Uncategorized

Open data + Google Maps: az élő háborús közvetítés jövője

Civil újságírók hozták létre azt az oldalt, amelynek segítségével gyakorlatilag élőben, egy térképen lehet követni az ukrajnai eseményeket. Az információk forrása az interneten bárki számára elérhető, így a jövőben más események dokumentálására is lehet majd használni.

A közösségi média egyre fokozottabb használata nem csak arra jó, hogy megtudjuk, ismerőseink éppen melyik étteremben esznek, vagy kinek a koncertjén tartózkodnak. A Twitter, Facebook, illetve nyílt forráskódú információk arra is használhatók, hogy egy megfelelő platformon összegyűjtve segítsék vagy kiegészítsék a professzionális újságírók munkáját.

A LiveUAMap.com tavaly február óta követi az ukrajnai eseményeket, amikor az előző, oroszpárti elnök kénytelen volt távozni posztjáról a folyamatos tüntetések miatt. Az események azonban az utóbbi időszakban gyorsultak fel igazán, amikor az orosz katonai csapatok is aktivizálták magukat Ukrajna délkeleti részén. Az oldal létrehozói dnyepropetrovszki programozók, akik főként Twitter-posztokat aggregálnak a felületre, valamint ábrákon jelölik a haláleseteket, bombázásokat, illetve az ott lakók által készített képeket is feltöltik.

A közvetítéshez piros-kék kódolást használnak, a piros jelenti Oroszországot és az oroszbarát egységeket, míg a kék Ukrajnát és az azt támogatókat. Az eseményeket ugyanezekkel a színekkel jelölik, attól függően, hogy melyik oldal számára releváns történet. A citylab.com-nak küldött emailben Rodion Rozskovszki, az egyik szerkesztő „nonprofit, önkéntes civil újságírói projektként” jellemzi tevékenységüket.

Rozskovszki azt mondta, hogy mivel az ukrajnai események nem csak egy helyre koncentrálódtak, hanem az egész országra, nehéz volt egészében közvetíteni róla. Ráadásul úgy vette észre, hogy az angol nyelvű híradásokban kevés volt az ukrán forrás, főleg orosz híreket vettek át, így a kiegyensúlyozottság nem volt biztosított. Persze önmagában ez az oldal sem tekinthető objektív hírforrásnak, de jól kiegészítheti a hagyományos hírforrásokat.

Megosztás