dokumentumfilm

A főpolgármesteri kampány vezető témájává vált a 444 tényfeltáró filmje a parkolási maffiáról

A 444-es Ács Dániel újságíró Sötét parkolási ügyek Budapesten című dokumentumfilmje rég nem látott visszhangot ért el a magyar politikai közéletben, és a főpolgármesteri kampány vezető témájává vált a múlt héten. Karácsony Gergely zuglói polgármester kedden az ATV-ben adott interjújában elismerte, hogy az MSZP-s és fideszes képviselők politikai háttéralkut kötöttek parkolásügyben. A zuglói parkolási rendszer csupán az egyik ékes bizonyítéka az évtizedek óta tartó folyamatos csalássorozatnak, amit Ács alaposan körüljárt a filmjében.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

A 444 először egy 2017 szeptemberében készített videóriportban mutatta be azt a különös jelenséget, hogy bizonyos ferencvárosi parkolási automaták nem nyomtatnak sorszámot a fizetést igazoló dokumentumokra. Ezen a nyomon indult el a 444 nemrég bemutatott dokumentumfilmje, amiből kiderül, hogy ennél sokkal több furcsaság van, a parkolási bevételek nem a kerületeket gazdagítják, és hogy számos további budapesti kerület is érintett az ügyben, köztük a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely által vezetett Zugló is.

A zuglói parkolási rendszer bevezetése körüli anomáliákról az Átlátszó már 2017-ben beszámolt: Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője már akkor MSZP-Fidesz paktumot sejtett, Karácsony Gergely pedig azt mondta, hogy nincs meggyőződve arról, hogy indokolt volt a legolcsóbb pályázó kizárása, de mivel biztosított volt a jogorvoslati lehetőség, nem vétózta meg a döntést.

A bevezetett rendszer az üzembeállítás évében, 2017-ben csaknem 490 milliós veszteséget termelt a zuglói önkormányzatnak, egy évvel később pedig 250 millió forinttal lett szegényebb a kerület. Nem Zugló az egyetlen ilyen kerület, a hasonló berendezkedéssel működő XI. kerületnek is sikerült 2018-ra 130 millió forintos veszteséget összehoznia a parkolásból úgy, hogy 2016-ban még 450 millió forintos bevételük volt.

A 444 dokumentumfilmje kapcsán az ATV Egyenes beszéd műsorában számon kérték Karácsony Gergelyt, hogy 2017-ben miért nem akadályozta meg a kerületet hátrányosan érintő döntést. Karácsony azzal védekezett, hogy ha nemmel szavazott volna, akkor másnap el kellett volna bocsájtania a jegyzőt, akit végül csak később bocsájtott el. Karácsony elismerte azt is, hogy tudott a politikai háttéralkuról, ami a Fidesz és az MSZP között született a döntéssel kapcsolatban.

Az ügyre gyorsan lecsapó Tarlós István, hivatalban lévő főpolgármester szerdán az ATV-ben már azzal vádolta Karácsonyt, hogy úgy tűnik, gyanúsan jó kapcsolata van a Fidesz egy részével. A Válasz Online-nak adott interjújában Tarlós azt is elárulta, hogy amikor tavaly megállapodást kötött a miniszterelnökkel 16 kérése volt, amiből Orbán csak 15-öt tudott teljesíteni. A meghiúsult kérés a parkolási rendszer rendbetétele lett volna, ami azonban Orbán szerint kezelhetetlen politikai konfliktusokat okozna.

Karácsony Gergely szerdán „Megállítjuk a fővárosi parkolási maffiát!” címmel sajtótájékoztatót rendezett a Városházán, ahol több, a rivális főpolgármesterjelölt Puzsér Róbert stábja által szervezett aktivista is megjelent a Karácsony felelősségét emlegető transzparensekkel. A tisztségért az LMP és a Jobbik támogatásával induló Puzsér pedig a Facebookon rontott neki vetélytársának parkolásügyben:

A Puzsér-közeli Azonnali által feltett kérdésre, miszerint, ha korábban szemet hunyt a Fidesz-MSZP háttéralkuja felett, akkor miért tenne főpolgármesterként másképp, Karácsony azt mondta, hogy a demonstrálók rossz célpontot választottak.

Itt tartunk most, mindenesetre a budapesti parkolási anomáliák feltárásáért Ács Dániel tavaly Gőbölyös Soma-díjat kapott, idén pedig a MUOSZ Év gazdasági újságírója elismerésében részesült. Nézzék meg a filmet!

Megosztás