Uncategorized

Szinte teljesen üres a világunk fele

 

A Föld közel hétmilliárd lakosát helyezte el a világtérképen egy amerikai kutató. Látványos grafikonon mutatta be például, hogy a déli féltekén a bolygó lakosságának csupán 7%-a él.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Az általános iskolai földrajzon órákon mindenki megtanulhatta, hogy a Földet szélességi és hosszúsági körökre lehet bontani, ami megkönnyíti a navigálást a bolygón. A mindennapi életben azonban van az északi szélesség 47.5011151657 és keleti hosszúság 19.0531965145-nél egyszerűbb módja annak, hogy például megtaláljuk Budapest belvárosát: nevezetesen begépelhetjük a helyet a GPS-képes készülékünkbe.

Persze vannak esetek, amikor az embernek muszáj koordinátákat használnia, és számtalan munka is ezek használatára épül. Ezzel foglalkozik például William Rankin is, az amerikai Yale Egyetem asszisztens professzora. Rankin díjnyertes térképész, sok munkáját publikálta saját oldalán, a Radical Cartography-n. Ezen az oldalon jelentette meg, 2015-ös kutatásának eredményét is: egy világtérképet, amelyen eddig nem látott módon ábrázolja a Föld népsűrűségét. Az adatokat a Columbia Egyetem és a NASA közös projektjéből, a Global Rural-Urban Mapping Project-ből (Globális Vidéki-Városi Feltérképezési Projekt) gyűjtötte ki.

A legfrisebb globális adatok 2000-ből származnak, így a térkép a 16 évvel ezelőtti állapotokat mutatja. A Föld teljes lakosságának 92,2%-át sikerült ekkor számításba venni, ami az ENSZ adatai szerint ekkor durván 6 milliárd embert jelentett. Rankin ezt a 6 milliárd embert próbálta elhelyezni a világban, létrehozva az általa úgynevezett “emberi féltekét”. Az ő térképe annyiban különbözik, egy teljesen átlagos vaktérképtől, hogy sokkal erőteljesebben van rajta jelen például Délkelet-Ázsia, és sokkal elenyészőbb Dél-Amerika szerepe. A népességeloszlást illusztráló térképek színkódos megoldása helyett pedig színerősséget használt; egy apró kocka a térképen körülbelül 10000 négyzetméternek felel meg.

Rankin térképéből kiderül, hogy a Föld lakosságának 93%-a lakik az északi féltekén, míg a délin csak 7%.

 

human-hemisphere

 

Nem ez az első projektje, amely a népsűrűséggel foglalkozik. 2008-ban készített két grafikont, amelyek megmutatják, hogy a Föld népessége hogyan oszlik el a szélességi körök közt. Ezzel a térképpel láthatjuk, hogy a teljes emberiség általában az egyenlítőtől 24 fokra lakik. A lakosság fele pedig az északi szélesség 27°-tól északra éli az életét.

Mindegyik ábra Svájc nyugati részét teszi meg középpontnak.

 

Forrás: radicalcartography.net

Forrás: radicalcartography.net

 

Katona Fruzsina

A térképeket a szerző, Bill Rankin engedélyével használtuk fel.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás