médiaszereplés

Az amerikai külügyminiszter látogatásáról beszélt munkatársunk az ATV-ben és a Klubrádióban

Január végén a magyar sajtóban elsőként írtuk meg, hogy az amerikai kormány magas rangú diplomatái egyre jobban aggódnak amiatt, hogy Orbán Viktor egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot. Pénteken beszámoltunk arról is, hogy a Magyarországra érkező amerikai külügyminiszter nem csak kormánytagokkal, hanem az Orbánék által támadott civil szervezetekkel is találkozik. Munkatársunk, Kőműves Anita az amerikai-magyar kapcsolatokról, és Mike Pompeo látogatásának jelentőségéről beszélt a Klubrádióban és az ATV-ben is.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Bő egy hete, a magyar sajtóban elsőként számoltunk be arról, hogy az amerikai kormánynak egyre kevésbé tetszik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbálja hazánkat fokozatosan függetleníteni az amerikai szövetségesi kapcsolatoktól, és egyre határozottabban Oroszország felé irányítja Magyarországot. Az amerikaiak aggodalmának legfőbb oka, hogy a magyar kormány közel másfél évnyi tárgyalássorozat után sem hajlandó aláírni az amerikai és a magyar kormány közötti, úgynevezett védelmi együttműködési megállapodás megújítását. Munkatársunk, Kőműves Anita a cikk angol változatán együtt dolgozott a The Wall Street Journal riportereivel, az anyag megjelenése után pedig a Klubrádió reggeli műsorában beszélt az ügyről.

A hangfelvétel itt visszahallgatható 12:25-től:

Csütörtökön bejelentették, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapestre érkezik. A magyar kormány igyekezett ezt sikerként eladni, mert 2011 óta nem járt hazánkban amerikai külügyminiszter. Pénteken azonban az amerikai külügy közleményéből kiderült, hogy Pompeo nem csak magyar kormánytagokkal, hanem a kormány által támadott civil szervezetekkel is találkozik hétfőn. Lapunknak a Transparency International megerősítette, hogy hivatalosak egy találkozóra az amerikai külügyminiszterrel, a 444-nek pedig a Helsinki Bizottság és a TASZ erősítette meg, hogy találkoznak hétfőn Pompeoval.

Az Átlátszó munkatársa, Kőműves Anita az amerikai külügyminiszter látogatásának jelentőségéről, és annak lehetséges okairól az ATV Start-ban beszélgetett péntek reggel a műsorvezetővel, Vujity Tvrtkoval.

Megosztás