Adatigényléses perek

Pert nyertünk a Nemzeti Sport állami megvásárlása kapcsán

2022 őszén az állam megvette a miniszterelnök kedvenc újságjának, a Nemzeti Sportnak a kiadóját. A vételárat nem közölték sehol, adatigénylésünkre pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt válaszolta, hogy nem mondják meg, mert a szerződés üzleti titok. Az ügyben ezért pert indítottunk és elsőfokon nyertünk is: a bíróság a megállapodás kiadására kötelezte az államot.

2022 szeptemberének utolsó napján, péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az állam megvette a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-t, és az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-t jelölte ki. „Az N.S. Médiát nyáron alapította napilapkiadásra a Nemzeti Sportot eddig megjelentető – jelenleg több mint nyolcvan lapot kiadó – Mediaworks Hungary Zrt., amelynek tulajdonosa a Fidesz-közeli KESMA médiaalapítvány.” – írta a Napi.hu az ügyletről.

A hír megjelenésekor közadatigénylésben kértük ki az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának kijelölt Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-től a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. vételárát és az adásvételi szerződést. Október közepén visszaírt a Sportügynökség Zrt., hogy ők ezeket az adatokat nem kezelik. Ez elég furcsa volt annak fényében, hogy alájuk tartozik a cég, de sebaj, próbálkoztunk máshol.

Futottunk egy kört a Pénzügyminisztériumnál (mivel közpénzből vették meg a sportlap kiadóját) és a Honvédelmi Minisztériumnál (mert az alá tartozik a Sportügynökség Zrt.), de ők is azt válaszolták, hogy nem kezelik az általunk kért adatokat. Ezután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) írtunk, hiszen állami vagyonról van szó, és végre kiderült, hogy náluk vannak a kérdéses adatok. Viszont az MNV azt válaszolta, hogy az adásvételi szerződés üzleti titok és nem adják ki.

Egész pontosan azt írták, hogy „a tranzakció adásvételi szerződése üzleti titkot képez, többek között az üzletrész adásvételi szerződésben foglalt szavatosságvállalásokra tekintettel”. Hozzátették, hogy az adásvételi szerződést és az N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. üzletrészének vételárát nem nyilvános adatként kezelik. Szerintünk viszont ezek az adatok a nyilvánosságra tartoznak, ezért bepereltük értük az MNV-t.

Keresetlevelünkben leírtuk, hogy üzleti titokra akkor lehet hivatkozni közérdekű adatok kapcsán, ha a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülése az üzleti tevékenység aránytalan sérelmét okozza/ná. Az MNV válaszából azonban nem derül ki, hogy ezt ők vizsgálták-e egyáltalán, vagy legalább állítják-e.

Arra is hivatkoztunk, hogy a kormány az idei költségvetésből 1,3 milliárd forint támogatást nyújtott a Nemzeti Sportnak, és az erről szóló törvényjavaslat indoklásában az áll, hogy „a folyamatosan változó piaci környezet” nagy kihívást jelent a napilapnak. Nagyon nehéznek tűnik tehát piaci körülményekkel indokolni a közérdekű adatok kiadásának megtagadását, hiszen a lapnak nincs konkurenciája és az állam egy bevallottan veszteséges tevékenységet finanszíroz.

A június végén tartott tárgyaláson az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék leszögezte, hogy az Alaptörvény értelmében a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. Továbbá:

„A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.”

A bíróság megállapította, hogy mivel közpénzből vásárolta meg az állam (és másból nem is tudná) a Nemzeti Sport kiadóját, az ügylettel kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak. A tárgyaláson az MNV bemutatta a Törvényszéknek az adásvételi szerződést, ami 33 oldalas és 23 fejezetből áll.

A 23 fejezetből az MNV szeretett volna 18-at teljesen titokban tartani, plusz egyet pedig részlegesen az üzleti titokra való hivatkozással, de ez nem jött össze. Ugyanis ezt általános jelleggel tette, vagyis „anélkül, hogy bármelyik esetében konkrétan kifejtette volna és megindokolta volna, hogy az adott szerződéses pont, szerződéses rendelkezés milyen okból minősül üzleti titoknak és hogy megindokolta volna, hogy az adott szerződéses pont nyilvánosságra kerülése kinek, milyen okból okoz aránytalan sérelmet”.

Emiatt „a bíróság azt kellett, hogy megállapítsa, hogy az alperes sem a megtagadás okát nem kívánta bizonyítani, sem pedig nem kívánta biztosítani a megtagadás okának jogszerűsége vonatkozásában a bírósági felülvizsgálat lehetőségét” – olvasható az ítéletben. 

Mindezekre figyelemmel a Fővárosi Törvényszék kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, hogy adja ki a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.
állami megvásárlására vonatkozó 2022. szeptember 29. napján létrejött adásvételi szerződést és annak két mellékletét. A dokumentumokban csak a személyes adatok és aláírások kitakarását engedélyezte a bíróság az MNV-nek, minden mást meg kell küldenie részünkre. Nagyon várjuk.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor Nemzeti Sportot olvas 2024. február 6-án (fotó: Orbán/Facebook)

Megosztás