Uncategorized

Így süllyednek el a tengerparti városok a globális felmelegedés következtében

Térképen böngészhető a globális felmelegedés várható hatása. Mi marad Hollandiából? Szingapúr vagy Tokió süllyed el hamarabb?

Térképeken lehet nyomon követni azokat a kockázatos pontokat, amik veszélyeztetve vannak a globális tengerszint emelkedése miatt. A Climate Central alapítvány felvitte a Google térképére azokat a forgatókönyveket, hogy különböző méretű szintemelkedések során milyen területek kerülnek majd víz alá. Lehet a térképen böngészni, hogy London és New York melyik város részei lesznek majd olyanok, mint az eltűnő Velence. Mekkora vízszint-emelkedés szükséges, hogy egy egész ország eltűnjön?

A térkép megrajzolását egy alapos tudományos kutatás előzte meg, számos saját tanulmányra támaszkodtak a Climate Central kutatói a térképek elkészítése során. Több különböző online térképet is készítettel. Egyrészt meghatározták azokat a globális kockázati pontokat, ahol a legnagyobb kárt okozza majd a tengerszint-emelkedés. Az USA energiatermelésére való veszélyeket is lokalizálták a kutatók.

A globális felmelegedés miatt megolvadnak a jégsapkák és méterekkel fog megnőni a tenger szintje. A grönlandi jég olvadásáról itt található videó illusztráció. Ennek a negatív hatása főképpen azokat a városokat, térségeket érinti, amik közvetlenül a tengerparton vannak. Egész országok kerülnek veszélybe, mint a kis óceániai szigetországok például Kiribati, vagy a sűrűn lakott Hollandia és Banglades veszthetnek sokat a területeikből. Spanyolországban a tengerparti strandok vannak veszélyben.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás