Uncategorized

David Bowie: egy zseniális és utánozhatatlan életmű infografikákon

A múlt héten elhunyt brit előadóművész több mint félévszázadon keresztül volt meghatározó a zenében, filmművészetben, színjátszásban és divatban. Folyton változott, mindig tudott újat mutatni, méghozzá látszólagos erőfeszítés nélkül.

 

Forrás: Economist.com

Forrás: Economist.com

 

Bowie virtuozitását, a hihetetlenül színes és vállalkozó kedvű művészi pályát persze csak vázlatosan lehetett egyetlen ábrába sűríteni.

A baloldalon a vele együttműködő zenészek (úgymint Lou Reed vagy Iggy Pop, akiket amúgy kiválóan tudott utánozni) és bandák (pl. Massive Attack) közül csak a legfontosabbak szerepelnek; a következő két oszlop a főbb film- és színházi szerepeké.

Végül a jobboldalon ott van felsorolva David Bowie összes nagylemeze az 1967-es debütálástól a 69. születésnapján, január 8-án megjelent Blackstarig. Méghozzá összekötve a hozzájuk tartozó műfajokkal.

 

Forrás: BBC News

Forrás: BBC News

 

A BBC infografikája Bowie stúdiólemezeinek kereskedelmi sikerességét mutatja. Hazájában, az Egyesült Királyságban az 1972-es The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című albumból adták el a legtöbbet. Lemezeladások szempontjából zenei karrierjének első fele hozta a nagy sikereket (az utolsó, napokkal a halála előtt megjelent Blackstar is jól szerepel az eladási listákon).

A BBC animációján David Bowie egész karrierje pereg le előttünk – 51 év stúdiólemezei és koncertturnéi (Magyarországon kétszer lépett fel: 1990-ben a nemrég ledózerolt MTK stadionban, majd az 1997-es Szigeten).

Somodi Dániel

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás