koronavírus

Kétes papírok, hamis tanúsítványok segítségével árasztják el Európát hamis és hibás maszkok

Félrevezető tanúsítványok szürkebizniszéhez fordultak a gyengébb minőségű koronavírusos védőeszközök eladói. Ilyen iratok tucatnyinál is több európai országba kísértek maszkokat.

Miközben a koronavírus-járvány márciusban végigsöpört Európán, a litvániai központi börtönkórház igazgatója nagy megkönnyebbüléssel vett át háromezer FFP2 légzőmaszkot. Ez a minősítés az etalonja a koronavírushoz hasonló, levegőben terjedő apró részecskék kiszűrésének.

A maszkok olyan dobozokban érkeztek, amikre rá volt pecsételve a CE jelzés, vagyis annak az egyből felismerhető szimbóluma, hogy a termékek igazoltan megfelelnek az európai sztenderdeknek. A kísérő dokumentáció iratait a kontinens egyik vezető tanúsítási cége állította ki. Úgy tűnt, minden rendben van.

A kórház vezetői nem tudták, hogy a Kínában gyártott maszkokon feltüntetett CE jelölés kamu volt, az iratok pedig értelmetlenek.

A szállítmányt egy olyan cég exportálta, amelynek tulajdonosát a kínai hatóságok körözik, a dobozokban lévő maszkokat pedig soha nem tesztelték le európai sztenderdekre.

A CE jelzést alaptalanul felmutató dobozok. Ilyen dobozokban vitték a litván központi börtönkórházba is a kínai maszkokat. Forrás: a Delamode Baltics Facebook-oldala

“Azt közöltük, hogy FFP2-re vagy FFP3-ra van szükségünk” — mondta a kórházigazgató Ramunas Silobritas, aki némiképp meglepődött, amikor az OCCRP egy tudósítójától megtudta, hogy a maszkokra Európa-szerte figyelmeztetés van kiadva — “Ezek stimmeltek. Miután megkaptuk az arcmaszkokat, még mindig nem kételkedtünk”.

Litvánia nincs egyedül. A koronavírus-járvány kezdete óta ömlenek Európába a használóik életét veszélyeztető hamis, gyenge, és nem hitelesített személyes védőeszközök milliói.

A legfelháborítóbb kamumaszkok némelyikét hamisított iratokkal adták el, de a beáramló eszköztömeg javát egészen másnak köszönhetjük: egy olyan, valódi cégekből álló árnyékgazdaságnak, ami félrevezető tanúsítványokat előállítására épült ki.

Az OCCRP és 16 európai médiapartnere által végzett nyomozás száznál is több olyan esetet talált, amikor védőeszközöket Európában olyan dokumentumokat felhasználva adtak el, amik ránézésre azt mutatják: az áru megfelel az unió összetett biztonsági szabályainak. A valóságban az iratok jogilag nullák.

A dokumentumokat európai cégek adják el, és eurótízezrekbe kerülhetnek az őket megvásárló kereskedőknek, akik néha maguk sincsenek tisztában azzal, hogy a tanúsítványoknak nincs jogi alapjuk.

A dokumentumok sokszor látványosan szerepeltetik a “CE jelzést”, ami azoknak az áruknak a hivatalos elismerése, amelyek megfelnek az Európai Unió sztenderdjeinek — mondta Dorte Kardel, egy Dániában dolgozó jogi megfelelési tanácsadó.

Csak amikor az ember elér az apróbetűs részhez, ott látni, hogy a dokumentum igazából nem hatalmaz fel CE jelzésre, és “nem jelenti a termék elismerését, nem arra való, hogy bármiféle jogi értékkel bíró kötelező dokumentum legyen” — mondta Kardel.

Azoknak az ilyen iratoknak a többségét, amelyekre az újságírók bukkantak, egyetlen cég állította ki: egy régi, EU-sztenderdeket hitelesítő vállalkozás az olaszországi Bolognából, az Ente Certificazione Macchine (ECM). A céget áprilisban hivatalosan szankcionálta a legfőbb olasz akkreditációs szerv, de az OCCRP újságírói bizonyítékot találtak arra, hogy a cég még ezután is hajtotta a védőeszköz-tanúsítási üzleteket.

Egy ECM-tanúsítvány. A jelölt részek sorban: 1. Hitelesítő kód, ezt a kiállító szervezet szájtján lehet ellenőrizni 2. A maszkjellegű védőeszközökre vonatkozó európai sztenderd megjelölése 3. A látványos CE jelzés mellett olvasható szöveg igazából azt fejti ki, hogy az ECM-nek semmi köze a CE-jelzési folyamathoz. Grafika: Edin Pasovic, OCCRP

Az újságírók úgy találták, hogy az ECM-től és más cégektől származó félrevezető dokumentációt legalább 19 országban használták védőeszközök eladására. A felszerelések között volt olyan is, amit később visszavontak a piacról, és olyan, ami független teszteken nem érte el a megfelelő szintet.

Mások mellett a román szervezett bűnözéshez köthető figurák is házaltak ilyen kérdéses iratokkal ellátott védőeszközökkel.

A Kangyuan Jiankang Technology nevű kínai cég, ami a nem tesztelt maszkokat szállította Litvániába, szintén ezeket a certifikátokat használta. Az újságírók azt is le tudták nyomozni, hogy más országokba — így Portugáliába, Észtországba és Máltára — is került a maszkokból, amelyekre mostanra európai szintű biztonsági figyelmeztetést is kiadtak.

A szökevény maszkjai A Kangyuan Jiankang Technology tulajdonosát, Chen Shukuant körözik a kínai hatóságok, mert még folyamatban lévő jogi eljárásokkal kapcsolatban közel harmincezer dollárnyi összeggel tartozik további részleteket nem közlő, kínai állami sajtótermékek beszámolói szerint. Céges és peradatbázisok szerint Chen több cégének zárolták a vagyonát. 2019-ben a Kangyuan Jiankangot a Fujian tartományi hatóságok az “abnormális üzleti tevékenységek” listájára tették, bár erről végül 2020 áprilisában lekerültek. A cég által exportált maszkokat először a máltai kormányzat jelezte potenciálisan veszélyesként, majd azóta felfüggesztették az értékesítésüket Észtországban és Portugáliában is, ahol a hatóságok azt mondták: potenciális egészségügyi kockázatot jelentenek. A maszkokat az összes esetben az ECM tanúsítványaival adták el.

A litván kapcsolat Litvániában a maszkok rendre előkerültek a Delamode Baltics nevű ottani cégnél, ami szerződések tucatjait nyerte el a koronavírusjárvány idején arra, hogy védőeszközöket szállítson önkormányzatoknak, kórházaknak és a hadseregnek. Egy interjúban a Delamode Baltics igazgatója, Justas Versnickas azt mondta, hogy a Kangyuan Jiankang volt a cége elsődleges légzőmaszkgyártója, és hogy nem tudott a tulajdonosa kínai hatósági ügyeiről. Azt is elismerte, hogy az ECM-féle tanúsítványok nem eredményeznek CE jelzést, de hozzátette, hogy ettől még lehet őket használni: “Kínában szinte mindenki az ECM-et használja. Nem érvényesek vagy érvénytelenek, hanem elő-tanúsítványok. Igazi tanúsítvány beszerzéséhez sokkal több idő kell.” Az OCCRP újságírói által megszerzett fotókon mégis látható CE jelzés a maszkokon, azzal a négyjegyű számsorral együtt, ami az ECM-et azonosítja tanúsító szervezetként. A litván katonaság arról tájékoztatta az OCCRP-t, hogy megszüntette a Delamode-dal fennállt szerződését, miután megtudta, hogy az eredetileg ígért maszkokat kicserélték a Kangyuan Jiankang Technology termékeire.

A félrevezető tanúsítványok kereskedelme a kimondott hamisítványokhoz hasonlóan olyan áruk eladását teszi lehetővé, amelyek veszélyeztetik az emberek egészségét.

Svédországban független tesztek kimutatták, hogy hamis vagy félrevezető dokumentációval rendelkező maszkok a részecskeszűrési és általános minőségi minimumfeltételeket az esetek több, mint felében nem képesek teljesíteni.

Az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF és egyes állami bűnüldözési szervek jelenleg is vizsgálják a védőeszközökkel kapcsolatos hamis és megtévesztő tanúsítványok csalással felérő használatát — mondta az OLAF főigazgatója, Ville Itälä, aki szerint már több millió darab, a kellő szintet nem megütő védőeszközt foglaltak le.

A probléma gyökerénél az összetett európai egészségügyi és biztonsági szabályozás, illetve a példátlan globális egészségügyi válság összeütközését találjuk.

Az EU szabályai szerint a légzőmaszkoknak és más, a használóikat komoly egészségügyi kockázatoktól óvó felszereléseknek szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Ezeket az úgynevezett “tanúsító szervezetek” igazolják: olyan magáncégek, amelyeket az Európai Bizottság jelöl ki arra, hogy őrködjenek az európai piacra kerülő termékek értékelése fölött. (Érdekességként: négy magyar, védőeszközök megfelelőségi tanúsítására alkalmas szervezet létezik; ezek egyike sem került elő az OCCRP nyomozásában.)

Így ellenőrizd a maszkodat. Forrás: Edin Pasovic, OCCRP

Így ellenőrizd a maszkodat (lásd a fenti képet) A leggyakoribb maszkok a kontinensen FFP2 típusúak, ez az amerikai N95-nek vagy a kínai KN95-nek megfelelő európai sztenderd. Ha egy maszk FFP2-nek mondja magát, az összes többi kötelező dolgot is fel kell tüntetnie. Ilyen a maszkokra vonatkozó európai sztendrerd kódja, valamint a CE jelzés. A CE jelzés mellett ott kell állnia a tanúsító szervezet négyjegyű kódjának. Ez itt az összes tanúsító szervezet listája.

De ahogy a pandémia eluralta Európát, a beszerzések nagyját olyan emberek és szervezetek kezdték csinálni, akiknek kevés tapasztalata volt az európai tanúsítási szabályozással, és még kevesebb védőeszközök vásárlásával kapcsolatban.

“Nem túl meglepő módon mindenki, aki gyorsan szeretne pénzt csinálni, egyből ráugrott a lehetőségre, úgyhogy március közepe óta a tagjainktól érkező kérdések és panaszok száma őrületes magasságokba emelkedett” — mondta Henk Vanhoutte, a védőeszközöket gyártó, imprtáló és elosztó cégeket képviselő Európai Biztonsági Szövetség (ESF) főigazgatója.

Ez azt eredményezte, hogy különböző intézmények hamisított CE dokumentumokkal ellátott, vagy olyan szürkezónás iratokkal felszerelt árukat vettek, amik csak az apróbetűs részben tisztázták, hogy nem adnak CE-képességet.

A járvány kezdete óta az ESF fenntart egy, gyanús tanúsítványokat használó vagy kibocsátó szervezeteket listázó oldalt. A szervezet naponta akár száz megkeresést is kap Európa minden sarkából — mondta Vanhoutte.

Kormányzavar A piacon további zavart keltett, hogy az Európai Bizottság a járvány elején hozott egy olyan döntést, ami bizonyos vásárlók számára lehetővé teszi, hogy CE jelzés nélküli védőeszközöket vásároljon. Ez az átmeneti rendelkezés viszont kizárólag kormányzati vásárlókra vonatkozik, és az árunak így is meg kell felelnie európai vagy egyenértékű biztonsági sztenderdeknek.

A cég, amely a leggyakrabban bukkan fel az ESF listáján ugyanaz, mint amivel a gyanús maszkbeszerzéseket vizsgáló újságírók is gyakran találkoztak: az ECM.

Az ECM tanúsító szervezetnek számít különféle termékcsoportok, így rádiófelszerelések és bizonyos orvosi eszközök, de nem a védőeszközök terén.

2010-ben az ECM-et az olasz hatóságok vizsgálták, mert vívósportban használatos védőfelszereléseket a megfelelő felhatalmazás nélkül tanúsított. Az ESF továbbá átadott az OCCRP-nek korábbi, akár 2012-es, az ECM nevét viselő “megfelelőségi tanúsítványokat” is. Az újságíróknak nem sikerült önállóan igazolniuk, hogy a dokumentumokat az ECM adta ki, vagy valaki más hamisította őket.

Az ECM és a védőeszközök kapcsolata a koronavírus kitörésekor virágzott ki igazán, ahogy az elengedhetetlen felszerelések iránti kereslet szinte felrobbant. Az OCCRP újságírói legalább 66, maszkokra és védőruhákra szóló ECM-tanúsítványt gyűjtöttek össze és igazoltak hitelesként.

Az újságírók arra jutottak, hogy legalább 10 esetben az ECM tanúsítványait viselő árukra később biztonsági figyelmeztetéseket bocsátottak ki, vagy elbukták a minimális tesztelési követelményeket is.

A cég tevékenysége már korábban szankciókat vont maga után. Kora áprilisban az olasz tanúsító szervezeteket felügyelő Accredia azért dorgálta az ECM-et, mert a vállalat olyan iratokat bocsátott ki, amelyek úgy voltak szerkesztve, hogy “művészi módon azt a hatást keltsék mindazokban, akik megkapják őket, hogy a tanúsítvány megfelel a kurrens európai törvényi szabályozásnak”.

A cég cselekedetei “hitelteleníthetik az akkreditált tanúsítványok egész rendszerét” — írta egy nyilvános közleményben az Accredia.

Az ECM irodája. Forrás: az ECM LinkedIn-profilja

Az OCCRP által megszerzett egyes iratok azt mutatják, hogy az ECM még a nyilvános dorgálás után is hajtotta ezeket az üzleteket.

Egy közel három héttel később, április 27-én egy potenciális európai üzletfelének küldött szerződésvázlatban az ECM “CE-megfelelési másodlagos tanúsítványt” ad kínai gyártmányú maszkokhoz előre fizetendő húszezer euróért. Az ESF-főigazgató Vanhoutte szerint ez az ár nagyjából hasonlít ahhoz, amit a megfelelő felhatalmazással rendelkező szervezetek kérnek védőeszközök teszteléséért — és tartalmazza az áruk tesztelésének költségeit is.

Kardel, a dániai megfelelési tanácsadó azt mondta, hogy ilyen “másodlagos tanúsítvány” nem létezik az európai szabályok szerint.

“Az ECM emberek életével játszik”, amikor úgy ad ki tanúsítványokat, hogy nem tudja, az adott terméket hogyan tesztelték, vagy miképpen fogják használni — tette hozzá.

Újságírói kérdésre az ECM vezére, Andrea Secchi azt mondta, hogy a cég az “önkéntes” tanúsítványait a shanghai-i leányához beérkező kérésekre reakcióként adta ki, de a kínai vásárlókat teljeskörűen tájékoztatták arról, hogy ők a felelősek a saját CE jelzésük megszerzéséért egy tanúsító szervezettől.

“Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy cégünk NEM felelős a Dokumentum bármely más, pontatlan, helytelen használatáért, vagy manipulációjáért” — írta.

“Cégünk továbbá NEM felelős a termék bármely nem-megfelelőségéért, miután az előállítási folyamat, változtatások, vagy a biztonsági berendezések hiányosságai nem állnak megfigyelésünk alatt. Az ECM NEM felelős a termékért, a gyártásért, az importért, a terjesztésért, az értékesítésért, a reklámozásért, a technikai segítségért vagy tanácsadásért, és nem működik a gyártó ügynökeként.

Az ECM nem az egyetlen szereplője ennek a szürkegazdaságnak. Az ICR Polska egy másik olyan cég, amit félrevezető tanúsítványok kiállítójaként ismernek. A cég lengyelországi központtal tanúsítási szervezetként működik gépészeti és rádiófelszerelések ügyében, de védő-, vagy orvosi eszközök esetében nem.

Az újságírók ennek dacára úgy találták, hogy az ICR Polska olyan dokumentumokat állított ki védőeszközök importjához, amelyek azt mondják, a cég igazolja, hogy a termék megfelel a védőeszközökre vonatkozó európai követelményeknek. Az iraton csak lejjebb és kisebb betűmérettel olvasható, hogy a tanúsítvány nem hatalmaz fel CE jelzés alkalmazására.

Újságírók legalább nyolc esetben igazolták, hogy az ICR Polska tanúsítványokat adott ki maszkokra és más védőeszközökre, amiket például az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Finnországban adtak el.

A cég (és az ECM) nevét viselő dokumentumok Magyarországon is feltűntek.

A vállalat nem kívánt válaszolni az OCCRP kérdéseire. De március végén nyilvánosan bejelentette, hogy többé nem fog tanúsítványokat kiállítani a COVID-19-járvánnnyal kapcsolatos felszerelésekre, és arra is figyelmeztetett, hogy az “önkéntes’” tanúsítványai jogilag nem szükségesek, és nem eredményeznek CE jelzést.

Az ICR Polska közleménye. Forrás: ICR Polska

A cég azt is közölte, hogy a március 1. és 26. között kiadott minden tanúsítványát visszavonta.

A képet tovább bonyolítja, hogy olyan hamis iratokkal is élénk cserebere zajlik, amik alaptalanul hivatkoznak az ECM-re vagy az ICR Polskára.

Ezeket a certifikátokat “olyan emberek hamisították, akik nem jöttek rá, hogy ha lemásolsz vagy hamisítasz valamit, akkor legalább valami olyat másolj le, ami jogilag érvénye” – mondta Vanhoutte ESF-főigazgató.

Az ICR Polska közölte, hogy a nevét viselő hamis tanúsítványok is közkézen forognak. De sajátos módon a cég honlapján lévő hitelesítő alkalmazás nem tesz különbséget a “nem érvényes” és a “hamis” certifikátok között.

A litván Klaipeda kikötővárosa harmincezer maszkot vett orvosok és közalkalmazottak részére. A “Love Surprise” márkájú maszkokat egy idén február 26-án bejegyzett kínai cég gyártotta. A védőeszközöket az ICR Polska állítólagos tanúsítványa kísérte, ami szerint a maszkokat alapos teszteknek vetették alá. De az iratokról kiderült, hogy hamisítványok, és kérdéses, hogy a maszkokat átmentek bármilyen minőségvizsgálaton.

A helyi önkormányzat azt mondta az OCCRP-nek, hogy a közbeszerzési szakértőjükkel elhitetette a dokumentáció, hogy “az áruk jók, és megfelelnek a biztonsági sztenderdeknek”. A Love Surprise maszkok az eredeti terv szerint kórházakba és idősotthonokba kerültek volna, de végül nem kerültek kiosztásra, mert egy másik szállítmány korábban megérkezett.

A hamis tanúsítványok ügye a bűnüldözés figyelmét is kiváltotta. A holland hatóságok áprilisban letartóztattak egy embert, mert a gyanú szerint ECM-hamisítványokat felhasználva tizenötezer hibás maszkot adott el egészségügyi szolgáltatóknak.

Az OLAF arról tájékoztatta az OCCRP-t márciusban, hogy márciusban saját nyomozást indított a hamis és a félrevezető védőeszköz-dokumentációk ügyében is. A nyomozásban közreműködnek szinte az összes uniós tagállam vám- és rendőri szervei, továbbá az Interpol.

Az Egyesült Államok hasonló ügyekben felelős szerve, a U.S. Food and Drug Administration nyilvános figyelmeztetést adott ki, hogy az ICR Polskától és az ECM-től származó tanúsítványok nem elegendőek az amerikai importhoz. Nemzeti intézmények, mint például a dán termékbiztonságot felügyelő Sikkerhedsstyrelsen is jelezték a cégeknek, hogy ne vásároljanak az ICR Polskától vagy az ECM-től származó certifikáttal rendelkező védőeszközöket.

Még a kínai hatóságok is felfigyeltek. Shanghai piacfelügyeleti szerve még áprilisban jelezte, hogy ottani cégek és magánszemélyek döbbenetes összegekért kínáltak reménybeli exportőrök részére “gyorsított CE tanúsítási szolgáltatásokat”. A valóságban a vásárlók csak az ECM-hez hasonló cégektől származó, haszontalan iratokat kapták. A kínaiak külön kitértek az olasz cégre, mint ami “elárasztotta a piacot” a kamu papírjaival.

A fenti cikk eredeti, angol nyelvű verziójának szerzői: Aubrey Belford, Sarunas Cerniauskas, Matteo Civillini és Ola Westerberg

Közreműködött: Sylke Gruhnwald, Adriana Homolova, Migle Kranceviciute, Holger Roonemaa, Aleksandra Denkovska, David Ilieski, Márton Sarkadi Nagy, Anuška Delić, Meta Gantar, Matej Zwitter, Lars Bové, Dennis Mijnheer, Rui Barros, Yanina Korniienko, Ann-Kathrin Wetter, Maximilian Zierer, Staffan Dahllof, és Laurent Schmit. Ezt a projektet az OCCRP koordinálta, és a WPK, a Német Tudományos Újságírók Egyesülete támogatta. Címlapkép: Edin Pasovic, OCCRP.  Fordította: Sarkadi Nagy Márton.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás