Jogerősen pert nyertünk a Bírósági Végrehajtó Kar ellen, ki kellett adniuk a szerződéseiket

vegrehajtokarcimlap

 

2016 végén pereltük be a Bírósági Végrehajtó Kart, mert a NAIH állásfoglalása ellenére sem adták ki a gazdálkodási adataikat. Most a bíróság kötelezte őket az Átlátszó által kért adatok kiadására. A bíróság döntése nyomán megkapott szerződéslistákból kiderül, hogy tavaly 1,45 milliárd, idén 800 millió forintot költöttek tájékoztató kampányokra, és 7,2 millió forintért írattak tanulmányt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel.

 

 

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara 2015. augusztus 31-i fordulónappal megszűnt, általános jogutódja a 2015. szeptember 1-jén megalakult Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) lett. 2016. június végén közadatigénylésben kértük ki az MBVK-tól a 2015.09.01. és 2016.06.28. között kötött, nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját, mert a honlapjukon semmilyen gazdálkodási adatot nem tettek közzé.

Az MBVK megtagadta adatigénylésünket arra hivatkozva, hogy “a Kar közpénzekkel nem gazdálkodik, így az Ön által kért adatok nem tartoznak sem a közérdekű, sem pedig a közérdekből nyilvános adatok körébe”.

Ki kell adniuk a gazdálkodási adataikat

Ezzel a válasszal nem értettünk egyet, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk. A NAIH helytállónak találta a beadványunkban foglalt érvelésünket, miszerint az MBVK a jogszabályok szerint közfeladatot ellátó szerv, így közérdekű adatokat kezel, ezért a Hatóság felszólította az MBVK-t, hogy adja ki részünkre az általunk kért szerződéslistát.

Az MBVK azonban nem tett eleget a NAIH felszólításának, nem válaszolta meg az adatigénylésünket, ezért a bírósághoz fordultunk:

Bepereljük a Bírósági Végrehajtó Kart, mert a NAIH ellenében is titkolják a közadataikat

Az MBVK a per megszüntetését kérte arra hivatkozva, hogy

 • az Átlátszó újságírója nem saját nevében, hanem az Átlátszó képviseletében adta be az adatigénylést, mert azt az átlátszós email-címéről küldte el
 • az Átlátszó (újságírójának jogi képviselője) az adatigénylés megtagadásától számított 30 napos határidő után nyújtotta be a bírósági keresetet
 • az MBVK nem lát el közfeladatot,

továbbá üzleti titokra is hivatkozott a végrehajtói szervezet.

A bíróság elsőfokú ítéletében megállapította, hogy

 • az Átlátszó nem késett el a perindítással
 • nem releváns, hogy az újságíró az átlátszós email-címéről küldte el az adatigénylést
 • az MBVK közfeladatot lát el, ezért a gazdálkodási adatai közérdekű adatok.

Kitért az elsőfokú ítélet arra is, hogy az MBVK az üzleti titokra hivatkozással kapcsolatban semmilyen tényt és körülményt nem igazolt, ezért a szervezet védekezésének ezt a részét sem fogadta el a bíróság, és kötelezte a Végrehajtói Kart az Átlátszó által kért adatok kiadására.

Az MBVK fellebbezett a döntés ellen, de a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

Tavaly 1,45 milliárd forintot költöttek kommunikációra

A másodfokú ítélet ellen már nincs helye fellebbezésnek, és az MBVK a döntésnek eleget téve meg is küldte részünkre a 2015. szeptember és 2016. július között kötött szerződéseinek listáját.

Tavaly ősszel a birtokunkba került három számla, amelyekből az látszott, hogy csak 2016. június elején 725 millió forintot fizetett ki az MBVK kommunikációs feladatokra két cégnek:

 • a kormányzati reklámkampányokat szervező, Balásy Gyula tulajdonában lévő Lounge Design Kft.-nek 300 millió forintot honlapfejlesztésre és tájékoztató füzetre
 • az alig fél évvel korábban, 2015 decemberében bejegyzett, Horváth László tulajdonában lévő Magno Studio Kft.-nek 425 millió forintot “Miniprogram sorozat műsorgyártás, sugárzás” címszóval

Utóbbiról nem találtunk semmit, de a Lounge Design által gyártott tájékoztató füzet valószínűleg azonos azzal az MBVK honlapján is elérhető kiadvánnyal (PDF), amelyet tavaly nyáron a lakossági postaládákba is eljuttatott a szervezet.

A másodfokú döntés után megkapott szerződéslista szerint azonban ennek a korábban tudomásunkra jutott 725 millió forintnak bő kétszeresét költötte kommunikációra 2016-ban a végrehajtói szervezet. Összesen 1,45 milliárd forintot.

 • nettó 850 millió forintért végezte a Magno Studio Kft. a “kommunikációs ismeretterjesztő kampányt”
 • nettó 60 millióért szerződtek a Lounge Design Kft.-vel honlapfejlesztésre
 • nettó 540 millió forintot kapott a Lounge Design a tájékoztató füzetek elkészítéséért

A Századvég Zrt. írt kommunikációs tanulmányt

Miután jogerősen megnyertük az MBVK elleni pert, és megkaptuk tőlük a 2015. szeptember eleje és 2016. június vége között kötött szerződések listáját, egy újabb adatigénylésben kikértük a 2016. június vége és 2017. szeptember közepe kötött megállapodások összesítését is.

Valószínűleg tanultak a perből, mert ezt az igénylést már mindenféle ellenkezés nélkül, határidőben és rendben megválaszolták. Sőt, ezt a második szerződéslistát a honlapjukon is közzétették.

A táblázatból az látszik, hogy idén sem sajnálják reklámra a pénzt: júliusban nettó 800 millió forint értékű szerződést kötöttek a Magno Studio Kft.-vel “társadalmi felelősségvállalás körében országos tájékoztatási kampány 2017-2018” tárggyal. A leírás szerint a kampány egy “Több hónapon keresztül, országos TV csatornákon folyó több száz (1400 spot) megjelenést, kisfilmet biztosító tájékoztató program.” lesz.

Hab a tortán, hogy a kommunikációs költekezéshez a Fidesz-közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. is hozzájárul a maga módján: az MBVK tavaly novemberben bízta meg “a Kar kommunikációs és médiaterv munkájához” a céget egy tanulmány készítésével.

A részletes leírás szerint a feladat “Az MBVK részletes médiaterv és koncepció átadás, mely tartalmazza a tevékenységi statisztikák, megvalósult kommunikációs kampány elemeinek értékelése, médiakampány kiterjesztésének elemzése, médiaterv összeállítás, kommunikációs ütemterv a lakossági tájékoztatóhoz, szakmai fórumok, workshopok tervének összeállítása, médiaszereplések, tematikus és kommunikációs felkészítő tréningek, kommunikációs terv a weboldal tematikus fejlesztésre”. A munkát nettó 7,2 millió forintért vállalta a Századvég Zrt., a teljesítési határidő 2017. február 14. volt.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit tavaly ősszel nevezett ki a kormány londoni nagykövetté. Szalay-Bobrovniczkynek korábban közös cége volt Habony Árpáddal, akit 2015-ben a Heti Válasznak adott interjújában bajtársának nevezett. Látták őket együtt a Four Seasons hotelben és a londoni repülőtéren is.

A cég kapott közpénzes megbízást a népszavazási kezdeményezés miatt meghiúsult budapesti olimpia kapcsán is, és a Századvég Alapítvánnyal közösen többszáz millió forintért végez közvéleménykutatási feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak.

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • István József

  Na hurrá, megtudtuk mennyit költenek! És most hogyan tovább? Megmondom én: sehogy! Folytatják ott, ahol megzavarták őket! Megtehetik, mert nincs következmény. Legfeljebb egy-két ilyen perecske és pont.

 • CSILLAGMOTOR

  Ezek is korruptak,minta tatai behajtó.Valami belaovai nevű patkány.

 • pet

  Sajnos a végrehajtók király módján élnek más embereket meg földön futová tesznek mindent elárvereznek amit csak tudnak a busás jutalékért és ezt mind munka nélkül teszik .
  Egy példa 5millióért elárverezte a házamat és 800.000 Ft jutalékot tett zsebre a mocsok !! Na ez ami gusztustalan és 20 millás autóval járkál rohadék …..

 • Szolnoki András

  A fidesznél bármihez nyúlnak, azonnal a lopásra, és korrupcióra derül fény

 • Flórián György

  Orbanisztán a mutyisztán..Meddig is húzták ezt a pert?

 • Pataki Bt

  Végrehajtók.Mocskok, ezek a legalja az emberiségnek. Saját hasznukra vesznek elárverezett ingatlanokat. Mindezt megússzák pedig egy kis nép harag jól jönne nekik!

 • Tamás dr.Horváth

  Mindenkinek meg kéne védenie a saját igazát.Ha a végrehajtó sáros nem köpködni kell,hanem büntetőpert kell csinálni.Az már más kérdés,h a kormányhű ügyészség nem fogja a vádképviseletet ellátni,hanem nagykegyesen “megengedi” a magánvád-at,amihez viszont extrém feltételek vannak igy jócskán föl kell türni a bugyit,ha nyerni akarsz.Kitartás,kitartás,kitartás…mondotta Sztalin elvtárs.

 • Mymy Mosia

  Eszem megáll, 600 milla honlapfejlesztésre!!?? Így már érthető, nem csoda, hogy nem akarták kiadni, a kért adatokat.

 • Árpád Mányoki

  A bírósági végrehajtók, ( nem tudom miét ez a nevük, visszatérek rá) azért lennének, hogy a bírói ítéleteknek, érvényt szertezzenek, De, sajnos, a bírósági végrehajtók, ma már, egy pénorientált, saját zsebre dolgozó alakok, akik miatt, jogosan rendűl, és rendűlt meg, az emberekben, a bírói ítéletekben való bizalom. és kérdőjeleződött meg, a jogálamiság léte.Panasszal érdemben, sehová nem fordúlhatnak az emberek, “manus manum lavat” elvén, mert ugyan (és itt térek vissza a fentiekre) bírósági végrehajtóknak nevezik őket, a bírók, bíróságok felé, semmiféle kötelezettséggel nem tartoznak, nem kéri, és kérheti rajtuk ( mégha akarná se ) senki, hogy miért nem dolgozol azon, hogy a bíróságok által hozott jogerős ítéleteknek, érvényt szerezz? Látszatra megtartva, a jogbiztonságot?Azért látszatra, mert ha a jogalkotókat vesszük, ma már, annyi, és olyan jogszabályokat, és törvényeket hoztak, amiben, az adós, a kötelezetnek, több lehetősége van, leállítani, a végrehajtást, kifogásokkal élni, stb… És egy bíró ( ésszerűség elvének hiánya, következettlenség) sem látja át, betekintve aperanyagokba, hogy az adós, az már évek óta csak kibújik a bírósági ítélet által rárót kötelezetségek alól, magát törvény fölé helyezve éli világát, az adós, meg várjon a pénzére, És így mára, (szinte a törvény biztatására) egyre több, a roszhiszemű adós, akiknek nem kell jogkövető magatartással élni, ebben a “jogállamban”.