dokumentumfilm

Másfélmilliárd dolláros korrupciós ügybe keveredett a focistából lett maldív alelnök

 

Bagóért árusították ki a Maldív Köztársaság apró szigeteit, többek között egy olasz szállodalánc is vett egyet, a bevétel pedig az államkassza helyett a korrupt politikusok zsebében landolt – derül ki az Al Jazeera dokumentumfilmjéből.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Az Indiai-óceánon található Maldív-szigetek már önmagában olyan, mintha egy földi paradicsomban járnánk, de nem mindenki elégszik meg azzal, hogy csodálatosan kék tenger, a hófehér homok és a lengedező pálmafák körében éldegéljen. Egyeseknek szüksége van még méregdrága telefonokra, ékszerekre, autókra, egyszóval rengeteg pénzre, de ezt nem kemény munkával szeretnék elérni. Erre kiváló lehetőség lehet az, ha valaki kormánypárti politikus és könnyen tud trükközni az elvileg az államhoz befolyó pénzekkel.

Az Al Jazeera oknyomozó csoportja egy ilyen, 1,5 milliárd dolláros kis pénzmosási trükkre bukkant a Maldív-szigeteken, igaz, egy igen átfogó leak segítségével. A szerkesztőségnek egy névtelen forrás három telefon memóriájának tartalmát küldte el emailekkel, üzenetekkel, fotókkal, illetve egyéb dokumentumokkal, bankszámlakivonatokkal együtt. A három arany Iphone tulajdonosa Ahmed Adib korábbi maldív alelnök volt. A leak tartalmazott olyan, titokban felvett videókat is, ahol arról vallanak emberek, hogy mopedeken szállították a legalább 100 ezer, de nem ritkán 1 millió dollárnyi készpénzt a korrupt politikusoknak, bíróknak, ügyvédeknek. A korrupciós ügy tetején Abdullah Jamin maldív elnök áll, aki évekkel ezelőtt egy puccs révén került hatalomra és aki maga is kapott pénzzel teli zsákokat.

A közel 1 órás, az Al Jazeera által készített dokumentumfilmből kiderül, hogy Adib korábban focista volt, ezt megunva hatalomra – és pénzre – vágyott, így politikusnak állt. A mindössze 33 éves férfi lett Jamin alelnöke, de nem feledkezett el egykori csapattársairól sem: számos focista barátját ültette be különféle minisztériumok fontos pozícióiba. Velük csak „tesónak” szólították egymást, valóságos „tesókráciát” építettek ki az országban.

Az elnök és az emberei egy 1,5 milliárd dolláros ügyletet terveltek ki, amelyben a pénzt valamelyik dél-ázsiai ország nemzeti bankján keresztül csatornázzák át, szingapúri, malajziai és indonéz üzletemberek segítségével. A pénz azonban nem átutalással, hanem készpénz formájában érkezett volna vissza az országba, raklapokon, repülőn szállítva, alkalmanként 100 millió dolláros részletekben. A Maldív Pénzügyi Felügyelet nyilvántartásba vette volna a meghamisított eredetű pénzt, majd továbbutalták volna offshore cégekbe. A pénz egy része a jóval áron alul, különféle szállodaláncoknak, például az olasz Baglioninak kiárusított szigetek árából folyt be. Ez a pénz elvileg az államkasszát illette volna, gyakorlatilag pedig a politikusoknál landolt. Pedig a pénzre az országnak is szüksége lenne: a luxus-nyaralóhelyeken túl infrastrukturálisan alulfejlett településeket találunk.

A riporterek megtalálták az egyik közvetítő üzletember, a malajziai Faidzan Hasszánt, aki, mivel azt hitte, hogy potenciális ügyfelekkel beszélget, bevallotta, hogy akár egy hét szintű offshore-céghálót is létre tud hozni, amelynek a legvégén az ő egyik alapítványa áll, így szinte lehetetlen kitalálni, hogy végül kihez jutna a pénz. Hasszánnak azért vannak elvei: droggal és fegyverrel nem kereskedik.

A dokumentumfilmben számos érintett megszólal, például a korábbi elnök, Mohamed Nashid, az első, demokratikusan választott maldív államfő. Nashidot 2012-ben puccsolták meg Jamin emberei, aki egy évvel később maga is elnök lett és nem késlekedett félreállítani politikai ellenfeleit, Nashidot például személyes döntése nyomán ítélték 13 év börtönre, terrorizmus vádjával. Nashid most az Egyesült Királyságban él, ahol menedékjogot kapott.

Helyi jogvédők, ellenzéki politikusok és újságírók is beszélnek arról, hogy egyáltalán nem veszélytelen szembeszállni a korrupt kormánnyal. Ahmed Rilwan 2014 augusztusában tűnt el nyomtalanul, bár egyes körülmények arra utalnak, hogy elrabolták. Az újságíró eltűnésének idején a korrupt politikusok ügyeit próbálta feltárni.

A történetben felbukkannak korrupt rendőrök, akik segítenek eltüntetni a nem kívánatos személyeket, és attól sem riadnának vissza, hogy a maldív számvevőszék irodáit felgyújtsák. Erre végül nem került sor, de a számvevőszék elnöke szintén nem kívánatos személy lett, amikor a korrupcióról szóló jelentését prezentálta az elnöknek és nem akart asszisztálni a pénzmosáshoz. De ott van az a bíró is, akinek szexbotrányáról rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra, de az elnöki kabinet szépen elsimította – ezzel nyertek maguknak még egy szövetségest is.

Úgy tűnik azonban, hogy Ahmed Adib túl gyorsan akart túl sokat, ugyanis 2015 októberében letartóztatták. Azzal vádolták meg, hogy ő áll az elnök jachtján elkövetett bombarobbantás mögött, amelyben Jamin felesége enyhe sérüléseket szenvedett. Az Al Jazeerához került dokumentumok között van az FBI szakértőinek jelentése is az esetről: ők semmilyen nyomát nem találták robbanószernek, szerintük egyszerű balesetről lehetett szó. Adib a börtönből üzenve tagadta, hogy bármilyen korrupciós ügyhöz köze lenne.

Az Al Jazeera filmje itt nézhető meg, számos kapcsolódó cikk pedig itt olvasható.

 

 

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás