Szeged

Előzetesben a szegedi jobbos ikon a Mini Hungary Park uniós támogatásának ügyében

Részt vett a Hír TV alapításában, 2004-ben pedig konzervatív fővárosi lapot vezetett Helyi Théma címmel. Mindig is jobboldali érzelmű embernek ismerték a Dél-Alföldön Dlusztus Imrét. 2010-ben nyert 650 milliós uniós projektjéhez 550 millió forint támogatást. Költségvetési csalás gyanúja miatt került csütörtökön előzetesbe.

Nincs olyan szegedi, aki ne ismerné Dlusztus Imrét. Költő, író, a helyi napilap, a Délmagyarország újságírója, majd főszerkesztője, a Hír TV egyik alapítója, majd műsorigazgatója. Később ő volt az első főszerkesztője Vitézy-klán által indított Helyi Thémának. Dlusztus, bár Hornék alatt lett Táncsics-díjas, konzervatív gondolkodású, jobboldali érzelmű, 2006-ban is jobboldali, de nem Fidesz színekben indult Szegeden a polgármesteri székért. Érdekes adalék, hogy egy olyan pártban, ahol az a Bartók Csaba is képviselő akart lenni, aki 2018-ban Fidesz színekben próbálkozott újra, de nem nyert Szegeden.

Dlusztus Imre a mórahalmi Mini Hungary Park, a történelmi Magyarország makettjén alapuló skanzen ötletéhez még a Bajnai-kormány idején, 2009-ben talált pályázatot, az akkori kiírás szerint 85 százalékos támogatást kérhetett. 650 milliós projektjét elég pontosan lőtte be, 550 milliós támogatást nyert el, ami közelített a kiírás szerinti 600 milliós maximumhoz. A Széchenyi 2020-at böngészve az is kiderül, hogy a pályázók többsége 300 millióhoz közeli összeget nyert el ekkoriban.

A családja érdekeltségében álló Bornemzet Kft. pályázott, de ennek 2009-ben csak 13 millió forint bevétele, 81 ezer forint nyeresége, és 14 milliós vagyona volt. 2010-ben jött a képbe befektetőként az akkor még a most a szoci Botka Lászlóval hírbe hozott szegedi építőipari vállalat, a Szeviép által alapított és a Szeivép székház címére bejegyzett MITT Befektetésszervezési Zrt.

Ennek egyik tulajdonosa a szeviépes csőd miatt vádlottként a bíróság elé állított Baranyi Sándor. A MITT Zrt. kiegészítő melléklete szerint 2010-ben 2 millió forint értékű üzletrészt vásároltak a Bornemzet Kft.-ben, és 1,4 millió forint kölcsönt is adtak. 2011-ben a követelés a Bornemzettel szemben 2,6 millió forint volt, a 2012-es és a 2013-as kiegészítő mellékletében pedig már nincs szó a Bornemzetről. Hogy visszafizette-e az adós, szerettük volna kérdezni Baranyit – és egyéb dolgokra is kíváncsiak lettünk volna tőle -, telefonon utol is értük, de nem kívánt nyilatkozni. Írtunk a Baranyi érdekeltségébe tartozó S.A. Investor Zrt.-nek a cégbíróságon megadott e-mail címére is, de nem kaptunk választ. A rendszer szerint ugyanis az e-mail cím inaktív.

Baranyi és Dlusztus együtt dolgozott a DVTK-nál 2008-ban. A diósgyőri focicsapat megsínylette a Szeviép bedőlését, erről éppen Dlusztus beszélt 2009-ben.

Kisebbségi MITT-részvényes Kőmíves Benedek. Ő 2009 novembere és 2010 május 13 között érdekelt volt abban a cégben is, amelyik később közbeszerzésen megnyerte a kivitelezést. A Háromhalom Építőipari Kft. azóta felszámolás alá került.

A projektnyitót 2012 októberében tartották, akkor úgy tervezték, a park 2013 év végére elkészül. Ugyanebben az évben Baranyi kiszállt a MITT-ből, és a MITT is a Bornemzetből. Ekkor még mindig semmi sem látszik a parkból.

A Bornemzet pályázatáról támogatói döntés 2010. május 5-én született döntés. A Bornemzet Kft. a 2011-es adatok szerint az 550 milliós támogatásból nyomban 263 millió forintot meg is kapott. Ekkor az uniós pénzek helyi koordinálása még a DARFÜ hatásköre, melynek vezetője 2010 júliusától Kiss Imre volt. 2011 júniustól dolgozott a Közreműködő Szervezet operatív vezetőjeként Bosnyákovits Tünde, később a DARFÜ igazgatóhelyettese volt. Róla érdemes megemlíteni, hogy a város korábbi fideszes polgármesterének, Barta Lászlónak a felesége. A Bornemzet ebben az időszakban hívta le a támogatást.

A 2014-es céges beszámolóban az szerepel, hogy “A társaság a megnyert pályázat alapján befejezte a beruházás kivitelezését”. Ez azt jelentette, hogy 2015-ben nyithatott meg. A Délmagyarország akkor azt írta az uniós pénzeket koordináló Miniszterelnökségre hivatkozva, hogy az irányító hatóság a beruházás során szabálytalanságot állapított meg, ezért büntetésképp 114 millió 750 ezer forinttal csökkentették a támogatást.

A fejlesztést jól ismerő forrás pedig azt mondta, a beruházást még fideszes berkekben is többen támadták, a projektet a támogatás 2010-es megítélése óta többször megpróbálták „elfűrészelni”. Annak ellenére, hogy Dlusztus Imre erősen kötődött a jobboldalhoz.

Az RTL Híradó tavaly számolt be arról, hogy a park pusztul, a többmilliós makettek többsége valójában OSB-lapokból készült, nem bírja az időjárás szélsőségeit. A Nemzetgazdasági Minisztérium sem látta sikeresnek a projektet, a teljes támogatást visszakérték, majd feljelentést is tettek. Dlusztus Imrét, valamit a közbeszerzésen nyertes, de már felszámolás alatt álló kivitelező egyik tulajdonosát, a felelős műszaki ellenőrt kedden vették őrizetbe az adónyomozók. Költségvetési csalás a gyanú, az ügyészség állítása szerint szisztematikusan becsapták a kifizetéseket koordináló DARFÜ-t.

Az ügy egyik legnagyobb rejtélye, hogy vajon kinek a lábára léphetett Dlusztus, kivel nem tudott megegyezni elkötelezett jobboldali létére. És ennek ellenére hogyan tudott egy felépített projekttel becsapni egy állami szervezetet, már ha valóban becsapta őket – erről majd a bíróságnak kell döntenie. A gyanú szerint a kivitelezővel, a műszaki ellenőrrel együtt valótlan tartalmú számlákat adtak le, így hívták le a támogatást. Hogy mi volt a valótlan, egyelőre nem látni tisztán.

Segesvári Csaba

Címlapfotó: Baranyi Sándor (balra) és Dlusztus Imre (jobbra) a DVTK-nál. Forrás: eszakhirnok.com

Megosztás