médiaszereplés

A kispesti rendőrkapitányság ellen megnyert adatperről nyilatkozott munkatársunk a Klubrádiónak

A XIX. kerületi kapitányság 2 millió forint költségtérítést kért egy adatigénylőtől a kirendelt védőkkel kapcsolatos statisztikai adatokért. Az igénylő nem fizetett, hanem inkább az Átlátszó jogászának segítségével perelt és nyert. Az ügyről az igénylőt képviselő Tóth Balázs nyilatkozott a Klubrádió „Éljen a jogával!” című műsorában múlt pénteken.

Június elején számoltunk be egy tanulságos adatigényléses perről. Egy olvasónk, Dankó József kikérte a kispesti rendőrkapitányságtól, hogy 2016-ban hány ügyvédet foglalkoztattak kirendelt védőként, és az összes közül mennyi kirendelést kapott az első és második legtöbbet foglalkoztatott ügyvéd. A kapitányság 2 millió forint költségtérítést kért egy adatigénylőtől, de ő nem fizetett, hanem inkább tőlünk kért segítséget, és perelt. Az ügyben tartott három tárgyaláson az derült ki, hogy bár a rendőrségi elektronikus ügyviteli rendszerben, az ún. Robotzsaruban mindent precízen vezetni kéne, ez nem valósult meg a kispesti rendőrségen. A bíróság nem jogerős ítéletében az adatok ingyenes kiadására és 175 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a kapitányságot.

Az Átlátszó munkatársa, a perben Dankó József képviseletét ellátó Tóth Balázs az ügyről közel 30 percen keresztül beszélgetett Szente László műsorvezetővel múlt pénteken a Klubrádió „Éljen a jogával!” című műsorában.

Megosztás