Foglalkoztatási válság

Turisztikai látványosságok szünetelnek Baranyában, főszezonban csökkenti látogatási idejét a nemzeti park több intézménye

Technikai okokra hivatkozva csökkenti látogatási idejét a Duna-Dráva Nemzeti Park több intézménye. A nyári csúcs-szezonra időzített szünet forrásaink szerint összefügghet a közfoglalkoztatás takaréklángra tételével, ezt azonban a nemzeti parknál érdeklődésünkre cáfolták.

A Duna-Dráva Nemzeti Park honlapján található információk szerint: a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont július 3-6. között, míg az abaligeti Denevérmúzeum július 3 és 8 között tart zárva, a pécsi Pintér kert pedig július 6-án, péntek délután zár be és nem is nyit ki egész hétvégén. Helyben sokan azt sejtik, hogy a történtek összefügghetnek a márciusi kormányhatározattal, amely szerint fokozatosan 150 ezerre kell csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát. Összehasonlításképp: 2016-ban 210-220 ezer, 2017-ben pedig 190-200 ezer közfoglalkoztatottat tartottak nyilván.

A DDNP honlapján található egy beszámoló az Igazgatóság közmunka-programjáról, amelyből kiderül, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park a „természeti területek fenntartása és kezelési feladatait – amelyek főként élőmunka igényes feladatok – az előző évekhez hasonlóan 2018. évben is az országos közfoglalkoztatási program keretében történő foglalkoztatással” hidalják át. A DDNP 4 hónapon át 93 fő álláskereső foglalkoztatását vállalta. Ez a program március 1-jén kezdődött és június 30-án, vagyis alig pár nappal ezelőtt ért véget.

A 93 fő egyébként nem kevés, a DDNP honlapján található információ szerint ugyanis 2017-ben 101 fő volt a dolgozói létszám. Az idei programmal érkezett közfoglalkoztatottak, még ha csak ideiglenesen is, de csaknem megduplázták a létszámot.

Megkerestük a DDNP igazgatóját, Závoczky Szabolcsot, aki kérdésünkre elmondta, az igazgatóság az elmúlt évekhez hasonlóan idén is részt vesz a közfoglalkoztatási programban. Közölte, a foglalkoztatási hivatallal a szükséges szerződés aláírása megtörtént, és a jogszabályi feltételeknek megfelelő leendő munkavállalók közvetítését – regisztrálás, kiválasztás – már megkezdték.  Az igazgató ugyanakkor nem tért ki a várható létszámra, valamint arra sem, hogy ez elegendő lesz-e az intézmények működtetéséhez.

Závoczky leszögezte azonban, hogy a bemutatóhelyek tervezett rövidebb vagy részleges nyitva tartása csupán néhány napot érint, és a már leszervezett programokat ez idő alatt is megtartják. Hozzátette, a zárva tartás oka részben műszaki (áramszünet, szennyvízszállítás), részben pedig munkaszervezési, amely “a két közfoglalkoztatási program közötti átmenetből adódik”.

Katus Eszter

Fotó: A szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont. A szerző felvétele.

Megosztás