médiaszereplés

A budapesti csapvíz ólomszennyezettségéről nyilatkoztunk az ATV reggeli műsorában

Munkatársunk, Zsilák Szilvia az ATV szerda reggeli műsorában beszélgetett arról, hogyan juthat a régi épületek vízvezetékeiből ólom a budapesti ivóvízbe. A beszélgetés apropóját az a dokumentum adta, amit egy pesti férfi juttatott el hozzánk. Az édesapa bevizsgáltatta a csapvizük ólomtartalmát, amiről kiderült, hatszorosa a megengedettnek.

A hét elején számoltunk be arról, hogy egy pesti férfi részt vett az EU-s finanszírozású programban, ami a lakosság számára ingyenes ivóvíz-minta bevizsgálást tesz lehetővé az ólomszennyezés kimutatására. A csapvizükben csapnyitáskor 64 mikrogramm/liter értéket mértek, egy perc folyatás után pedig 21 mikrogramm/litert. A csapnyitáskor mért érték több mint hatszorosa a megengedett, literenkénti 10 mikrogrammos határértéknek.

Bevizsgáltatták a csapvizük ólomtartalmát, a határérték hatszorosát mérték

Egy budapesti édesapa bevizsgáltatta a csapvizük ólomtartalmát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenes programjában. A csapnyitáskor 64 mik­ro­gramm/liter értéket mértek, ami a megengedett határérték több mint hatszorosa. Az édesapa szerette volna kideríteni, hogy mi a teendő ilyen esetben, azonban a hivatalos szervek még nem tudnak megoldást nyújtani a problémára.

A biztonságos ivóvíz szűrők hivatalos listájára pedig még legalább nyárig várni kell. A Fővárosi Vízművek közben arra az uniós forrásra vár, ami a budapesti ivóvízhálózat rendszerének hálózati fejlesztését finanszírozza.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás