Uncategorized

Közpénzkövető alkalmazás fejlesztésére nyertünk pályázatot a Google Digital News Initiative programnál

 

A Google ma bejelentette, hogy a Digital News Initiative programjának második fordulójában milyen projekteket támogat. Nagyon örülünk, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely és a Russmedia Kft. ötlete mellett Magyarországról az Átlátszó Üvegzsebfigyelőjét (Glasspocket Tracker) is támogatásra érdemesnek találta a zsűri.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

A Glasspocket Tracker egy olyan szoftver lesz, amely azt figyeli, hogy a különböző állami szervek mennyire felelnek meg a 2003-as úgynevezett Üvegzseb-szabályokban (2003. évi XXIV. törvény 19. paragrafus) foglalt kötelezettségeiknek. A törvény így rendelkezik:

„…említett szervek rendszeresen közzé- vagy más módon hozzáférhetővé teszik a tevékenységükkel kapcsolatos legfontosabb – így különösen a hatáskörükre, illetékességükre, szervezeti felépítésükre, szakmai tevékenységükre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokukban lévő adatfajtákra és a működésükről szóló jogszabályokra, valamint a gazdálkodásukra vonatkozó – adatokat. E szervek hatáskörében eljáró személyek neve, beosztása vagy besorolása és munkaköre – ha törvény másként nem rendelkezik – bárki számára hozzáférhető, nyilvános adat.”

Az állami szervek eleget tesznek ennek? Van, amelyik igen, de leginkább nem.

Éri őket szankció? Nem.

A több mint nyolcszáz érintett állami vagy közfeladatot ellátó szerv honlapján általában régen frissülő és akkor sem teljes körű adatszolgáltatást találunk, ha egyáltalán találunk valamit, de az adatközlésben egyébként is romlás figyelhető meg. Mivel a mulasztásért semmilyen szankció nem jár, ezért arra gondoltunk, hogy mi majd figyelmeztetjük őket. Hogyan?

A Glasspocket Tracker valójában egy szoftver, amely folyamatosan ellenőrzi az állami szervek honlapjait és azok „Üvegzseb”-menüjét és ha valamilyen változás áll be, akkor azonnal értesítést küld egyfelől az adminisztrátornak, másfelől mindazoknak, akik feliratkoztak erre a szolgáltatásra. Ha tehát mondjuk a Főváros a honlapján frissíti az Üvegzseb menüben a gazdálkodási adatait, akkor azonnal megy a jelzés az adminisztrátornak és mindazoknak, akik feliratkoztak.

A szoftver algoritmussal számolja majd, hogy az adott állami szerv mikor frissítette legutóbb a honlapját. Ha ez két hónapon belül nem történik meg, akkor a rendszer automatikusan figyelmezteti majd az állami szervet, hogy ez nem történt meg. Nem azért, mert mindenképpen kellett volna, vagy titkolózni akarnak, az is lehet, hogy egyszerűen csak elfelejtették frissíteni az adatokat. De azért jó, ha tudnak róla, hogy milyen kis felejtősek.

A szoftver algoritmusa a számítások alapján havonta szégyenlistát készít a legnagyobb mulasztókról, vagyis azokról, akiknél az adatközlés eleve nagyon gyenge (vagy semmilyen nem volt), és nem is pótolták/frissítették az adataikat. Ezzel arra próbáljuk rávenni az állami szerveket, hogy a szégyenfalat elnézve talán kellemetlennek találják majd, hogy sereghajtók.

De a szoftver jutalmazza is azokat, akik rendszeresen frissítik az adataikat, róluk fog készülni – szintén havonta – egy becsületfal. Mert igenis vannak rendes adatközlők is.

Minden egyes új adatfrissítés egy külön erre a célra létrehozott szájton is megjelenik majd, amely kereshető, böngészhető lesz.

Maga az Üvegzsebfigyelő mint nagyonbéta és szunyókáló projekt, eddig is létezett az Átlátszón, de az alapötletet jelentősen átdolgozva és modernizálva adtuk be a pályázatunkat a Google-nek.

Egyelőre nem tudjuk megmondani, mikor lesz kész a projekt, az előző DNI-tapasztalatból kiindulva nagyjából háromnegyed év múlva. Ahogy haladunk, úgy tájékoztatunk majd mindenkit az aktuális állásról. Ja igen, és a legfontosabb kérdés, ami a legjobban érdekel mindenkit: 15 millió forintot kaptunk erre a Google-től.

Egyébként némileg elsikkadt, hogy a DNI első körében tavaly a Transparency International Magyarország (erről annyit tudunk mondani, hogy hamarosan jön) és a Mediaworks is (erről az azóta történtek fényében inkább már lemondanánk) nyert egy-egy ötlettel. Szóval most már öt magyar támogatott projekt van.

Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás