médiaszereplés

Az RTL Klub Híradójában és a Klubrádióban is téma volt a nemzeti tőkésosztály tavalyi közbeszerzéseiről szóló cikkünk

A közbeszerzési eredménytájékoztatókra alapozott számításaink szerint Szíjj László vállalkozásai 606,5 milliárd forint értékű tendert nyertek el tavaly. Második helyen a ZÁÉV végzett 430 milliárddal, harmadik a WHB lett 342,5 milliárddal. A Mészáros-család cégei negyedik helyen zárták 2017-et 299 milliárd forint értékű közbeszerzéssel, aminek 83 százaléka uniós támogatás. Cikkünk nyomán az RTL Klub és a Klubrádió is foglalkozott a témával.

2017-ben hónapról-hónapra figyelemmel követtük a hivatalos Közbeszerzési Adatbázisból, hogy mennyi tendert nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás. Január 5-én közzétettük az egész éves összesítésről szóló cikkünket, melynek főbb megállapításai az alábbiak:

– a tíz kormányközeli vállalkozó érdekeltségei tavaly összesen nettó 2.115 milliárd forint értékű közpénzes megbízást nyertek el

– az összeg nagy része, nettó 1.963 milliárd az első ötnél landolt

– az első öt Szíjj László (606,5 milliárd), a ZÁÉV (430,79 milliárd), a WHB (342,5 milliárd), Mészáros Lőrinc (299 milliárd), és Varga Károly (284,64 milliárd)

–  az első öt cég által elnyert közbeszerzések jelentős részét európai uniós forrásból fizeti a kormány

– Mészáros Lőrinc cégeinek megbízásai esetében 83,3 százalék az EU-s pénz aránya

Cikkünket több hírportál is átvette, és a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt róla munkatársunk január 5-én. A hangfelvétel itt meghallgatható (21:25-től).

Az RTL Klub január 7-i Híradójában foglalkozott a témával, munkatársunk telefonon nyilatkozott a csatornának.

 

 

Erdélyi Katalin

Megosztás