Uncategorized

NarcoData – így terjeszkednek a drogkartellek Mexikóban

 

Egy új honlap arra vállalkozott, hogy infografikák segítségével mutassa be a mexikói szervezett bűnözés történetét.


tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Mexikóban jelenleg 9 aktív szervezett bűnözői csoport, kartell működik és az országban folyamatos az erőszakos bűncselekményektől való fenyegetettség. Egy ilyen országban kifejezetten veszélyes újságírónak lenni, de vannak olyanok, akik mégis megpróbálják kifürkészni a mexikói alvilág titkait.

Ennek egy új formájára vállalkozott Mariano Blejman és Miguel Paz, akik az International Center for Journalists és a Knight Center pályázatára készítették el a drogkartellek működését feldolgozó honlapjukat. A NarcoData-n infografikák és szövegek segítenek az összefüggések megértésében.

A honlap ötletét az adta, hogy 2014-ben nyilvánossá váltak azok az ügyészségi dokumentumok, amelyek bemutatják az összes aktív bűnözői sejtet és azt, hogy melyik kartellhez tartoznak.

Bár az oldal spanyol nyelvű, Google Chrome-mal jól lefordítható angolra, így az ábrák mellé el tudjuk olvasni a magyarázó szövegeket. A spanyolul nem tudók számára is könnyen értelmezhető az az idővonal (lásd első kép), ahol azt látjuk, hogy mely kartellek mikor működtek.

A Sinaloa és a Golf már 1976-ban, José Lopez Portillo elnöksége idején is aktív volt, bár előbbi átesett némi változáson és végül három külön csoportra bomlott. Az Oaxaca szintén jelen volt a 70-es években, de ők 2006 táján feloszlottak, míg a nagyobbak továbbra is működnek.

 

narcodata 1

 

Egy másik ábra azt mutatja be, hogy az egyes szövetségi államokban mikor melyik kartell volt aktív. Michoacánnak például ugyan megvan a saját kartelle (La Familia Michoacana), de azért felbukkant a Sinaloa és a Zeta is, és most is folyamatos a terjeszkedés és a mozgás az államok között.

Jelenleg Guerrero állam a legveszélyesebb, ahol az utóbbi néhány évben egyszerre öt kartell is működött. Ez az a hely, ahol 2014-ben 43 diák tűnt el, miután az iskolabuszukra tüzet nyitottak a rendőrök. Mint később kiderült, a rendőrség hurcolta el a diákokat, majd átadták őket egy helyi bűnbandának, akik megölték őket, a holttesteket elégették és a maradványokat egy folyóba dobták.

További ábrákat itt lehet böngészni.

D. Kovács Ildikó

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás