Uncategorized

Obama elnök nyolc éve a legfontosabb számok tükrében

 

Munkanélküliség, bevándorlás, egészségügyi kiadások, bűnözés – interaktív infografikák Barack Obama elnökségének fontosabb mérőszámairól.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Pénteken hivatalosan is véget ért Barack Obama második (alkotmányosan lehetséges utolsó) elnöki ciklusa. Őt olyasvalaki követi majd a Fehér Házban, aki ígérete szerint újra naggyá fogja tenni Amerikát: csökkentené a munkanélküliséget, visszaszorítaná a bevándorlást, az általa katasztrofálisnak tartott Obama-féle egészségbiztosítási törvényt, amely szerinte drasztikusan megdrágította az egészségügyet, egy új, sokkal jobb törvénnyel fogja felváltani, rendet tenne (szerinte egyre romlanak az Egyesült Államok bűnözési statisztikái).

Nagy kérdés, hogy milyen eredményeket fog produkálni Donald Trump elnök, de ugyanilyen fontos kérdés, hogy Trump helyzetértékelése helyes volt-e. Tényleg egyre kevesebb a munkahely az Egyesült Államokban? Tényleg elviselhetetlenül sok a bevándorló? Tényleg egyre több a bűnözés? Tényleg elszabadultak az egészségügyi kiadások?

A New York Times infografikái ezeket a kérdéseket válaszolják meg, de csak azután, hogy az olvasó maga kitölti a grafikonokat. Lássuk például a munkahelyeket – viszonyításként szerepel az ábrán George W. Bush megelőző nyolc éve is:

A világgazdasági válság egyre növekvő munkanélküliséggel is járt, innen indult az Obama-kormány, és innen indul az olvasó is, akinek a legjobb tudása vagy tippje alapján meg kell rajzolnia a görbét, majd megnézheti, hogy nyolc évvel később mi is a helyzet az amerikai munkaerőpiacon:

 

Obamakép1

 

2009-től kezdve folyamatosan csökkent a munkanélküliség (sárga pontozott vonallal az olvasói tipp, kék vonallal pedig a valós statisztikai mutató, az ábra alatt pedig rövid magyarázat található), ami mostanra majdnem visszaállt a válság előtti szintre.

 

Mi a helyzet az illegális bevándorlással?

 

Obamakép2 (1)

 

Trump leghírhedtebb ígérete szerint olyan falat fog építeni a mexikói határra, amit majd utólag ki is fog fizettetni a mexikóiakkal, amitől drasztikusan csökkenne a délről érkező illegális bevándorlók száma. A fenti ábra viszont azt mutatja, hogy ez a szám a fal nélkül is csökkenő tendenciát mutat.

 

A következő ábra a bűnelkövetés miatt deportáltak számát mutatja:

 

Obamakép3

 

Mint látható, Obama elnök alatt sokkal több bevándorlót utasítottak ki az Egyesült Államokból, mert bűnösnek találta őket a bíróság.

 

A bűnügyi helyzet általában:

 

Obamakép4

 

Néhány nagyvárosban ugyan növekedés tapasztalható, de az országosan egyre javul az amerikai közbiztonság.

 

Eladósodottság:

 

Obamakép5

 

Nos, a nemzeti össztermékhez képest majdnem megduplázódott az amerikai állam adósságállománya – a bankmentés és a gazdaságélénkítés költséges dolgok.

 

És végül az egészségügyre fordított kiadások:

 

Obamakép6

 

Valóban növekedtek a GDP-hez mérten, de nem számottevően, és közben sok millióan jutottak egszségbiztosításhoz.

A számok azt mutatják, hogy az amerikai társadalom elmúlt nyolc éve komoly sikereke hozott. Donald Trumpnak nem lesz könnyű dolga, ha például a munkahelyeket illetően látványos sikert akar elérni.

(The New York Times)

Somodi Dániel

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás