember, aki 15 éven át egy gyermekotthon gazdasági vezetőjeként dolgozott. Az Átlátszó által talált adatok szerint az ilyen intézményekben reggelire hozzávetőleg 80-100 Ft, tízóraira és uzsonnára kb. 50-50 Ft, ebédre 180-300 Ft, vacsorára kb.

Az Átlátszó által talált adatok szerint az ilyen intézményekben reggelire hozzávetőleg 80–100 Ft, tízóraira és uzsonnára kb. 50-50 Ft, ebédre 180–300 Ft, vacsorára kb. 180 Ft jut annak a 7 ezer gyermeknek, akik ma Magyarországon központi fenntartású gyermekotthonokban laknak.

A cikk szerzője, Horn Gabriella a Klubrádió Reggeli Gyors című közéleti műsorának augusztus 20-i adásában beszélt a részletekről. Az adás itt visszahallgatható:

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás