Uncategorized

A 7 főbűn, amelyet elkövethetünk diagramkészítés során

A diagramkészítés nem csak annyiból áll, hogy egy számokkal teli táblázatot látványos ábrává alakítok át: ha nem figyelünk oda néhány dologra, a végeredmény rossz és félrevezető lehet.

Egy diagram nagyon jó eszköz arra, hogy száraz számokat érdekesen és egyszerűen ábrázoljunk, de az ilyen ábrák készítése felelősséggel is jár. A diagramkészítéshez szoftvert is biztosító visual.ly összeszedte, hogy mi az a hét dolog, amelyre figyelni kell. Nem csak újságíróknak, de kutatóknak, diákoknak is hasznos olvasnivaló.

 

Megvágott tengelyek

A diagramok értelmezésekor a kontextusnak nagyon fontos szerepe van. Ha változtatunk ezen a kontextuson, például azzal, hogy lerövidítjük a koordináta rendszer tengelyeit, akkor az ábra is értelmét veszti. Ha túl nagynak vagy bonyolultnak találjuk az ábrát, akkor használjunk belőle kettőt: az első szolgáljon áttekintésre, a másodikon pedig emeljük ki a szerintünk fontos részletet.

A két ábrán az látható, hogy az amerikai népesség hány százaléka dolgozik. A bal oldali ábrán a teljes adat látható, a jobboldalin viszont csak egy kiemelt részlet. Forrás: visual.ly

A két ábrán az látható, hogy az amerikai népesség hány százaléka dolgozik. A bal oldali ábrán a teljes adat látható, a jobboldalin viszont csak egy kiemelt részlet. Forrás: visual.ly

 

Felesleges 3D-effekt

A háromdimenziós ábrák nagyon jól néznek ki, viszont a 3D-s hatások el tudják torzítani az ábrán található adatokat. A perspektíva és az elhajlás mértéke miatt az olvasó másképp fogja érzékelni az arányokat, ezért az ilyen típusú diagramok használatát mindenképpen kerüljük.

forrás: visual.ly

forrás: visual.ly

 

A részekből nem áll össze az egész

Az egyik leggázosabb hiba, amit el lehet követni a diagramkészítés közben, hogy a részek nem állnak össze egésszé. Amikor egy egésznek a részeit akarjuk ábrázolni, akkor általában kördiagramot, úgynevezett stack oszlopdiagramot vagy területdiagramot használunk. Ha ezeket a diagramokat százalékos adatok vagy egy nagy összeg kisebb részösszegeinek ábrázolására használjuk, és a végeredmény nem 100 százalék, vagy nem a tényleges nagy összeg, akkor az egész értelmetlenné válik.

forrás: visual.ly

forrás: visual.ly

 

Silány címkézés

Egyszerű diagramok esetén a tengelyeknek szinte mindig van címkéje, neve, de amikor dizájnerek nekiállnak ábrát készíteni, a címkék eltűnnek. Annak ellenére, hogy címkék kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megértsük, mit is látunk. A számok hiánya a tengelyeken vagy a diagramon gyakorlatilag használhatatlanná teszi az egész ábrát. Az pedig végképp nem segít a dolgon, ha a címkéket tekergőző vonalakkal kötjük össze az érintett területtel.

forrás: visual.ly

forrás: visual.ly

 

Sugaras diagramok

A négyszögletes alakzatok mindenfelé megtalálhatók, a csomagolástól az építészetig, a világ rendszerének szerves részét képezik. Éppen ezért az úgynevezett karteziánus diagramokat sokkal könnyebben tudjuk értelmezni, mint a sugaras elrendezésű ábrákat. Ez utóbbiak ugyan jól néznek ki, de sokkal nehezebben olvashatók. Inkább hanyagoljuk őket.

RadialChartsLabeled

forrás: visual.ly

 

Igénytelen színválasztás

Figyeljünk oda alaposan, amikor a diagramhoz használt színeket választjuk ki. A szivárványszínű árnyalatok látványosak és figyelemfelkeltőek, de mellettük elveszhetnek az adatok. A piros-zöld színpár sok színvak férfi számára teljesen használhatatlan, míg más színek alkalmatlanok az adatábrázolásra. Bármilyen színt is választunk, tartsuk szem előtt, hogy mit is akarunk mondani az ábrával.

 

Túl sok információ

A diagramokat használhatjuk arra, hogy az adatokat megjelenítsük és így megmutassuk az olvasóknak, hogy miről is van szó, de egy diagramba semmiképpen se tegyünk bele túl sok számot és infót. A kelleténél több adat elvonja a figyelmet a részletekről és az ábra többi részéről, ezért maradjunk az ésszerű mennyiségnél.

forrás: visual.ly

forrás: visual.ly

 

Ha ezeket szem előtt tartjuk, még nem lesz tökéletes az infografikánk, figyelmeztet a visual.ly, de sokkal közelebb jutunk hozzá.

Megosztás