médiaszereplés

A hatvanpusztai építkezésről készített drónvideóinkról beszélt jogászunk az RTL Klubnak

A csatorna hírműsora a miniszterelnök apjának birtokán lebontott műemlék épületekről közölt riportot, amelyben dr. Sepsi Tibor, az Átlátszó jogásza beszélt arról, hogy a drónozás szigorítására egyértelműen a sajtó által készített felvételek miatt került sor.

Támogatási kampány

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég kiderítette, hogy az Orbán Győző tulajdonában lévő hatvanpusztai majorság területén a második műemlék épületet, az egykori juhakolt is hatósági engedéllyel rombolták le egy „tartószerkezeti szakvélemény alapján”. Az első műemlék épületet korábban arra hivatkozva bonthatták le, hogy az ingatlant villámcsapás érte.

Az RTL Klub híradója a februári 7-i adásában foglalkozott a témával. Az erről készült riportban nyilatkozott Hadházy, és a majorsági épületek eltűnését, a terület változását a csatorna a képviselő és az Átlátszó által készített légifelvételekkel mutatta be.

 

Lebontott műemlék, terjeszkedő kőbánya és golfklub – drónvideókon mutatjuk Orbán Győző birtokait Fejér megyében

Az Átlátszó egy évvel ezelőtt készített drónfelvételein még látszott mindkét műemlék lovarda a Hatvanpusztai majorságban, Orbán Győző Alcsút melletti, 13 hektáros birtokán. Itt azóta is hatalmas építkezés folyik. Szerettük volna megtudni a tulajdonostól, hogy mi lesz a védett épületekkel, de a miniszterelnök édesapja nem válaszolt a megkereséseinkre.

Az anyagban nyilatkozott az Átlátszó jogi képviselője, dr. Sepsi Tibor is, aki szerint furcsa, hogy az idén életbe lépett szigorú dróntörvény (melynek értelmében magánlaksértés lehet más ingatlanáról az ő engedélye nélkül légifelvételt készíteni, és egy ilyen felvétel nyilvánosságra hozója akár 1 év börtönt is kaphat) csak a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozik.

„Például nem vonatkozik a pilótával rendelkező repülőeszközről készített felvételekre, például nem vonatkozik a műholdról készített felvételekre, például nem vonatkozik egy magasabb épületről készített felvételekre adott esetben. Ez jól mutatja, hogy igazából a sajtó által használt drónos megoldások az elsődleges célpontjai ennek a szabályozásnak.” – mondta Sepsi.

 

Az RTL Klub híre

Jogászaink álláspontja szerint egyébként az új szabályok alapján sem leszünk büntethetőek egy-egy közszereplő ingatlanáról készített légifelvétel miatt, és ha mégis eljárás indul ellenünk, akkor majd a bíróságon megvédjük magunkat. Tehát ezután is fogunk olyan drónvideókat készíteni, mint eddig.

Megosztás