Esélyes jelöltek – mit kell tudni a taktikai szavazásra buzdító oldalakról?

A taktikai szavazásra buzdító Viszlát , kétharmad csoport plakátja
A taktikai szavazásra buzdító Viszlát , kétharmad csoport plakátja

 

Ha a világ valóban olyan egyszerű lenne, ahogyan azt a kormánypártok hazudják a szavazóiknak, akkor egyetlen ellenzéki jelölt lenne mind a 106 egyéni választókerületben. A valóságban ez még az esetleges további visszalépések esetén sem lesz így. Részben azért, mert az ellenzék sokszínű, és elvi vagy taktikai okokból számos szereplője mindenre kiterjedő összellenzéki együttműködést még akkor sem támogat, ha nyilvánvaló, hogy a kormányoldal egységesen cselekvő ellenségként kezeli az ellenzékét. Részben pedig azért, mert jelen állás szerint még azoknak a masszívan ellenzéki többségű választókerületeknek a jelentős részében sem születik majd kompromisszum, amelyek eleve ellenzéki gettókként jöttek létre a választókerületek 2014 előtti fideszes átszabása során.

 

 

Aki azonban nem gondolja azt a szavazók közül, hogy csak fideszes jelöltre szavazhat, az érthetően mérlegelni szeretné egyebek mellett azt is, hogy a választás sorsát eldöntő egyéni választókerületükben kinek lehet esélye a győzelemre. Így lett 2018 a taktikai szavazásra buzdító honlapok éve.  Ebben a cikkben azt vesszük sorra, hogy minek alapján érdemes tájékozódnunk. A rövid válasz az, hogy minél több forrásból.

1. valasztas.hu, közvéleménykutatási adatok

Mivel maguk a taktikai szavazást segítő honlapok is a 2014-es eredményekből és a nyilvános közvéleménykutatási adatokból vonnak le következtetéseket, alapvetően semmi olyat nem tesznek, amit egy átlagos felkészültségű választó ne tudna maga megtenni, ha nem két percet szán a tájékozódásra, hanem mondjuk negyvenet.

Az aktuális 2018-as jelöltlistát itt lehet elérni a választási honlapon, a 2014-es eredmények pedig itt érhetőek el választókerületi és szavazóköri szinten is. A szavazóköri jegyzőkönyvekből egyébként a 2014-es listás és egyéni szavazatok közötti – még a nagyon népszerű jelöltek esetében is csak néhány százalékos – eltérések is láthatóak.

Ami a közvéleménykutatási adatokat illeti, az országos adatok összegyűjtve és grafikonnal kiegészítve – angolul teljes körben, magyarul a tavaly nyár óta közzétett kutatásokra – elérhetőek a 2018-as választáshoz kapcsolódó Wikipedia-oldalon.

A politikai elemzői szakma által fontosabbnak gondolt – hiszen a részvételi hajlandósággal mint nehezen becsülhető tényezővel nem számoló – teljes választókorú népességben mért adatok Török Gábor honlapjáról érhetőek el a legegyszerűbben teljesnek mondható, és rendszeresen frissített formában.

Mindkét adatsor kapcsán meg kell azonban jelezni, hogy – túl a persze most is jellemző ellenzéki csodaváráson, illetve figyelembe véve a kutatások többségére jellemző igen magas válaszmegtagadási arányt – a kormánypártok népszerűsége alighanem nagyságrendileg sem magasabb, sem alacsonyabb nem lehet, mint 2014-ben volt.

Ha egyébként mégis lényegesen magasabb, legalább 50% körüli, akkor úgyis mindegy, hogy ki hogyan taktikai szavaz, mert ismét fideszes kétharmad lesz, ha pedig lényegesen alacsonyabb, jelentősen 40% alatti, akkor pedig azért nincs meghatározó jelentősége az átszavazási hajlandóságnak, mert a kormánypártok jelentős átszavazás nélkül is simán el tudnák bukni a választást.

Azaz ha valaki nem akar országos kutatási adatokat böngészni, az akár kiindulhat abból a leegyszerűsítésből is az esélylatolgatások során, hogy a 2014-es választást játsszuk le újra, más egyéni jelöltekkel.

Választókerületi szintű közvéleménykutatások is készülnek természetesen a választási időszakban, azonban ezeket a pártok jellemzően megtartják maguknak. Éppen ezért fontos és hasznos kezdeményezés, hogy a Közös Ország Mozgalom (KOM) kifejezetten a szoros választókerületekben készíttet és tesz közzé választókerületi szintű kutatásokat.

Az eddig közzétett tizennyolc kutatási elemzés kapcsán azonban annyit érdemes megjegyezni, hogy ez nagyon nehéz műfaj, hiszen a reprezentativitást ilyen kis mintán jóval nehezebb biztosítani. Ha tehát valóban az országos szinten is félremérnek a kutatók, akkor helyben tovább nő a tévedés veszélye. Különösen, ha olyan, önmagában is nehéz feladatot kell elvégezni, mint a másodlagos preferenciák, azaz a kedvelt jelölt kiesése esetén választott másik jelöltre való átszavazás mérése.

2. taktikaiszavazas.hu

A szájtot Sanyó Ádám adatelemző magánszemélyként üzemelteti ugyan, de ő egyben a KOM aktivistája is. A taktikaiszavazas.hu egyrészt maga is közöl – itt bemutatott, a 2014-es eredményekből, három közvéleménykutató (Republikon, Publicus, Závecz Research)  országos adataiból és a KOM kutatásaiból kiinduló, az egyes pártok szavazóinak átszavazási hajlandóságát is alapul vevő módszertan alapján – becsléseket az április 8-án várható szavazatarányra.

Igazi értéke az, hogy egy helyen, kereshető formában és rendszeresen frissítve érhetőek el a honlapon a 2014-es eredmények és az idei indulók adatai, valamint a Márki-Zay-féle ajánlások is. Ha csak egy honlapot vagyunk hajlandóak megnyitni, akkor ésszerű, hogy ez legyen az, de ha már a méréseken alapuló becsléseket is nézzük, akkor az ellenzéken belül szoros körzetekre tekintettel érdemes a 3-5. pont alatti többi opciót is megfontolnunk.

3. kireszavazzunk.hu

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet működteti a honlapot, információtartalomban szoros második, kivitelében pedig egyértelműen a legprofibb a taktikai szavazási honlapok között, ugyanakkor a közzétett adatok köre – nem meglepő módon – némileg barátságosabb a Jobbikkal.

Az Iránytű a Magyar Nemzet megbízásából készített közvéleménykutatásainak választókerületi szintű adatait teszi közzé a honlapon, ennek alapján jelölve meg egy vagy több esélyes ellenzéki jelöltet, emellett a honlap – eddig kivétel nélkül a Jobbik számára kompetitív egyéni választókerületekben – a jelöltek népszerűségére vonatkozó újabb, az elmúlt hónapokban rögzített iránytűs kutatási adatokat is közzétesz.

Utóbbiaknál már a fideszes jelölt népszerűsége is szerepel, de a listás adatoknál a kormánypártok nem kaptak külön oszlopot. Így – bár természetesen a többi szavazatarányból a támogatásuk azért kikövetkeztethető – első ránézésre a bőven 50% feletti fideszes eredményre várt választókerületek is olyannak tűnnek, mint ahol az ellenzéknek – azaz jellemzően a Jobbiknak – esélye lehetne nyerni.

A honlapra az enyhe jobbikos irányú torzítások ellenére érdemes ellátogatni annak, aki kicsit jobban szeretne elmélyedni a jelöltek közötti válogatásban: a jelöltek többségének rövid életrajza és – változó részletességgel – a választókerületet érintő aktuális ügyek, valamint ellenzéki – nem csak, de jellemzően jobbikos – kampányrendezvények plakátjai is szerepelnek az egyes választókerületek aloldalain.

4. Rendszerváltás 2018

Márki-Zay Péter honlapja, az ő beköszöntője olvasható rajta a legesélyesebb ellenzéki jelöltek személyére vonatkozó, jelenleg 53 javaslatával együtt. A többi érdemi ellenzéki jelölt nevét is tartalmazó adatbázis kereshető, de a honlap még így sem ad többet, mint a jelöltlistát, amit meg el lehet érni Sanyó honlapján is a Márki-Zay-ajánlásokkal együtt.

5. Egyéb esélyesjelölt-listák

Módszertannal együtt tett még közzé egy, a saját mérésein és a baloldalnak meglehetősen hízelgő átszavazási számításokon alapuló esélyes jelölt listát az MSZP-közeli Republikon Intézet, amely azt hozta ki, hogy a baloldalnak 34, a jobbiknak pedig 7 megnyerhető körzete lenne jelentős átszavazás esetén további formális visszaléptetések nélkül is, illetve további 10 körzet „háromesélyes”, azaz nem dönthető el, hogy kinek van nagyobb esélye legyőzni a fideszes jelöltet.

Végül ugyancsak publikálta a szerinte esélyes jelöltek listáját a különböző kormányok volt minisztereiből és volt uniós biztosokból álló V18 csoport, amely jelenleg 28 további koordináció nélkül megnyerhető (14 baloldali és független, illetve 12 jobbikos) körzettel, valamint 11 baloldalon belüli további koordinációval és 29, a Jobbikra is kiterjedő koordinációval elvileg megnyerhető mandátummal számol.

A V18 nem adott módszertant a becslésekhez, cserébe nem is nyilatkozott az egyes körzetek megnyerésének esélyéről, bár az, hogy a fennmaradó 50 körzetben még ők sem jelöltek meg esélyes jelöltet, implicite azt is jelenti, hogy azokban nem látják ennek értelmét.

Végezetül azoknak, akik még egy listát sem szeretnének elolvasni, marad az az ökölszabály, hogy a fővárosban, a keleti agglomeráció kivételével a fővárosi agglomerációs körzetekben, valamint a – jellemzően a megyeszékhelyekkel azonos – vidéki modernizációs központokban a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok jelöltjét tekinthetjük a legesélyesebb ellenzéki jelölteknek, mindenhol máshol pedig a Jobbikét.

Sepsi Tibor

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Mongol Janos

  …..és a választó is eldöntheti hogy kit tart alkalmasnak a képviseletére??…és azt ki fogja megmondani hogy miért is kéne leváltani ezt a kormány??…mert ha nem akkor mi lesz??…anarchia?…ismét 2006 októbere??…szemkilövetés?…

  • csupaszv

   Olvasni kell a sajtót, minél több forrásból tájékozódva. Abból kiderül, hogy miért akarnak kormányváltást némely szavazók. Akik nem akarnak, azok tájékozódáshiányosan döntenek.

   • Mongol Janos

    …..okoska…és TE tudod hogy aki kormányváltást akar…MIT CSINÁLNA hogy jobb legyen??…most nyugalom van az országban…pörög a gazdaság…mindenkinek van munkája…akkor??…igérni lehet…bármit…és főleg esélytelenül…mibe kerül neki…úgyse kéri soha senki számon…akkor?

    • Laciapu

     Látom, neked is van munkád – már itt is!

     • Mongol Janos

      ….tévedsz…

     • alba96

      Szerintem meg nem téved. FIDESZ TROLL VAGY!

    • csupaszv

     Az államadósság mértéke:
     2018: 29000 milliárd forint. /Huszokilenc milliárd forint, azaz 29 ezer millió forint./
     Ezt még fokozni? KI fizeti vissza? Az unokák jövedelmét is betáblázták vele életük végéig.

     • Mongol Janos

      ….érdekes…az sok hülye hitelmínősítő megint mellé lőtt…amikor felminősített minket…téged elfelejtettek megkérdezni…

     • alba96

      HŰHA! Most már csak a fülünk hegyéig ér a szar. JAJ DE JÓ! Felminősítettek. Honnan-hova? Idióta!

     • alba96

      Most akkor melyik, mennyi?!

     • csupaszv

      Az utóbbi.

    • alba96

     Te helyből is tudsz ilyen hülye lenni, más nekifutásból sem. PÖRÖG A GAZDASÁG?!?!?! Ezt honnan vetted? Lediktálták? Bukta van FIDESZ trollkám!

     • Mongol Janos

      huuuu haver…és ezek?….Zuschlag…Hunvald…Hagyó…Wiest…Gál…Tátrai…Császy….stb…stb…ezek mind jogerősen ,korrupcióért elítélt ismert libsi komcsik….most mondjál te 2 hasonló fideszest…okoska…nos?…nem megy?…akkor ki a korrupt?…blabla…marinéninek…haver

     • Lonewolf O1G

      Te fasz, tudod mi volt a vád Tátrai és Császy ellen? “Ha megvalósult volna a sukorói telekcsere, akkor az kimerítette volna a hűtkene kezelés tényállását.” Ezen az alapon téged is le lehetne ültetni, mert már a te fejedben is megfordult, hogy megölöd az asszonyt, mert olyan lassan készül el, amikor színházba mentek. Szóval fejben már elkövetted a gyilkosságot. Ezért akár 15 évet is rádsózhítbának, vagy hogy is van ez?

   • Borbála Kopasz

    Az igaz, hogy olvasni kellene a sajtót. De melyiket? A 90 %-a a médiának a kormány kezében van. Ott meg van szabva, hogy az újságírók mit írhatnak, a tévéadók mit közvetíthetnek. Ezért, ami írtál, nem fedi a valóságot. Te is csak egyoldalú tájékozódásban hiszel. Ahhoz, hogy tájékozott légy, olvasd, nézd azt a kevés ellenzéki médiát, amit még nem kaparintott meg a kormány!

    • csupaszv

     Olvasom, elhiheted.

  • alba96

   Miért kéne leváltani ezt a kormányt? Mert a FIDESZ nem létezik! NEM FIATAL, NEM DEMOKRATA ÉS NEM SZÖVETSÉG! A többi mind ebből következik. Bűnöznek, lopnak csalnak, hazudnak, korrumpálnak 0-24-ben, állami maffia és nem politikai párt. Ti meg nyaltok ezerrel, a műfogsorukig toljátok fel a seggükbe a nyelveteket, a hátha csurran-cseppen valami – geci vagy fos amin nyammoghattok.

   • Mongol Janos

    ….ezekröl beszélsz?…haver…Zuschlag…Hagyó Hunvald..Wist..Gál…Tátrai…Császy…ezek mind ismert komcsi,korrupcióért elítél bűnöző…haver…mondjál 2 ilyen fideszest…nos??…ki a korrupt?

    • Borbála Kopasz

     Akiket felsoroltál, azok a FINESZ-hez képest porszemnyit korrumpáltak, loptak. És ez csak pár ember. Nézz szét a FINESZ körökben. A soha nem dolgoztak (ifjak) 8 év alatt mekkora vagyonra tettek szert. Fel se lehetne sorolni őket, annyian vannak. Csoda, hogy még áll az ország a (saját lábán). Tátrai és Császy olyan meg nem történt ügy miatt van börtönben, amit azért alkalmaznak, hogy elrettentsék az ellenzéket. Ha újra ez a kormány nyer, nagyon sok ellenzékivel meg fog történni a fenti eset. Főleg, ha sokat tud. Ezért, főleg el kell menni szavazni!

     • Mongol Janos

      ….ugyan már…ezek sajnos a ripacs gyurcsány helyett ülnek…mert ha meg mondták volna hogy a patkány utasította őket,akkor a ripacs lenne börtönben…különben szerinted a bíróságot is Polt utasította??…

     • Lonewolf O1G

      A Zuschlag, a Hagyó. a Wiszt, a Gál, ezek ellen mind a szoci kormány alatt indultak eljárások. Légy szíves soroljál fel olyan Fideszes politikusokat, akik elllen a Poltféle főügyészség emelt vádat. Sorolok pár nevet: Farkas Flórián, Simonka György, Mengyi Roland, Seszták Miklós, és most egy olyan név, amit biztosan te is imersz Tiborcz István. Róluk már bebizonyosodott, hogy bűncselekményeket követtek el. De tényleges eljárás nem indult ellenük, csak annyit mondott Polt Tiborcz esetében az OLAF jelentés ismeretében. hogy sokáig el fog húzódni a magyar nyomozás. Holott az OLAF jelentés ,ár szinte egy kész vádirat. Csak alá kell írni a megfelelő helyen.

     • Mongol Janos

      de korrupcióért SENKIT nem ítéltek el…ha így lenne…már nem lenne a fideszben….a Tiborcz ” ügy”…nem tűnt fel neked hogy már 3 napja a libsi média ezekröl kussol??…én már megjelenése óta várom hogy valaki mondja meg…hol követtek el bűncselekményt ….SENKI nem tudott egyet sem mondani…az Olaf jelentést a dk-s patkányok állították össze…ők súgtak…ők a hazaárulólk…mert mindenütt ott van hogy “feltételezhetően”…”véleményünk szerint”…” javasoljuk kivizsgálásra”…DE SEMMI KONKRÉTUM ….erröl van szó…az is érdekes,hogy egy libsi “stár-ügyvéd” se véleményezte az ügyet…pedig ha olyan biztosak lettek volna…reggeltöl estig a libsi képernyőn lettek volna…tehát NINCS BŰNCSELEKMÉNY…hidd el…ez csak hablaty marinéninek..

     • alba96

      iDE FIGYELJ MINDENNEK ELJÖN AZ IDEJE. A VÁLASZTÁSOK UTÁN ANNYI NEVET SOROLUNK A TIEID MELLÉ, HOGY BETELIK VELE AZ INTERNET! DE! CSAK AZ ÉN KEDVEMÉRT SOROLJ MÁR FEL NÉHÁNY KORRUPCIÓBÓL MEGGAZDAGODOTT ÉS MEGVÁDOLT JOBBIKOST! MSZP KOMCSI, DK KOMCSI, PÁRBESZÉD KOMCSI, LMP KOMCSI … VALAMINT A FIDESZ KOMCSI A KDNP KOMCSI … EZEK MIND MEGLOPTAK ENGEM, DE EZ NEM MENTI FEL A FIDESZT AMI SZINTÉN MEGLOPOTT SZINTÉN ENGEM ( ÉS MÉG MILLIÓKAT ). A VÁLASZTÁSOK UTÁN OLYAN FIDESZ NÉVSORT KAPSZ A FIDESZES BÖRTÖNTÖLTELÉKEKRŐL TE KÖCSÖG, HOGY ÉLETED VÉGÉIG OLVASGATHATOD, HOGY ROHADJÁL MEG TE SZEMÉT SZARHÁZI BUNKÓ PARASZT SEGGNYALÓ GECI KOMCSI. CSAK AZT VIZSGÁLD TE TETŰ, HOGY TE MIÉRT ÉS MIT CSINÁLSZ AZTÁN UGASS BECSÜLETRŐL VAGY INKÁBB NE IS MERT ARRÓL NEM TUDSZ TE SEMMIT!

     • Mongol Janos

      különben jól vagy?….a modorodat otthonról hoztad?….anyukádtól?…biztos nem apáca volt….

     • kanneltaja

      Mongol János, nem unod még az egybites érvelésed? Enyhén lejárt a szavatossága.

     • Mongol Janos

      ……kénytelen vagyok így írni hogy megértsétek…

     • alba96

      Egyszerűbb vagy mint egy faék. Csak a legbutábbak hisznek abban hogy milyen kurvára okosak. Mindenki más meg röhög rajtuk. Ezért Németh Szilárd az IQ-bajnokunk! Meg te, meg az olyanok mint te!

     • alba96

      Fél bit az csak!

     • Tamás Szücsy

      Mond Mongol János te tényleg ilyen hülye vagy?

     • Mongol Janos

      ….mi az amivel nem értesz egyet??…

 • Tóth Zoltán (TZ)

  Az élen a rezsim egyértelműen egyetlen kihívóval küzd, ez pedig a Jobbik – a tét pedig, hogy ki vezesse tovább UGYANAZT a programot! Héják küzdelme a prédán.
  Az MSZP a “futottak még” kategória dominálásáért állt ki a pástra, s ebben a DK-val vív “élet-halál harcot”, miközben az LMP, Momentum, stb… igyekeznek meghekkelni őket (Orbán csippantásaitól bátorítva), a Jobbik sörényébe is csimpaszkodva.

  Látszatdemokráciában nincs demokratikus választás, ilyen rendszert nem lehet szavazási színjátékkal megdönteni. Akinek elege van ebből az értelmetlen majomcirkuszból, az végre vegye a bátorságot, és kiáltsa együtt velem: B O J K O T T ! ! !

  • Laciapu

   Aki ezt kiabálja – együtt veled – az erősen maffia-kormány párti!

  • alba96

   Kiáltom: HÜLYE FIDESZES VAGY! DE EZ ITT ÉS MOST NEM FOG BEJÖNNI KÖCSÖG! NEM LESZ BOJKOTT ÉS ELMEGYÜNK SZAVAZNI A FIDESZ ELLEN. És a FIDESZ egy az egyben megy a börtönbe, a Kubatov listások meg közmunkára.

 • Bogomil_hu

  Korrekt áttekintés, alapvetően helyes következtetéssel: a rurális (vidékies, falusias) jellegű választókerületekben a Jobbik, a budapesti, a főváros nyugati agglomerációjában fekvő és a nagyvárosi központú választókerületben az MSZP-P, a DK vagy a velük együttműködő baloldali vagy független ellenzéki jelölt az esélyesebb a Fidesszel szemben.

 • Laciapu

  Még egy – szerintem igen jó – hely a tájékozódáshoz: pollo.hu

 • Mongol Janos

  A VÁLASZTÓ NEM birka…..visszalép??…és majd a választói mennek oda ahová ő javasolja??…UGYAN MÁR…

 • sosi

  Ha jól gondolom, a szavazólapok már elkészültek vmennyi jelölt szerepeltetésével. Honnan fogja tudni Mari néni, hogy kinek a javára lépett vissza a többi jelölt? A visszalépetteket törlik a szavazólapról?

  • latabár

   Aki visszalép annak a nevét a választókerületben (helyszínen) lehúzták a lapról.