Uncategorized

Szívszaggató térképen a törökországi nőgyilkosságok

Egy interaktív térkép a Törökországban nők ellen elkövetett erőszak cselekményekre szeretné felhívni a figyelmet.

 

banner2_mozgo_2

 

2010 és 2015 között 1134 nőt öltek meg Törökországban, ez 1—1,5 naponta egy ember – olvasható a kadincinayetleri.org nevű honlapon. A honlap készítői ezeket a gyilkosságokat ábrázolják egy interaktív térképen, a számok mögé azonban történeteket is tesznek.

Az áldozatok neve és életkora mellett az is szerepel, hogy milyen körülmények között haltak meg. Van például olyan 38 éves nő, akit a férje ölt meg, mert a feleség vörösre festette a haját, de olyan is, akinek azért kellett meghalnia, mert el akart válni.

Az áldozatok között vannak gyermekek is, egy 5 éves kislány szexuális zaklatás következtében hunyt el.

Az adatújságírással foglalkozó és infografikákat gyűjtő Data Driven Journalism (DDJ) oldal további megdöbbentő okokat is felsorol: a nő nem adta oda étkezés közben a sót, vett egy vörös ruhát, vagy „egyszerűen csak idegesítő volt”.

A térképen helyszínek, életkor és indok alapján is kereshetünk.

 

kadin1

 

A honlap szerkesztője Ceyda Ulukaya azért kezdte el a projektet, mert szükségesnek érezte, hogy az adatok mögé lássunk. A honlap a Bianet adatbázisát használja, ahol hónapokra lebontva ismertetik az elkövetett gyilkosságok számát.

Ahhoz azonban, hogy ezekről a tettekről párbeszéd induljon, emberi történetek kellenek.

 

kadin2

A Törökországban meggyilkolt nők száma életkor szerint.

 

A térkép elkészítése során nem véletlenül esett a döntés a sötétpiros szín használatára, magyarázta a DDJ-nek Sevil Şeten. A piros figyelemfelkeltő, kihangsúlyozza az ügy fontosságát, és az agresszióra, a veszélyre asszociálnak róla az emberek.

A honlap egyelőre csak török nyelven érhető el, de a Google Chrome-ban angolra fordítva is jól használható.

D. Kovács Ildikó

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás