Uncategorized

Itt a Bubi, hol a Bubi?

 

Hazai fejlesztésű rendszerrel mutatja be a Mol Bubi közbringarendszer adatait a Közlekedő Tömeg.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

 

A nehézkesen, öt hónap késéssel megvalósuló budapesti közösségi kerékpárbérlés, ami nemrég lett kétéves, még Vitézy Dávid alatt indult el a BKK-nál, 2014. szeptember elején, ám az ő leváltásával mintha csökkenni látszana a lelkesedés a fejlesztésre. A Mol Bubit azóta némileg kiegészítették, így most már egy híján száz állomásról vehetjük fel a több mint 1100 kerékpár egyikét, de a rendszer még közel sem tökéletes.

A Közlekedő Tömeg, amely a fővárosi tömegközlekedés fejlesztéséért jött létre, egy más oldaláról közelítette meg a népszerűsítést, és még tavaly október végén létrehozott egy olyan felületet, a HolaBubit, ahol a citybik.es adatait felhasználva vizualizálják a közbringarendszert.

A Mol Bubi kialakítása miatt nyíltak a bérlési és utazási adatok, így jelenleg két fő aspektusával találkozhat az érdeklődő a társaság oldalán. Az egyik az, hogy egy térkép segítségével megnézhetjük, melyik állomásról hova mennek az emberek a bringákkal, illetve, mivel akár az elmúlt 3 hónap is lekérdezhető, kideríthetjük, hogy 1-1 biciklivel milyen állomások közt közlekedtek, és hogy adott állomásokról hova tekernek az emberek a legszívesebben.

 

astoria3napfejlec

 

A másik a nem vizualizált, ellenben kigyűjtött adatok listája, ahonnan megtudhatjuk, melyik a legtöbbet használt bringa, hogy az adott napon hányan béreltek Bubit, illetve egy kis késéssel azt, hogy éppen hány kerékpár van dokkolón kívül.

A leggyakrabban használt Bubit például majdnem kétszer több alkalommal (341-szer) bérelték ki, mint a tizedik leggyakrabban kölcsönzöttet (169), a körülbelül 1100 bicikliből. A január első két hetében történt bérlések átlaga 433, ami, ha belegondolunk az időjárás viszontagságaiba, elég szép szám. A legfőbb úticélok például a Clark Ádám tértől leginkább a Nyugati tér, míg a Batthyány tértől a Millenáris és a Petőfi híd budai hídfője. Az is jól látszik az adatokból, hogy inkább Pesten használják a Bubit, a budai oldalon Dél-Budán az egyetemeknél, északon pedig a Széll Kálmán tér környékén. Azt nem lehet megtudni az oldal alapján, hogy melyik a legnépszerűbb Bubi-állomás, de a jövőben ez is felkerülhet.

A Közlekedő Tömeg által létrehozott rendszer folyamatos fejlesztés alatt van.

Bagyinszki Dániel

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás