Uncategorized

Most jól leleplezték Soros első milliárdját

Infografikán a világ 21 gazdag emberének útja az első megszerzett milliótól egymilliárd dollárig – kiderül, hogy meddig tartott mindez Soros Györgynek vagy éppen Sir Richard Bransonnak.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Kattints ide a teljes, 21 fős lista interaktív verziójáért (részletes hivatkozásokkal)

A népi bölcsesség szerint az első millió megszerzése a legnehezebb. Ha Mark Zuckerberget, a Facebook egyik alapítóját vesszük, akkor lehet benne valami, hiszen neki 22 évig tartott összeszedni az első dollármillióját (hozzávetőleg 250 millió forint), míg alig több mint egy évvel később már meg is volt az egymilliárd dollár. Ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb első generációs („self-made”) milliárdos a világon. Zuckerberg egyébként 43,5 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ leggazdagabb embereinek listáján is előkelő helyen szerepel (a Forbes legfrissebb listáján valamivel még magasabb összeg szerepel a neve mellett).

A 21 fős lista hemzseg a tech-vállalkozóktól – a Snapchat, a Microsoft, a Google, az Oracle, az  Amazon alapítói és tulajdonosai is megtalálhatóak rajta. A tanulság az, hogy aki manapság gyorsan (és legálisan) szeretne meggazdagodni, annak a számítástechnika felé kell fordulnia, hiszen a hét legfiatalabb milliárdos mind ezen a területen kereste meg a maga dollármilliárdját.

Ám ahogy az üzleti világ egésze, úgy ez a lista is színes – akad rajta alakformáló ruhadarabokat gyártó cég alapító-tulajdonosa, sportfogadási oldal birtokosa, televíziós médiaszemélyiség, filmrendező, porszívógyáros és persze ismert befektetők.

Az egyikük a magyar származású Soros György. Ő az első millióját igencsak későn, 47 éves korában szerezte sikeres befektetési alapjának köszönhetően. Rá 15 évre, egy sikeres valuta-spekulációval összejött az egymilliárd dolláros vagyon. Jelenlegi vagyonát 24,9 milliárd dollárra (csaknem kétszer kijönne belőle Paks II) becsülik. A világ leggazdagabb emberének tartott Bill Gates, a Microsoft alapítója már 26 évesen dollármilliomos volt, öt év alatt meglett az első milliárdja. Mostani vagyonát 78 milliárd dollárra (kb. 21 600 milliárd forint – ez hozzávetőleg az éves magyar GDP kétharmadát teszi ki).

Ha az olvasó esetleg tervbe vette, hogy dollármilliárdos lesz, és esetleg még viszonylag távol lenne a kitűzött céltól, az ne csüggedjen. Judy Faulkner orvosi szoftvereket gyártó cége révén 70 éves korában tett szert egymilliárd dollárnyi vagyonra.

(Fleximize)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás