Uncategorized

Második lett az Átlátszó az első, újságíróknak szóló hackathonon

Pénteken rendezték meg Magyarországon az első, kifejezetten újságíróknak szóló hackathont. Az Átlátszó csapata másodikként: az Index után, a Direkt36 előtt végzett egy oktatásról szóló adatábrázolási projekttel.

A hackathon – neve ellenére – nem valami illegális tevékenységet takar, hanem a gyors adatfeldolgozás jól csengő neve. A Független Médiaközpont mostani rendezvényén 9 órára gyűltek össze a versenyzők, összesen hét csapat. Az ismert szerkesztőségek, az Index, az Átlátszó, a Forbes és a Direkt36 mellett több kisebb csapat is indult.

 

http://instagram.com/p/BSBY8jpBZW9/

 

A hét csapat három Excel-táblát kapott a Központi Statisztikai Hivataltól, ezeket kellett durván nyolc óra alatt megtisztítani és kiszűrni belőle a lehetséges sztori ötleteket. A kapott adathalmazból minden csapat mást hozott ki, nem voltak egyező történetek.

Az Átlátszó csapata, amely két főállású újságírónkból illetve az Átlátszó Erdély munkatársából állt, az oktatásról szóló adatokat használta fel. Kifejezetten az infotechnikai eszközök és a középfokú oktatás közötti kapcsolatot vizsgáltuk, mivel a kormány 2017-tól 34,4 milliárd forint EU-s pénzzel támogatja a digitális oktatást.

Kisebb technikai problémák után végül késő délután került sor az eredményhirdetésre, ezt a K-Monitor Facebook-oldalán élőben lehetett követni. A versenyt az Index nyerte, az Átlátszó a második helyen végzett.

További információ: http://hackathon.cij.hu/

Katona Fruzsina

Megosztás