Uncategorized

A nap infografikája: így alakult a GDP Európában és Magyarországon

Reménykedünk ugyan a pandémia végében, de még tart a járvány, és ez jelentősen kihat a gazdaságra is. 2021 első negyedévében Európa-szerte szigorú lezárásokat léptettek érvénybe, vagy tartottak fenn, és ez negatívan befolyásolta a gazdaságot. Ebben a periódusban az Európai Unióban 0,4%-ot esett, Magyarországon pedig kismértékben, 1,9%-kal emelkedett a GDP az előző negyedévhez képest az első becslés szerint. Az EU két egymást követő negyedévben is esést produkált, így recesszióról beszélhetünk.

Az uniós adatok ilyen mértékű zuhanásához Portugália 3,3%-os és Lettország 2,6%-os GDP esése járult leginkább hozzá. Az eurózónából a legnagyobb visszaesés Németország adataiban figyelhető meg. December 16-tól szigorú korlátozások léptek érvénybe az országban, amelynek folyamatos meghosszabbítása az első negyedévi GDP 1,7%-os zuhanását vonta maga után. 

Magyarország GDP-je 2020 áprilisától az első lezárásokkal 14,3%-ot csökkent, majd a nyári időszakban 11%-ot, az utolsó negyedévben pedig 1,3%-ot emelkedett vissza. Ehhez képest 2021 első negyedében 1,9 %-kal emelkedett. A környező országok közül, ahol van már előzetes adat, Szlovákiában 1,8%-ot esett, míg Romániában 2,8%-ot nőtt a GDP.

Jelenleg az egész Európában zajló oltási kampány valószínűvé teszi, hogy az év többi részében gazdasági fellendülés várható. Minden ország az újranyitás tervein dolgozik, így lépésről-lépésre ismét elindulhat az élet.  Magyarországon már folyamatban van az újranyitás, az oltottak számának növekedésével egyre több szolgáltatás válik újra elérhetővé, különösen az oltási igazolvánnyal rendelkezők számára.

Szémann Tamás – Szabó Hédi

Megosztás