mórahalom

L. Simon lenyűgözőnek nevezte a mórahalmi Mini Hungary-t, mégis visszavonták a támogatást

A napokban vádat emeltek a mórahalmi Mini Hungary Park megálmodója és kivitelezői ellen: az ügyészség szerint költségvetési csalást követtek el. Az Átlátszó birtokába került információk ugyanakkor egy meglehetősen furcsa történetet vázolnak fel. A Miniszterelnökség pedig nem segített feloldani az ellentéteket.

“Költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség öt férfi ellen, akik 2011 és 2014 között Mórahalmon, uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósítandó makettpark építésére több mint félmilliárd forint támogatást vettek jogosulatlanul igénybe” – írja közleményében az ügyészség.

A történelmi Magyarország makettjén alapuló skanzent Dlusztus Imre álmodta meg. Ő nem más, mint a Délmagyarország egykori újságírója, majd főszerkesztője, a Hír TV egyik alapítója, majd műsorigazgatója. Konzervatív gondolkodású, jobboldali érzelmű ember, 2006-ban is jobboldali, de nem Fidesz színekben indult Szegeden a polgármesteri székért.

Előzetesben a szegedi jobbos ikon a Mini Hungary Park uniós támogatásának ügyében

Részt vett a Hír TV alapításában, 2004-ben pedig konzervatív fővárosi lapot vezetett Helyi Théma címmel. Mindig is jobboldali érzelmű embernek ismerték a Dél-Alföldön Dlusztus Imrét. 2010-ben nyert 650 milliós uniós projektjéhez 550 millió forint támogatást. Költségvetési csalás gyanúja miatt került csütörtökön előzetesbe. Nincs olyan szegedi, aki ne ismerné Dlusztus Imrét.

A Mini Hungaryt 2015-ben avatták, de hosszú út vezetett odáig.

L. Simon is méltatta a beruházást

Az Átlátszó birtokába került dokumentumokból kiderül, a Bornemzet Nonprofit Kft. még 2010-ben kötött szerződést az akkori uniós pénzek diszponálásval megbízott Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel (Darfü Kft.), majd az építkezéshez szükséges fedezet körüli problémák miatt az állami szervezet 2012-ben írásban elállt a projekttől. Arra hivatkoztak, hogy a beruházás nem kezdődött el, és nem érték el a készültség 10 százalékát.

Az elállást egyébként 2014-ben letagadta a Miniszterelnökség. Akkor azt írták emailes megkeresésünkre, hogy: “A támogató ROP IH a pályázat elbírálása óta nem állt el ettől a projekttől.”

A döntést a cég megfellebbezte, aminek az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2012 májusában helyt adott, azaz érvénytelenítette a Darfü döntését.

Az építkezés folytatódott, 50 makettet, fogadóépületet készítettek összesen. 2013 őszére 30 makett teljesen elkészült, a kiszolgáló épület 80 százalékon állt. 2014 márciusában viszont kivitelezéshez kapcsolódó szabálytalanságról kapott levelet a cég, ismét a Darfütől, ekkor 114,7 millió forinttal csökkentette a támogatást. Információnk szerint mindezt azért, mert későn töltöttek fel egy közbeszerzési szerződésmódosítást. Így a 650 milliós projekt korábban elnyert 550 milliós támogatása 436 millió forintra mérséklődött.

A parképítése mégsem állt le, a park 2015 márciusában meg is nyitott. A Szerencsejáték Zrt. promóciós videót is készített a parkban, amelyet az uniós beruházásokat felügyelő Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is meglátogatott. L. Simon László azt írta a birtokunkban lévő fejléces levélben:

“Szívből gratulálok, hiszen tudom, sok energiát fektetett a létesítmény megvalósításába. Úgy gondolom, az eredmény lenyűgöző lett.”

Írta ezt annak ellenére, hogy 2015. február másodikán a DARFÜ elállt a támogatási szerződéstől, és kötelezte visszafizetésre a társaságot.

A mórahalmi önkormányzati tévé arról is forgatott, hogyan készültek a makettek. Ebben Sári Ferenc díszletfestő arról beszélt, hogy “valóban kihívás volt, tudniillik ritkán készítünk olyat, aminek abszolút az a feladata, hogy időtálló legyen”. A videón jól látszik, a makettek váza OSB lapból készültek, majd vízzáró anyaggal bevonták. Sári Ferenc a tartósságról azt is mondta, “igazából a legidőtállóbb anyagokat, tehát vízmentes faanyagot, olyan kültéri festékeket, gletteket, satöbbit használtunk, ami ezt tudja.”

Az OSB-t, és magát a videót azért idéztük, mert 2017-ben a Délmagyarország Borbély Péter restaurátorra hivatkozva már arról írt, hogy “három különböző minőségben készültek a makettek. Az elején még látszott, hogy eleget tudtak rájuk költeni, a végére valószínűleg elfogyott a pénz, mert azok nagyon gyenge minőségben készültek, és egyszerűen nem bírták az időjárás viszontagságait.”

Hadházy Ákos ezután kérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot a beruházásról, ekkor került nyilvánosságra, hogy a támogatást már visszakövetelték, majd végrehajtást indítottak beruházó cég ellen. A parkot árverésen végül 50 millióért a mórahalmi önkormányzat vette meg, aki újabb 118 millió forint uniós pénzt nyert a projekt továbbvitelére.

Becsődölt, az ügyészség elé került, de újra uniós pénzt kapott a Mini Hungary makettpark

2017-ben árverezték el a közel 500 millió forint uniós támogatásból épült mórahalmi makettparkot, ami végül 50 millióért a mórahalmi önkormányzathoz került. Alig egy évre rá a város 118 millió forintot nyert 14 munkavállaló felvételére, és némi fejlesztésre. A parkot korábban építő, majd üzemeltető Bornemzet Kft.

Az ügyészség szerint “a vádlottak mindvégig tisztában voltak a projekt tényleges állásával, és azzal is, hogy a makettek egy része nem vagy silány minőségben készült el, illetve azokat túlárazták.” Annak ellenére, hogy a makettkészítő szerint mindent időtállónak terveztek, és a park is az összes elemmel együtt nyitott meg 2015 márciusában.

Dlusztust 2018 nyarán tartóztatták le, de gyorsan ki is engedték. Rajta kívül négy vádlott van, a befektető, a befektetési cég vezérigazgatója, a kivitelező ügyvezetője, valamint műszaki vezető. Forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós pályázatoknál kötelezően alkalmazandó projektmenedzser nincs a sorban, pedig ő végig aláírt mindent, igazolta, hogy rendben zajlik az építkezés. Forrásunk arra is rámutatott, hogy a park két évig gond nélkül üzemelt.

Az ügyészség “különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat”. Az Átlátszó kérdésére közölték, hogy “a főügyészség egyes terheltek vonatokozásában tett mértékes indítványt a büntetés kiszabására”.

A furcsaságok miatt korábban a Miniszterelnökségnek küldtünk közérdekű adatigénylést, hogy megismerjük a pályázattal kapcsolatos szerződéseket, valamint a pályázathoz és annak pénzügyi teljesítésére vonatkozó iratokat. Hogy megtudjuk, mely szervezetek, mikor, milyen teljesítést igazoltak a cégnek, a kifizetések kik és mikor hagyták jóvá, milyen ellenőrzést végeztek az elvégzett munkák kapcsán. A pályázat lezárása pontosan mikor és hogyan történt. Mert az nehezen hihető, hogy 2012-2014 ősze között senkinek sem tűnt fel, hogy az épülő park elemei mégsem megfelelően épülnek.

Az uniós pénzek elosztásáért a pályázat idején felelős állami szerv annyit válaszolt, hogy a kért adatok tekintetében a Miniszterelnökség nem minősül adatkezelőnek.

 

Segesvári Csaba

Fotó: google maps/EzerÉvParkja

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás