minimálbér

Hiába emelkedett négy százalékkal a minimálbér, a régiótól is egyre inkább lemaradunk

Február elsejétől kezdve négy százalékkal emelkedett a minimálbér Magyarországon, havi bruttó 161000 forintról 167400 forintra. Nominálisan ez majdnem 4 százalékos növekedés. De mit jelent ez vásárlóerő szempontjából, és hol tartunk a régiós országokhoz képest?

A minimálbér tekintetében a 2008-as válság óta Magyarországot lassan megelőzte a többi régiós ország, vagyis Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Szlovénia és Horvátország.

Nominális értékben a régióban – Románia után – Magyarország emelte a legkevésbé a minimálbért, de ez még semmit nem árul el arról, hogy valójában egy ekkora emelésnek mi az értéke. A vásárlóerőparitási (PPP – purchasing power standard, egy mesterséges valuta, amely azt mutatja meg, hogy mennyi pénz kell ugyanannyi terméknek a megvásárlásához a különböző országokban) számok még nem jöttek ki, ha azonban a trend a korábbi évekhez képest folytatódik, akkor megbecsülhetjük, hogy ezek az emelések valójában mit értek.

A minimálbér az európai országokban 2020-2021, és százalékos változásuk a vásárlóerő-paritással számolva

Vásárlóerő-paritás árfolyamon számolt minimálbérek az elmúlt húsz évben

Azt látjuk, hogy hiába emelt Magyarország, a magyar minimálbér értéke egyre inkább elmarad a régiós országok minimálbéreitől is.

Kende Loewer Milán

Megosztás