Visit from the organised crime unit of Budapest Police

We expected that sooner or later our practices about the anonymity of the source of information will draw attention from the authorities. What we did not expect that it happens in a week from the start of the website.

On Thursday afternoon Tamas Bodoky, editor-in-chief of atlatszo.hu was approached by the Budapest Police Headquarters (BRFK) organised crime department without announcement. He was summoned in a hearing on Monday as a witness because of the report on the hacker attack on Brokernet’s database.

Once again, we will not reveal our sources!

According paragraph (1) Article 6 of the Act CIV of 2010 on the fundamental rules of the freedom of the press and media contents “the media content provider shall have the right to keep the identity of its informant confidential.” Meanwhile paragraph (3) states that “in exceptionally justified cases, courts or authorities may – in the interest of protecting national security and public order or uncovering or preventing criminal acts – require the media content provider to reveal the identity of the informant.”

As to ourselves we believe that paragraph (3) is unconstitutional. Even than we do not see why would be this case “exceptionally justified”. However if the police fines the editor in chief or the site for failing to reveal the sources of information, we will pass round the hat on the internet.

At least now it turns out, how much is the investigative journalism is protected and limited by last year’s “media constitution”.

>>> The summons can be downloaded here (Hungarian, PDF)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Az idézés vagy kamú, vagy aki megfogalmazta, az nem ismeri az 1988. évi XIX. törvényt A bűntető eljárásról szólót, “Be. 61.§-át, – ami azt szabályozza, hogy a – A közigazgatásí hatóságok a hatáskörükbe tartozó módon kötelesek a bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság által foganasított eljárásí cselekményeknél közremükődni” Ez nem az individiumra, hanem valamennyi közigazgatási hatósági jogkörrel felruházott szervezetre vonatkozik.

  Az idézés pontos jogszabályi hely hiányában semmis!!!

 • econ

  Criminals are supported by criminals. The recent events in the UK have shown that the boundary between journalist and criminal in the acquisition of data and “sources” are often slim to none. Of course Mr. Bodoky doesn’t want to testify as a witness, truthfully. It is easy to understand that his personal gain is more important than the common good and trying to catch criminals.
  But to tout his lowly criminal supporting behavior as noble, that should be a new low as far as anyone is concerned. When you get summoned as a witness you appear and testify and don’t moan and bitch about it. At least in a civilised country. Such attacks on the justice system shouldn’t be tolerated, in fact stomped out with fire wherever they appear. Trying to demonise the simple act of truthful testimony in help of the justice system is a clear attack on justice itself and a loud statement in support of criminals!

  • Hodzsa Naszreddin

   The good news about your totally outrageous in its not even disguised hostility comment that in will not be understood by at least the majority of the target audience it is striving to confuse: Hungarian people. As for those reading this outburst without Hungary, it is beyond doubt that they will find easy to conclude about the real aims and worth of this crude attempt to mislead.

  • Travis Bickle

   Trying to catch criminals is not a “common good” no matter how noble this sounds.
   However, it is often used and played against real “common good” rights like the freedom of speech in this case.

   I suggest you should read some elementary books by Kant, Mill, Toqueville or Popper instead of reading only Hitler, Nixon or Orbán.

   By the way I guess you’ve just described for any foreigner how Hungary really works. Nice job:)

 • Pingback: Mediengesetz: Informantenschutz für MagyarLeaks? « Pusztaranger()

 • econ

  “Trying to catch criminals is not a “common good” no matter how noble this sounds”

  I didn’t read past that extreme idiocy. You are just an idiot, preferably you should spend some time in places without a working justice system like the Sudan, present day Lybia and a few other places. Once your idiotic thinking becomes common at these places, the number of rapes and murders tend to well, skyrocket. Perhaps after getting raped yourself a few times, you would clearly appreciate the need for a working justice system that at least tries to catch criminals instead of protecting them and their rights. Trying to undermine and attack the justice system is extremely stupid and a leads to a decrease in standards of living and quality of life.

  Let me tell you how a normal person handles a simple witness summons:

  “I will help the investigation however I can and disclose every information at my disposal regarding this case, which is not much because I got the information in an anonymous email” Or better yet, you simply don’t talk about it publicly and simply share what you know. What you know is not much anyway UNLESS you were an accomplice or are the criminal yourself. The end.

 • Janos Varga

  Egyetértve a fenti gondolatmenettel, kiegészítésképpen csak annyit tennék hozzá, hogy a NHP gyakorlatilag egy államilag támogatott forinthitel (az is megérne egy rövid diskurzust, hogy miért kell központi költségvetésből állni a jegybank esetleges veszteségét), a bankok pedig 2.5%+jegybanki alapkamatot kapnak a hitelek után.
  A magas nominális kamat kérdése oda is elvezet, hogy miért alakult ki a közgazdászok körében az erős forint árfolyam fixáció?

  • Zoltán Pogátsa

   Igen! Ez szerintem is egy jó kérdés!

  • lzoli41

   Kedves János!

   Az MNB a költségvetési félelmeket azzal oszlatta el, hogy az NHP növeli a GDP-t és ezzel nő folyamatosan az adóbevétel, másrészt az adósság arányát is javítja. Ezt én helyesnek látom. De ez átvezet a devizahitelesekhez is, mégpedig azért, mert ott azzal hivatkozták meg azt, hogy nem beszerzési áron adják a forintosításhoz a devizát, hogy az túlzott deficit eljáráshoz vezetne. Ezt azért mondhatják, mert a forintosításkor realizálja az MNB az árfolyamnyereséget és nem lesz veszteséges és így nem kell a költségvetésnek pótolnia. Logikailag újból helyes, DE!
   A kedvezményes forintosítás egyfajta lazítás, amely tartósan növeli a fogyasztást, amely ugyanaz a folyamatot indítja el, mint az NHP , azaz analóg lenne, de itt inkább nyernek rajta.
   Én ezt a témakört pedig legalább olyan fontosnak látnám, mert a sikeres lazítási pont (ez az a pont ahol a jövedelmek adósságszolgálat aránya olyan szintet ér el, ahol tömegesen bátran fogyasztanak(ezt csak én nevezem így), USA sikere ebben van, mert mind fiskálisan, mind a magáncsőddel, mind a mennyiségi lazítással lazították átgondoltan az adósságterheket) elérésénél lódul a gazdaság.
   Sajnos a magyar közgazdászok sokban tévednek és monetárisan sem műveltek. Néha nem értik a kapitalizmust, de az embereket sem igazán, inkább a saját elméletükhöz idomítják az egyéneket.

   • Janos Varga

    Kedves Zoltán,
    egyáltalán nem kellene a költségvetésnek feltőkésítenie a jegybankot. Ha ez az abszurditás nem lenne része a pénzügyi rendszernek, akkor nyugodtan vehetne a központi bank könyv szerinti értéken a bankoktól nem teljesítő hiteleket (pl a háztartási HUF hitelek NPL-rátája 23%), kitisztítva ezzel a portfóliójukat. Ugyanis a nemteljesítő hitelek az igazi akadálya a hitelezésnek.

 • Szászy Anita

  Véleményem az,hogy bár nincsen a szó legszorosabb értelmében vett fasizmus,de sokan gyűlölik a zsidókat,azért mert látják bennük a tehetséget ,nem csak az üzleti életben ,de a művészvilágban is .Ezenkívül amit még írnék ehhez a cikkhez az az a tény,hogy ebben az országban nem igen szerettek dolgozni,tanulni az emberek a rendszerváltás előtt sem .Úgy érzem így Bokros nem herdálta el ezt az országot ,hanem segíteni akart rajta a maga eszközeivel.Persze a magyarok szeretnek utólag hibátlan színben tündökölni,de nem így igaz ahogy itt le van írva .Nem is szabad eljutni egy olyan szintre,hogy egy-egy országban a kormányzó hatalomnak kelljen beavatkoznia a gazdasági életbe,erőszakos eszközökkel,aminek utána nép látja kárát.Miért nem csinálták meg a munka,a dolgozók forradalmát?Lehetett volna több bért,normálisabb munkakörülményeket követelni a szocializmusban is,talán segített volna Kádár János,amennyire tellett a tehettégéből,vagy összeköttetéseiből.

 • Ági33

  Amit itt leírt a szerző az pont Bokros Lajost igazolja.
  Hogy mit tesz Bokros Lajos?
  Kiáll azon politika ellen, amely az ellenzék mozgásterét fokozatosan szűkíti (CEU bezáratása, megelőzőekben megszólalt a kvótanépszavazás ügyében, vagy felemelte a szavát a “terrorhelyzet” szükségállapot alkotmányba helyezési kisérlete ellen – Kossuth tér).
  Megpróbálta az ellenzéket egy választási szövetségbe tömöríteni a kormány leváltására (500 napos program) – az MSZP kilépett.
  Bokros rendszeresen tart előadást a Szabadság és Reform Intézetben, utoljára
  “Az orosz állam, társadalom és kultúra bírkózása a modernizációval”
  Tisztelt Vágó Gábor is tanulhatna belőle – leginkább azt, hogy lássa, ki az ellenfél.

  https://m.youtube.com/watch?v=2A_8zt4hqlg

  • agymosott09

   a jobbik nélkül az egységes ellenzéki választási blokk létrehozása lehetetlen és értelmetlen. bokros pedig mereven elzárkózik ettől.

   egyébiránt az, hogy van amiben igaza van, nem cáfolja vágó gábor lényegi megállapításait.

   • Ági33

    Vágó Gábor lényegi megszólalása Bokros off-topic szidalmazása, miközben felsorolta a fasizmus azon jegyeit, amelyek mér jelenleg is jellemzőek a jelenlegi állapotokra.
    Bokros szerint együttműködni azoknak a pártoknak kell, amelyek Fidesz ellenesek (ezért maradt ki a Fodor Gábor féle MLP) és demokratikusak – a jobbik saját definiciójuk sem az.

    https://www.youtube.com/watch?v=mNlqbLkJ6BU

 • Heindl Péter

  Abban lehet, hogy nem mind értünk egyet, hogy a jórészt már kialakult, de azért még jelentős fejlődési lehetőségekkel bíró önkényuralmi rendszert fasizmusnak, bolsevizmusnak, vagy – Orbán szavaival élve – illiberális rendszernek jobb-e becézni. Az tény, hogy ebben a 2011-ben létrejött politikai rendszerben a kormányt leváltani a nekik tetsző ellenzéki jelölt támogatásával választáson a polgárok akkor sem tudják, ha a többség ezt akarja. Márpedig a demokrácia minimuma az lenne, hogy ez lehetséges legyen. A névvita helyett én a rendszer megbuktatásának mikéntjére koncentrálnék. Az alap szerintem a Közös Ország Mozgalom által meghirdetett összefogás az erőszakmentes polgári engedetlenségig elmenő ellenállásra a rendszerrel szemben egy olyan politikai rendszerért, amelyik a demokrácia minimumát képes teljesíteni.
  Egyébként Bokrost nagyon nem keverném össze pl. Gyurcsánnyal. Bokros Lajos azok közé tartozik, akik érdemi megoldást keresnek a rendszer megdöntésére és nem az a céljuk, hogy nagy dumával díszellenzékiként bejussanak a parlamentbe, aztán ott további négy évig a nagydumás, de valójában semmit mondó frázispuffogtatásukkal legitimálják a NER-t. Ettől még nem kell Bokros pártjához csatlakozni. Partnerként viszont lehet tekinteni rá a demokráciáért folyó küzdelemben. Szerintem.

 • csaba

  Jó ez így ahogy van.
  Jókat mulatunk a baloldal agonizálásán,a Jobbik “polgárosodásán”.
  Közben az államadóság csökken,csatlakozunk a nagy kínai beruházásokhoz,pénz jut mindenre,a fiatalok ennél kedvezőbb helyzetben még sosem voltak,aztán még sorolhatnám,de inkább mulatok.

  • Béla Somogyi

   Államadosság :
   2010 05 31: 19933 milliárd
   2017 05 31: 25895 milliárd
   Nekem ez növekedésnek tűnik.
   Jut pénz mindenre, de legfőképp a stadionokra, és a haverok zsebébe. A fiatalok pedig a kedvező helyzetükből adódóan hanyatt homlok menekülnek a rothadó nyugatra.

   • Vidéki

    Csakhogy okos emberek (nem olyan előítéletes balfácánok, mint Te) a maastrichti kritériumokban a GDP arányos államadósságot tartják mérvadónak, Ez pedig kb 10%-al csökkent 2010 óta!

    • Béla Somogyi

     Jó lesz az csak 3% nak, ahhoz képest pedig, hogy az elmúlt három évben ezt meghaladóan nőtt a GDP nem mutat, mást az sem, mint, hogy biza nőtt az az államadósság, nem kicsit, hanem nagyon!

     • Vidéki

      A Te eszed kereke keskeny vágányon jár.

      “Vannak keskenyvágányú vasutasok is!” Énekelte Cseh Tamás.

      Ilyen még soha sem volt: közel kerültünk az államadósság álomszintjéhez
      Csiki Gergely2017. május 3. 16:44 portfolio.hu

      “elérhető közelségbe került a kritikus és az EU által elvárt szint a GDP-arányos adósságráta tekintetében. A friss előrejelzés szerint ugyanis 2021-re 61,2% lehet az adósságráta.”

      A hetvenes években volt utoljára ilyen kevés államadósság devizában (Index 2017.03.07. 13:11)
      Az államadósságon belül 25 százalék alá csökkenhet a deviza részaránya, amire 1973 óta nem volt példa – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kedden egy szakmai konferencián Budapesten az MTI beszámolója szerint.

     • Béla Somogyi

      A linken nincs ilyen adat! Az pedig, hogy mi “lehet” 2021 ben azt majd akkor meglátjuk. Addig is a KSH adatsorában nincs más, csak amit én írtam, hinni pedig a templomban kell, nem a pénzügyekben. Addig is az utolsó 2016 os lezárt adat szerint ez az arány 74,1%

     • Vidéki

      Azért nem találod, mert link vagy, nem akarod megtalálni!

 • agador

  A fasizmust kiválóan jellemezte Umberto Eco, de lexikonban, wikipédián is megtalálható. A jelen rendszer a fasizmusnak minden kritériumát felmutatja, felesleges szépelegni, hogy ne nevezzük a fasisztát fasisztának. Ha valami úgy hápog, mint a kacsa, úgy csámpázik mint a kacsa, úgy néz ki mint a kacsa, az kacsa is, felesleges belemagyarázni, hogy laposfarkú menyét.

  • Vidéki

   Fasizmussal kapcsolatos látomásai, annyira megalapozottak, mint a Salemi Boszorkányok történetében a hisztériázó leánycsapaté, akik azt állították, hogy látták a Sátánt és meg is tudták nevezni azokat akik a Sátánnal cimboráltak!

   A Salemi boszorkányperek bírája a hisztériázó, rosszindulatú leánycsapat állításait elhitte és ennek alapján akkor tizenkilenc embert ítélt halálra, egy pedig a kínzások hatására halálozott el!

 • Vidéki

  Zavarosan folynak a vizek Vágó Gábor agyacskájában.

  A valóság kontrollját félredobva építgeti kényszerképzetei tákolmányát.

  Lázálmaiban a média szinte teljes kontrollja jelenik meg.

  Az állam működtetésében szerinte szakemberek jószerivel alig maradtak. Tudniillik a Gondviselés részrehajlóan minden tudást a Vágó Gábor-féle megmondó embereknek (haladó értelmiségieknek) juttatott.

  Ellenzékieket tesznek el láb alól, vagy csinálnak ki különböző ürügyekkel, állítja Vágó Gábor rezzenetlen arccal.

  Vágó Gábor szerint munkamegosztás van:

  Minden hibát a velejéig gonosz kormányzat követ el és minden jó a mérhetetlenül okos és jóságos ellenzéknek lenne tulajdonítható, ha valami gonosz varázslat nem bénítaná meg az ellenzéket, mint a mesében Csipkerózsika háza népét.

  Vágó Gábor szerint a választási törvény, csak a halovány esélyét adja meg az ellenzék létezésének.

  Miért lenne ez így? Szabad választások vannak, a fülke magányában minden választó szabadon dönthet.

  Csak hát a választó sem hülye. Ha végignéz ilyen Vágó Gábor-féle alakokon, meghallgatja meredek dumájukat, amelyből még egy józan paraszti és is ki tudja hámozni a sok-sok szemenszedett hazugságot, akkor megremeg a kezében a toll a fülke magányában és nem oda húzza be a keresztet, ahova a Vágó Gábor-féle alakok szeretnék.

 • Vidéki

  Vágó: “Ha tényleg kialakul a fasizmus, akkor már senki sem hiszi el. Mint a mesében a pásztorfiúnak, aki túl sokszor kiáltott farkast.”

  A Vágó Gábor által fröcsögött fasisztázó propaganda nem új dolog és régóta a kommunista propaganda fegyvertárába tartozott.

  Az antifasiszta harc ugyanis tovább folyt, a tengelyhatalmak veresége után is.

  „ „Dühödt szenvedély, amellyel a kommunisták a fasizmust, számos utánzójára hivatkozva, tovább éltetik
  ÍGY LEHET A KOMMUNIZMUST TOVÁBBRA IS A DEMOKRÁCIÁVAL AZONOSÍTANI, KÖZBEN PEDIG MINDEN ’BURZSOÁ’ KORMÁNYT AZZAL GYANÚSÍTANI, HOGY MUSSOLINI VAGY HITLER UTÁNZÓINAK AZ ÚTJÁT EGYENGETI.

  Amióta a fasizmusnak vége, azóta nincsen kommunista politika ’fasiszta veszély’ nélkül”

  – írta egy korábbi kommunista, Francois Furet, a francia forradalom történetének újragondolója,

  • Béla Somogyi

   Akkor te is felismerted a kormány bolsevik politikai hatalmát? 🙂

 • Péter István

  De viszont, Magyarországot a választópolgárok meghatározó többsége által hivatalba
  helyezett hatalomgyakorlók irányítják, vezetik és a népakaratnak megfelelő
  demokrácia van érvényben.

  • Béla Somogyi

   Alig több mint 2 millió ember mióta a választó polgárok többsége? (még az egynegyede sincs) Ezért a “népakaratnak” megfelelő bolsevik hatalomgyakorlás van érvényben!
   Hát éljen a NER-ben épülő központi erőtér bolsevik hatalma!

   • Péter István

    És ha az egész Európát veszed, még kisebb arányt kapsz. A veszteseknek egyébként semmilyen választási rendszer sem jó.

    • Béla Somogyi

     KI beszél választási rendszerről? Én csak azt mondtam, hogy 2 millió ember nem a választók többsége. (Csak a bolsevik módon többsége)

  • Kovács “Jandera” János

   De viszont, Magyarországot 2 080 000 választópolgár által hivatalba helyezett hatalomgyakorlók irányítják, vezetik és a népakaratnak megfelelő bolsevizmus van érvényben.

 • Juhász Gábor

  Nem Bokros adta el kilóra az országot, azt szögezzük le.
  Vágót világosítsa már fel valami villanykapcsoló..

 • Zsolt Nagy

  Gábor bakke! Vagdalkózol, de megoldást nem tudsz felmutatni. Tele van az ország olyan megmondó emberekkel, akik azt harsogják minden fórumon, hogy mit és kit ne, hogy hogyan ne, de alternatívákkal nem képesek előállni. Használható javaslatokkal, mert abban van hiány. Ülj le Bokrossal és egyezkedjetek, majd üljön le még valaki és így tovább! Nem fikázni, személyesen egyeztetni, no az már embert kíván!

 • Homoki Zsolt

  “Eladta az országot kilóra”. Na ez az,ami áporodottabb, mint a zokni szandál.

 • Csaba Budai

  Kimaradt a harmadik baja a magyar politikának, mégpedig a szavazók…

  • drc

   …őket nem lehet leváltani. 😉

   • Csaba Budai

    Igazából megfelelő oktatással/kultúrával és idővel le lehet…

    • drc

     igen, ez a közkeletű vélekedés, ám valójában az sem őket váltja le, hanem a gondolkodásmódot, amivel gondolkodnak. (ami vagy sikeres, vagy nem — minden az agymosás minőségétől függ.)

     ám, amíg ilyen sorosos meg migráncsos kampányok határozzák meg a színvonalat az RTL Klubbal és a tévé2-vel az élen — nem is beszélve az MTVA elképesztő igénytelenségéről –, addig azt hiszem, rövid távon nincs miről beszélni.

     • Csaba Budai

      Ha kiokosítasz egy új generációt és kihal az elfásult, akkor az újjal gyakorlatilag leválthatod a szavazókat. Mint ahogy most ennek pont az ellenkezője van folyamatban…

 • Atlasz

  Vágó Gáborra, mint okos emberre figyeltem néha. Ettől a produktumtól kezdve kizárt. Van elég aljas vagdalkozó a politikai palettán, de még az indítékaik is hidegen hagynak.

 • Szőrös Mátyás

  “de azt mindannyian érezzük, hogy egyre kevesebb a szabadság, és egyre több a fenyegetettség az országban.”

  Érdekes, de én meg pont, hogy az országhatáron kívül látom ezt: migránsok rőszakolnak, gyújtogatnak, robbantanak. A svédeknél aki nem ért egyet a migránssimogató femináci rezsimmel, azt kirúgják, meghurcolják. Kanadában, ha nem vagy híve az LMBTQstb. liberálbuzuluás eszméivel, az állam(!) elveszi tőled a gyerekedet.
  Franciaországban férfiként nem csináltathatsz apasági tesztet, mert lecsuknak érte, ha lebuksz. Az indoklás pedig az, hogy túl sok feszültséget generálhat egy ilyen vizsgálat.

  Ha valaki ezt az erőszakos liberalizmust nem látja fenyegetőnek, az hülye.
  Én ezerszer inkább élek egy manyupot lenyúló, haverokat kiszolgáló és valami fura okból stadionfétises Orbán alatt, mint bármelyik libbant nyugati hazaáruló majom vezetése alatt.
  Rossz-rossz, de az egyik még mindig sokkal jobb, mint a másik.

 • Tukora Gábor

  Vágó Gábor, ugyan fasisztának tartja Orbánt és rendszerét, de Ő szeretné eldönteni, hogy ki mondhatja ki.
  Butaság, amit a privatizációról ír. Bokros mederbe terelte a spontán-privatizációt, azaz megállította a szabad rablást. Gondolom Vágó Gábor 4-5 éves kori emlékei azok, melyek a fenti állításait alátámasztják.
  Vágó Gábor szerint Bokros 20 éve nem csinál mást, mint fasisztázik. Ezzel szemben az az igazság, hogy Bokros pénzügyminisztersége után elég sok helyen bizonyított a gazdaságban. Olyan területeken, amelyek Vágó Gábor számára saját élményként bizonyára ismeretlenek. Vágó Gábor ugyanis soha nem csinált semmit. Alapítója volt a Fidesz fiókszervezetének az LMP-nek, s amíg elvtársai ki nem rostálták LMP listájáról, közpénzből élt. Aztán persze hirtelen feltámadt benne a civil öntudat. Gyakorlatilag egyetem után rögtön a politikába került. Ugyanúgy mint Szíjártó, Orbán, Rogán, stb. Nem értem mi a különbség közte és a felsoroltak között.
  Hát kedves Gábor! Ha valakinek büdös a lába, mindegy, hogy szandált húz zoknival vagy gumicsizmában flangál. Márpedig cikkedből áramlik a lábszag.

 • Igy nem

  Gábor, több szerénységgel és nagyobb körültekintő tárgyilagossággal sokkal messzebbre juthatott volna.