médiaszereplés

A kormány és a kormánypárt választási kampányköltéseit állította párhuzamba az ATV

A Fidesz-KDNP csak 873 millió forintot költött a választási kampányra, viszont ugyanebben az időszakban a kormány 7 milliárdért tolta a fideszes propagandát. Munkatársunk erről nyilatkozott röviden az ATV Híradójának, ami összeállítást készített a témáról.

Kedden tettük közzé a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott adatok alapján készült összesítést, miszerint február elejétől április 8-ig a kormány 6,9 milliárd forintot költött hirdetésekre. A gigantikus összeg főként az alábbi nagy reklámkampányokra ment el:

  • eredménykommunikáció: 3 milliárd forint
  • március 15-e: 469,5 millió forint
  • téli rezsicsökkentés: 1 milliárd forint
  • ENSZ: 1,1 milliárd forint
  • Stop migránsok: 1,1 milliárd forint

Pénteken megjelent a Hivatalos Értesítőben a Fidesz-KDNP beszámolója a választási kampányköltéseiről. Eszerint a kormánypártok 873 millió forintot fordítottak a kampányolásra, ebből 611 millió állami támogatás, 261 millió forint pedig „választási célra kapott adomány” volt.

Az ATV Híradó szombat esti adásában foglalkozott a témával. Urbán Ágnes médiakutató a riportban arról beszélt, hogy az utóbbi években összemosódott a kormánykampány és a pártkampány: a kormányzati kommunikáció teljes mértékben a Fidesz üzeneteit közvetíti.

A kormánykampányok költségeit összesítő munkatársunk, Erdélyi Katalin telefonon nyilatkozott a csatornának. Elmondta, hogy pontosan milyen üzenetű hirdetésekre ment el 7 milliárd forint közpénz a választás előtt, és emlékeztetett arra is, hogy az eredménykommunikációs kampány nem fideszes találmány: a 2010-es országgyűlési választás előtt a szocialista kormány az uniós támogatásból megvalósult fejlesztéseket reklámozta – de nem milliárdokért, mint az Orbán-kormány a saját intézkedéseit.

Megosztás