sajtószabadság

Könnygázzal és gumilövedékkel lőnek tévéseket az amerikai Fergusonban

Fotógalériában számolt be ma az Index arról, hogy az USA Missouri államában található Ferguson városban békés tüntetések mellett zavargások, fosztogatások, ezek ellen pedig katonai akcióra hajazó rendőrségi műveletek vannak folyamatban. A balhé azután tört ki, hogy egy fehér rendőr lelőtt egy fiatal fekete férfit, aki a szemtanúk állítása szerint feltette a kezét és azt kiabálta a rendőrnek, hogy „Ne lőj!”

A katonai megjelenésű rendőri osztagok azonban nem csak az eseten felháborodott tüntetőkkel bánnak keményen. Egy nemrég megjelent videó azt mutatja, ahogy az Al Jazeera America helyszínen forgató stábjára könnygázgránátot lőnek, majd a tévések elmenekülése után a hátrahagyott kamerát és lámpákat ketten a föld felé fordítják, miközben egy rendőr továbbra is gumilövedékes puskát szegez a sajtósok irányába, és a beszámolók szerint rájuk is lő.

A rendőrök pechjére az esetet az utca túloldaláról valaki másnak sikerült felvennie. Az esetet Kate O’Brian, a tévétársaság elnöke a sajtószabadság elleni támadásnak titulálta, és szerinte a cél az lehetett, hogy a történésekről beszámoló médiamunkásokat megfélemlítsék. A városban egyébként nem ez volt az első eset, hogy sajtósokat inzultálnak és tartóztatnak le a hatóság emberei, utóbbi a Huffington Post és a Washington Post tudósítójával is megtörtént.

Megosztás