járvány

Idén Európában is elmaradni látszik az influenzajárvány 

Az influenzaszezon beköszöntével nagy volt a félelem, hogy a koronavírus-járvány és egy influenzajárvány együtt mennyire terhelné az egészségügyet. Ez a “twindemic” azonban egyelőre nem következett be, az influenza megbetegedések száma egész Európában rendkívül alacsony.

Támogatási kampány

A nagyobb elővigyázatosság, a távolságtartás, a maszkviselés és a gyakori kézmosás játszhat elsősorban szerepet abban, hogy a megbetegedések száma meg sem közelíti a járványküszöböt. Míg a 2018/19-es késő ősztől kora tavaszig tartó periódusban az EU-s influenzafigyelő a tesztelt esetek 50 százaléknál is magasabb influenza fertőzési arányt jelentett és a szezon végén a számok szépen fokozatosan csökkentek, addig a 2019/20-as szezonban a tavaszi korlátozásokkal az influenza esetek száma egyből hatalmasat zuhant és a 2020/21-es, jelenlegi szezonban elképesztően alacsony is maradt. 

Magyarországon a kevés influenza tesztből, amit idén végeztek egy valóban influenzával fertőzött esetet sem mutattak ki. Influenza gyanús tünetekkel idén január negyedik hetében az ANTSZ adatai szerint  4800 ember fordult orvoshoz. Tavaly ilyenkor már járványos helyzet volt, 17464-en keresték fel influenzás tünetekkel háziorvosukat. 

Ezek az adatok a jelenlegi helyzetben kecsegtetőek, de hosszú távon gondolkodva már nem annyira bizalomgerjesztőek. Mivel idén nagyon kevés ember fertőződött meg influenzával, ezért a természetes immunitás is csak kevesekben alakulhatott ki. Emellett a virológusok az előző évi influenzaminták alapján ajánlják a következő évi oltás összetételét, de jelenleg ehhez túl kevés minta áll rendelkezésükre. Így a következő szezonban várhatóan jóval magasabb lesz a megbetegedési arány, de ezt nem lehet teljes pontossággal megjósolni.

Mégis megválaszolta az influenzaoltásos kérdéseinket a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Korábban azt reagálták az adatigénylésünkre, hogy a teljesítése veszélyezteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ működését, ezért majd 45 nap múlva megírják, hogy teljesítik-e vagy megtagadják. Most mégis kiadták az adatokat, amikből az derül ki, hogy az ingyenesség miatt várható igénynövekedés ellenére nem sokkal több influenzaoltást vettek 2020-ban, mint 2019-ben.

Szémann Tamás — Szabó Hédi

Megosztás