Uncategorized

Mától interneten is lehetne népszavazni – ezt se az állam vezeti be

 

A Szabad Szavazás egyszerűen kezelhető felületén nagyon könnyű lenne népszavazást levezényelni, mivel csak úgy lehet szavazatot leadni, hogy az ember – egy regisztrációt követően – azonosítja magát a valós Facebook fiókjával. Sokak régi álma válik ezzel valóra.

Közel hat évvel ezelőtt készítettem egy interjút a kiváló Bujdosó Attilával, aki akkor a következőt mondta:

„…eljön az az idő, amikor a Facebook garantálni tudja, hogy egy-egy accounthoz valós személy tartozik, akinek ott vannak az azonosító adatai a rendszerben, és ehhez betonkemény biztonsági rendszert is tud rendelni. Amennyiben ez megtörténne, akkor országgyűlési választásokat, népszavazásokat is le lehetne vezényelni a Facebookon keresztül, megspórolva ezzel rengeteg időt és pénzt. Csak idő kérdése szerintem, hogy például az ügyfélkapu-regisztrációk mikor lesznek a Facebookkal összekötve.”

Végül nem meglepő módon ezt sem a magyar állam hozta össze (szemben Észtországgal), hanem egy magyar kezdeményezés, amelynek tagja például Schilling Árpád, vagy a részben az ARC Kiállításról is ismert Bakos Gábor.

Az online petíciók országában a Szabad Szavazás többszörösen is szuper kezdeményezés, ugyanis:

  • A szerkesztőbizottság csak tényleg társadalmilag fontos és értelmes témákban enged elindítani szavazást, így nincsen helyes semmilyen jópofáskodásnak
  • Ahogy annak sincs helye, hogy valaki a Trónok harca összes szereplőjének nevével külön emailcmekről adjon le szavazatokat. Ezt úgy érik el, hogy a redszer az Anonim Digitális Azonosítót (ADA) használja. Az ADA ellenőrzi, hogy a profil valós-e, de nem tudja, hogy kik vagyunk. Így csak valós emberek, valós személyazonossággal adhatnak le szavazatot anélkül, hogy bárki is látná, hogy ő mire szavazott, vagy hogy szavazott-e egyáltalán valamire.
  • Nem kell a kérdéseket megfuttatni a Nemzeti Választási Bizottságnál, vagy bármely más intézménynél. Így egyfelől nem kell attól tartani, hogy az NVB milyen jogi értelmezésre hivatkozva fog visszadobni egy népszavazási kezdeményezést úgy, hogy ugyanarra hivatkozva esetleg átengedett volna egy politikai szempontból fontosabb kérdést. Másfelől várni se kell a kiírásra.
  • Nincsenek kopaszok.

Hátránya:

  • Jogilag nem kötelező érvényű, akár az összes választokorú konszenzusos eredményére is azt mondhatja a kormány, hogy sorryka, ez nem hogy politikailag nem érvényes, hanem kit érdekel mit szavazgatnak az emberek az interneten, mi nem kértük ki a véleményüket.

Jelenleg a Tanítanék Mozgalom, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt kérdéseire lehet szavazni.

Mindenesetre a Szabad Szavazás demokráciajátékra mindenképpen alkalmas, illetve arra is, hogy elinduljon tesztüzemben az, amit az államnak kellett volna megcsinálnia, de megint nem tette. Érdekes kísérlet arra is, hogy megnézzük, 2017-ben hány embert lehet valós problémákra legalább egy hiteles szavazat erejéig behúzni a mobiljáról vagy a foteljából. Mi nagyon drukkolunk, hogy ez működjön.

Bátorfy Attila

Megosztás