felsőoktatás

Tavaly félmilliárd forintból gazdálkodott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

Két év alatt több mint kétszáz millió forint működési támogatást kapott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, de érkezett támogatás más minisztériumtól és a Miniszterelnökségtől is, összesen közel egymilliárd forint értékben. A hallgatók országos képviseletét ellátó szervezet bevétele félmilliárd körül alakult az elmúlt években, az elnök havonta közel négyszázezer forint megbízási díjat kap feladatai ellátásáért – derült ki a közérdekű adatigényléseinkből.

A hallgatók országos képviseletét a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) látja el. Tagjai a felsőoktatási intézményekben működő hallgatói önkormányzatok. A szervezet főként felsőoktatási- és ifjúságpolitikai feladatokat végez, elősegíti a magyar hallgatók érdekeinek érvényesítését. Mindemellett véleményt nyilvánít a jogszabályokkal kapcsolatban és megalkotásukat is kezdeményezi. A hallgatók számára szakmai előadásokat, vitaüléseket rendez, együttműködik hazai és nemzetközi, felsőoktatással és ifjúsági érdekképviselettel foglalkozó szervezetekkel. Tevékenységükre a kormánytól is kapnak pénzt: közérdekű adatigénylés útján kértük ki, hogy mire, és pontosan mennyit kaptak az elmúlt években.

Az éves bevétel jelentős részét a támogatások teszik ki

Mivel a HÖOK közpénzből is működik, közérdekű adatigényléssel fordultunk a szervezet felé, hogy megtudjuk, az elmúlt két évben kitől és milyen összegű támogatásokat kaptak, és azokat milyen célra használták fel.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy 2019 és 2023 között milyen megbízási díjakat fizetett ki a szervezet a vezető tisztségviselőinek, valamint, mivel a honlapon korábban csak a 2021-es és az annál régebbi éves pénzügyi beszámolók szerepeltek, a frissebbeket is kikértük a HÖOK-tól. (Azóta ezek is felkerültek a honlapra, az ‘átláthatóság’ menüpontba.)

A szervezet 2021-es bevétele 273 millió forint volt. Ebből közel 250 millió forint támogatás útján érkezett be hozzájuk, 5,5 millió forint tagdíjból folyt be, 17,6 millió pedig önálló értékesítésből (jellemzően a vezetőképzők részvételi díjából). Ebben az évben 146 milliót költöttek személyi jellegű ráfordításokra, közel 11 milliót a vezetői bérek kifizetésére fordítottak.

2022-ben 470,7 millió forint bevétele volt a HÖOK-nak, ami 200 millióval több, mint egy évvel korábban. Az arányok nem igazán változtak, ebben az évben a bevétel nagy részét szintén támogatások tették ki.

Tavaly a hallgatókat képviselő országos szervezet bevétele még tovább nőtt, 545,7 millió forintra.

Ebből mintegy 502 millió forint érkezett támogatás révén, a tagdíjakból befolyó összeg érdemben nem változott. A szervezet azonban a korábbi évhez képest növelni tudta értékesítésből származó nettó árbevételét, 37,8 millió forintra. A növekedés nemcsak a bevételekben látszódott meg, hanem a személyi jellegű ráfordításokban is: a vezető tisztségviselők juttatásai több mint 6 millió forinttal emelkedtek.

444236792 469518342402064 329873093001912007 N

Forrás: Facebook/HÖOK – Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

211 millió forintot adott a KIM működési támogatásként

A kapott adatok alapján az látszik, hogy a HÖOK a legtöbb támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól (KIM) kapta, 2022 és 2023 között összesen 431,3 milliót. Ezt követi a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), ami 429 millió forintot adott a szervezetnek, a Miniszterelnökség pedig további 15 milliós támogatást biztosított. Így a két tanévben összesen közel 900 millió forinttal támogatta a magyar kormány tevékenységüket.

 

A szervezet a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól 2022-es működéséhez 97 milliót, 2023-ban pedig kicsit több, mint 114 milliót kapott. A minisztérium 220 millió forinttal támogatta a HÖOK Felsőoktatási mentorprogramját is, melynek célja, hogy a felsőoktatásba hátránnyal érkező hallgatókat kortársaik mentorálják. A programba jelentkező hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókat egy azonos területen tanuló felsőbb éves hallgató (mentor) támogatja a tanulmányok első két szemeszterében.

A legnagyobb összegű támogatások a Külgazdasági és Külügyminisztériumból érkeztek a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjjal Magyarországra érkező hallgatók mentorprogramjának működtetésére. Az erre szánt forrás egy év alatt 184 millió forint volt, 2023. június-augusztusra pedig további 160 millió.

A Stipendium Hungaricum olyan ösztöndíjprogram, amely külföldi hallgatók magyar egyetemi tanulmányait támogatja. Az ösztöndíjprogramot a kormány 2013-ban hozta létre, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt áll és a Tempus Közalapítvány irányítja. Öt kontinensen, több mint 90 országban érhető el ez a lehetőség több képzési szinten, a 2024/25-ös tanévre például több mint 66 ezer jelentkezést regisztráltak.

Szintén a Külügyminisztérium finanszírozta a HÖOK Diaszpóra Mentorprogramját, összesen 85 millió forintot kaptak a program működtetése. Az ösztöndíjprogram a Magyar Kormány támogatásával jött létre 2022-ben, célja, hogy támogassa a diaszpórában élő, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalok magyarországi felsőfokú tanulmányait. A mentorprogram során a HÖOK végigkíséri a Magyarországra érkező fiatalok felsőfokú tanulmányait, „olyan közösségi programokat szervez a résztvevőknek, amelyek segítik a magyar identitástudat erősítését, azáltal, hogy megismerhetik Magyarország és a Kárpát-medence történelmét, a közös kultúrát, szokásokat.”

A Miniszterelnökségtől is kapott támogatást a HÖOK, a 2022-es szóló Tehetség mentorprogramra 15 millió forintot szántak. Az összegből a fiatalok társadalmi integrációját segítő struktúrát, szakmai szolgáltatások fejlesztését, működtetését finanszírozták.

Nyolcszor annyit keresett az elnök, mint az elnökségi tagok

Közérdekű adatigénylésünkben a szervezet által kifizetett megbízási díjak adatait is kikértük. Szerettük volna megtudni, hogy kinek, mennyit és miért fizetett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2019 és 2023 között.

 

A kapott adatokból az látszik, hogy a HÖOK elnökségi tagjai az elnököt, az elnökhelyettest, az alelnököt és a felügyelőbizottsági tagokat leszámítva munkájukért 2023 végén havi 50 ezer forintot kaptak. A felügyelő bizottság tagjai 25-27 ezer forintnyi javadalmazásban részesültek.

Ennél jóval magasabb díjazás járt ekkor az elnöknek, aki 2022 decemberéig havi 300 ezer forintot, 2023-tól pedig 399 ezer forintot kapott munkájáért.

Az elnök 2019-től 2022-ig Murai László volt, jelenleg a posztot Eszterhai Marcell tölti be 2023 január óta, aki korábban szintén havi 50 ezer forintos juttatásban részesült.

Az elnökhelyettes munkájáért havi 200 ezer forintban részesül, jelenleg Paragh Bianka tölti be ezt a posztot. Szintén ennyit vihet haza havonta a jelenlegi szervezetfejlesztésért felelős alelnök is, Zelenák Dávid.

Az adatok alapján elmondható, hogy 2019 és 2023 között jelentősen csak az elnök fizetése emelkedett. Egyes esetekben a felügyelőbizottsági elnök és a felügyelőbizottsági tag havi javadalmazása még csökkent is pár ezer forinttal. Az elnökségi tagok közül Sövegjártó Virág havi juttatása 50 ezer forintról 175 ezer forintra növekedett tavaly szeptembertől decemberig.

451997843 503389532348278 5665149766755453639 N

Eszterhai Marcell, a HÖOK jelenlegi elnöke. Forrás: Facebook/HÖOK – Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája

A megbízási díj mellett egyéb juttatások is járnak

Egy korábbi, a Kimittud felületén keresztül beadott közérdekű adatigénylés azonban arról tanúskodik, hogy a HÖOK egyes tagjai nem csak az elnökségi munkáért járó megbízási díjban részesülnek, hanem egyéb juttatást is kapnak.

2019 január és augusztus között például az elnökhelyettes (aki akkor Kovács Péter volt)

a 280 ezer forintos elnökségi munkáért járó havi megbízási díja mellé kiküldetési rendelvényt is kapott, 8 hónap alatt összesen 857 090 forint értékben.

Ez havonta plusz 107 ezer forintot jelent.

Murai László, az akkor HÖOK elnök, 2019 január és augusztus között havi 421 346 forintos megbízási díjat kapott, Hassmann Bálint az elnökségért járó megbízási díján felül szintén részesült egyéb juttatásban is, a Mentorprogramért kapott megbízási díjjal együtt összesen 1 millió 334 ezer forintot fizetett ki neki a HÖOK  a január és augusztus közötti időszakban.

December óta több esetben nőttek a fizetések

Cikkünk nyomán megkerestük a HÖOK-ot is, kíváncsiak voltunk, hogy mi indokolta az elnök fizetésének megemelését 2019 és 2023 között, és azt is megkérdeztük, a többi szereplőé miért nem változott eközben érdemben, illetve, hogy jár-e egyéb juttatás a HÖOK elnökségi tagjainak.

Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke kérdésünkre elmondta, hogy az elnök, az alelnök és az elnök-helyettes teljes állásban látja el feladatait a szervezeten belül, ez indokolja a magasabb bér kifizetését számukra. Ezen felül külön juttatásban nem részesülnek (például nem kapnak cafetériát), ám ha a mentorprogramban programvezetői feladatokat is vállalnak, akkor a HÖOK külön munkaszerződést köt velük arra az időszakra, és ezért fizetést is ad. Elmondta azt is, hogy közérdekű adatigénylésünk óta, vagyis

év elejétől az elnökségi tagok havi juttatása megemelkedett 80 ezer forintra, az elnökhelyettes és az alelnök pedig már 260 ezer forintot kap. Egyedül az elnök fizetése maradt változatlan.

Ő továbbra is 399 ezer forintos megbízási díjat kap.

A sajtófőnöktől érdeklődtünk az iránt is, hogy kapnak-e hallgatói visszajelzést a HÖOK munkájával kapcsolatban. Elmondta, a különféle mentorprogramok végén a hallgatóknak lehetőségük van kitölteni egy kérdőívet, melyben értékelik a HÖOK munkáját. Ezt követően az észrevételeket igyekeznek beépíteni a munkájukba. A hallgatók egyetemmel, oktatási rendszerrel  kapcsolatos meglátásait, problémáit a helyi HÖK-ök szintjén orvosolják.

Budai szerint az elmúlt időszakban számos területen és témában állást foglaltak a hallgatók érdekei mellett, ilyen volt például a 2020-as nyelvvizsga ügye, vagy a mostani gólyatábori ügy is. Utóbbiban a HÖOK nyílt levelet küldött a gólyatáborok szervezőinek, melyben elítélik az emberi méltóságot sértő gólyatábori gyakorlatot, és közlik, hogy felülvizsgálják az Etikai Charta jelenlegi állapotát, továbbá országos egyeztetést indítanak annak fejlesztése céljából.

Szöveg: Szabó-Gödri Rita — Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Címlapkép: A HÖOK az Educatio+ Konferencián 2024.07.10-én. Forrás: Facebook/HÖOK – Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2