médiaszereplés

A Fertő-tóhoz tervezett gigaberuházásról tudósított a német köztévé, nyilatkoztunk benne

A ZDF kétperces riportot szentelt a Fertőrákosra tervezett turisztikai gigaprojektnek, aminek érdekében a magyar kormány helyi lakosokkal és Ausztriával is konfliktust vállalt, és ami mögött sokan Orbán Ráhelt sejtik. A német köztévé nem cifrázta túl a dolgokat: az anyag címe nemes egyszerűséggel csak annyi, hogy „Korrupció Magyarországon”. A témáról nyáron cikkező munkatársunk, Erdélyi Katalin is nyilatkozott a riportban.

Augusztus közepén számoltunk be arról, hogy a kormány több tízmilliárd forintból egy hatalmas turisztikai centrumot akar létesíteni a Világörökség részét képező Fertőrákoson. A projektre hivatkozva lezárták a strandot, szerződést bontottak a parton dolgozó büfés és hajós vállalkozókkal, kivágtak néhány fát, viszont nem tájékoztatták a tervekről előre sem a helyi lakosságot, sem Ausztriát, sem az UNESCO-t. A beruházás mögött sokan a miniszterelnök lányát, az állami turizmus környékén mozgolódó Orbán Ráhelt sejtik.

Helyi lakosokkal és Ausztriával is konfrontálódik a kormány a Fertő-tavi óriásberuházás miatt

Legalább 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épül majd a tóparton.

Cikkünk után Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez a témában. Ungár érdeklődésére Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt Rogán Antal miniszter megbízásából, de sajnos semmi konkrétumot nem mondott.

A beruházás elleni egyre növekvő magyarországi és ausztriai tiltakozás felkeltette a német közszolgálati televízió, a ZDF figyelmét is: nemrég egy 2 perces anyagot szenteltek a témának. A riport címe sokatmondó: „Korrupció Magyarországon”.

A német tévések megszólaltatták a nyáron nekünk is nyilatkozó Gyuricza Andreát, aki az egyik cölöpházban lakik, valamint Regina Petrik osztrák zöldpárti politikust, és nyári cikkünk szerzőjét, Erdélyi Katalint is. Munkatársunk elmondta a riportban, hogy Magyarországon sokakat nem érdekel a korrupció, mert úgy vannak vele, hogy korábban is loptak a politikusok, és most éppen Orbánék teszik ezt, de legalább távol tartják a migránsokat.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás