Európai Néppárt

Elfogyott az Európai Néppárt türelme – Orbán Viktornak jövő szerdáig döntenie kell

Elfogyott a türelem Orbán Viktorral szemben, de Manfred Weber mindent megpróbál és az utolsó pillanatig igyekszik meggyőzni Orbán Viktort, hogy alapjaiban változtassa meg politikáját. Ha ez nem történik meg március 20-ig, a Fideszt kizárhatják az Európai Néppárt frakciójából. Orbán Viktor megígérte Webernek: a jövő héten döntést hoz.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Utolsó figyelmeztetés volt Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióvezetőjének keddi budapesti látogatása, ám Orbán és Weber találkozója nem oldotta fel a Néppárt és a Fidesz közötti feszültséget. Fogy a magyar miniszterelnök ideje, hiszen Orbánnak jövő szerdáig dönteni kell pártja sorsáról. Mindezt a tárgyalás napjának estéjén a német köztévében maga Weber is megerősítette.

„Elfogyott a türelem a Néppártban. Orbán újabb provokációt tett, mindenekelőtt a Soros-Juncker plakátokra gondolok, ez volt az utolsó csepp a pohárban. Jelenleg tizenhárman követelik a Fidesz kizárását a Néppártból. Orbán Viktornak irányt kell váltani, különben kizárják a Néppártból” mondta.

A két fél közötti tárgyalások a szerdai döntésig várhatóan folytatódnak, ha csak Orbán Viktor nem dönt másképp.

Merre tovább, Fidesz? – Korábbi visegrádi támogatói is elfordulnak Orbán Viktortóll

Közép-Európa kereszténydemokrata, jobboldali-liberális pártjainak többsége besokallt Orbán Viktor politikájától. A magyar miniszterelnök olyanokat is magára haragított a régióban, akik eddig tolerálták politikáját. Szinte mindegyik régiós párt képviselője azt hangsúlyozta: Orbán saját maga lavírozta bele ebbe a helyzetbe. De milyen lehetőségei vannak a magyar miniszterelnöknek?

Ismert: Weber még március elején adott egy három pontos ultimátumot Orbánnak, és e feltételek teljesülése esetén megőrizhető a Fidesz néppárti tagsága. A magyar kormánypártnak azonnal be kell fejeznie a Brüsszel-ellenes kampányt és bocsánatot kell kérnie az eddigi propagandáért. Ezen kívül a magyar kormánynak biztosítania kell a Közép-Európai Egyetem (CEU) zavartalan működését Budapesten.

Németországban nem túl bizakodóak: aligha valószínű, hogy a feltételeket Orbán teljesíteni fogja – írta a Tagesspiegel.de a budapesti találkozó utáni beszámolójában.

Magabiztos magyarok

A fentiek fényében különös, hogy milyen magabiztos légkör uralkodik Magyarországon. Ez több németországi újságírónak is feltűnt. A német beszámolók több helyen kiemelték a magyarországi kommentárok magabiztosságát, miszerint Orbánnak nem kell aggódnia Weber látogatása miatt. A fősodratú és a bulvársajtó sem igazán számol a Fidesz kizárásával.

A hvg.hu munkatársai azt kérdezték egymástól, tulajdonképpen miért is jött Weber Magyarországra? A 24.hu szerint a Néppártnak kell a Fidesz. Az Azonnali.hu szerint a CDU nem is akarja kizárni a Fideszt.

A feketeöves kormányzati propaganda Weber útja kapcsán egyenesen Canossa-járást említett. Nem maradt el a sorosozás sem, egy másik propagandafelület pedig úgy számolt be a német politikus látogatásáról, mintha Soros György személyesen adta volna ki az utasítást a látogatás helyszínének kiválasztásában is. A valóságot eltorzító narratíva szerint Weber „szorult helyzete miatt” utazott Budapestre, hogy „valamelyest tompítson a kialakult állapotokon”, és ennek az a bizonyítéka, hogy nem Orbánnak kellett Münchenbe utaznia.

Úgy tűnik, hogy Magyarországon szinte mindenki biztosra veszi: Orbán újra győztesen jön ki egy politikai konfliktusból. A helyi közhangulat már-már önhittségről árulkodik.

De valóban ez a helyzet?

Az utolsó figyelmeztetés

A magyarországi narratíva szerint a Néppártnak szüksége van a Fideszre, ezért ha a Néppárt valóban a sokat hangoztatott európai értékek mentén politizálna, már régen kizárták volna a Fideszt. Ezzel a megközelítéssel az a baj, hogy valójában a Néppárt már hosszú ideje és türelemmel figyelte a Fidesz EU-ellenes politikáját. Mostanáig.

A német sajtó krízishelyzetről ír: Orbán minden baráti kapcsolatot felrúgott a Juncker-Soros plakátokkal. Nem önmagában a plakátok jelentették a krízis kirobbanásának okát, hanem, ahogy Weber is fogalmazott a német köztévében, ez volt az utolsó csepp a pohárban.

A németek szerint ők nagyon türelmesek voltak a magyar miniszterelnökkel, a türelem eddig tartott, mert Orbán figyelmen kívül hagyta az összes feléje érkező figyelmeztetést és ultimátumot, ezért, mint utolsó figyelmeztetés, személyesen jött Weber Budapestre. Ráadásul Németországban sokan már a Fidesz kizárása utáni helyzetről beszélnek.

De akkor miért nem zárták még ki a Fideszt?

Ami Magyarországon sokak szemében “töketlenkedésnek” tűnhet Manfred Weber politikájában, az valójában arról szól, hogy Webernek nagyon sok szempontot kell figyelembe vennie a Fidesz esetleges kizárásakor. Ezek a német koalíciós pártok (CDU és a CSU) és a magyar kormányzó párt közötti szoros kapcsolat, egy lehetséges keleit-nyugati megosztottság Európán belül, és saját Európa Bizottság-elnöki ambíciói is.

Ez lehet az oka, hogy Weber megpróbálta az utolsó pillanatokban is megmenteni a Fidesz-Néppárt kapcsolatot. Ezért jött kedden Magyarországra: hogy a Néppárt megvadult tagjával legalább a párbeszédet fenntartsa, és személyesen meggyőződhessen arról, van-e értelme egyáltalán a tárgyalásokat folytatni Orbánnal.

Weber tehát kettős szándékkal érkezett Budapestre: egyrészt szeretné szeretné a Fideszt az EPP-ben tartani valamint személyét Kelet és Nyugat közötti hídépítőnek mutatni. Kedden kiderült: nem minden áron.

Ahogy a Morgenpost.de fogalmazott: Webernek keddi budapesti nehéz útja valójában arról szólt, hogy megelőzhető-e még a Fidesz kizárása az Európai Néppártból.

Nem történt áttörés Budapesten

„A párbeszéd konstruktív légkörben zajlott és valamennyit közeledtek a felek egymáshoz, de a probléma nincs megoldva” – nyilatkozta Budapesten Weber, aki még hozzátette, további tárgyalásokra van szükség a március 20-i döntésig.

Amit biztosan lehet tudni az Orbán-Weber tárgyalások tartalmáról, hogy a néppárti frakcióvezető közölte: az EU alapértékei nem képezhetik vita tárgyát. Weber előzetesen a plakátok eltávolításának szándékát az „első, kis jelként” értékelte, de szerinte túl sok még a nyitott kérdés.

Orbán nincs könnyű helyzetben: teljesen beleragadt az évek óta folytatott gyűlöletkampányba. Az országot beborító kormányzati propaganda egyelőre eltakarja a konfliktus mélységét, de kapkod és az általa teremtett narratívába saját magát szorította bele, nincs sok mozgástere. Weber budapesti látogatásának napján a Liszt Ferenc Repülőtér és a magyar főváros központját összekötő főút menti óriásplakátokat legalább leragasztotta.

A döntés azonban messziről is kozmetikai jellegűnek tűnik a konfliktus nagyságához képest.

Hiába írta az index.hu, hogy Orbánék egyszerű trükkel vezették meg Webert a Ferihegy és a CEU közötti útvonalon, a német sajtó még aznap este megírta, hogy csak a Weber útjába kerülő óriásplakátokat távolították el, máshol a városban a plakátok továbbra is láthatóak voltak.

Orbán a jövő héten dönt

Kedd este a német köztévében Weber már beszédesebb volt. A riporter kérdésére elmondta, hogy a találkozón két fő üzenetet közvetített Orbán Viktornak. Egyrészt világos és egyértelmű engedményeket követelt, miszerint Orbán megváltoztatja jelenlegi politikai irányvonalát. A másik téma, amelyben Weber megoldást akart Orbántól pedig a Közép-Európai Egyetem sorsa, amely jelenleg törvényi nyomás alatt áll.

A riporter kérdésére, miszerint, mit válaszolt ezekre a felvetésekre Orbán, Weber elmondta: a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy megvizsgálja az ügyet és a jövő héten döntést hoz.

„Számunkra az alapvető jogok nem lehet vita tárgya. Ha Orbán Viktor nem változtat politikáján, kizárják a Néppártból,” tette hozzá.

A riporter megkérdezte azt is, vajon a magyar miniszterelnök hajlandó-e bocsánatot kérni korábbi politikájáért és kijelentéséért. Weber válaszában leszögezte:

„Ez mindennek az alapvető feltétele. A párton belül világossá kell tenni, hogy viselkedése hosszú távon és tartósan megváltozik. Ezek után bocsánatot kell kérnie. Ez egy kihívás…”

A riporteri kérdésre, miszerint Orbán a találkozón bocsánatot kért-e, Weber kitérő választ adott.

„Ma nem tudtam zöld jelzést adni, tárgyalásokat folytatunk. Szerettem volna világosan és egyértelműen a tudomására hozni, hogy az EPP európai értékeken alapul. Rég nincs szó a parlamenti képviselők számáról, mi az alapvető értékekről beszélünk, és ezeket az értékeket szigorúan meg fogjuk védeni még Orbán Viktor ellenében is” tette hozzá.

Weber még beszámolt a német köztévében konkrét javaslatáról is, amely a müncheni Műszaki Egyetem és a budapesti CEU közötti esetleges együttműködésről szólt.

De kinek a véleményét közvetítette Weber?

Németország elvesztette a türelmét

Alighanem a legrosszabb hír Orbán számára az, hogy Weber tárgyalásai mögött Angela Merkel, Németország kancellárja áll, aki egyébként jelezte: a jövő heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón szeretne leülni négyszemközt Orbán Viktorral beszélgetni.

A német sajtó szerint Merkel elvesztette türelmét Orbánnal szemben. A német kancellár az EU migrációs politikájával szembeni kampánytámadást komolyan vette.

Németországban Weber nemcsak az elhíresült hárompontos ultimátumáról beszél Orbánnal kapcsolatban. A német köztévé kedd esti beszélgetésében is megemlítette a Magyarország ellen nemrég indított, 7-es cikkely szerinti eljárást is, az EU értékeinek veszélyeztetése miatt, illetve az EB által Magyarország ellen az Európai Bíróságon az EU-s jogok megsértése miatt indított pert is.

Orbán tehát nemcsak az Európai Néppárt, de Németország haragját is kivívta a Jean-Claude Juncker ellen irányuló szokatlan támadással.

Orbán az utóbbi napokban látványosan próbálta bagatellizálni az ügy súlyát. Nőnapon újságírókat rendelt magához, akiknek „kifecsegte”, hogy ő a plakátokat „Muppet show” szintűnek tartotta.

Nos, a jelek szerint Merkel nem így gondolta.

Mi várható a jövő héten?

Egy biztos: egyelőre 13 kisebb párt kezdeményezte a Fidesz kizárását a Néppártból. Ez összesen 56 frakciótagot jelent. Az előzetes hírek szerint az olyan nagyobb pártok, mint az olasz Forza Italia nem támogatják a Fidesz kizárásának ötletét, a német CDU és CSU, az osztrák ÖVP nem hozta nyilvánosságra álláspontját.

A Néppártban uralkodó többségi hangulat szerint Orbán mindenáron a a Néppártban szeretne maradni, amíg csak lehetséges, és úgy gondolják, hogy még mindig jobb Orbánt ellenőrzés alatt tartani, mintsem az európai szélsőjobb populisták karjaiba kergetni.

A Bild szerint még Orbán legnagyobb európai kritikusai is tudják, hogy a Fidesz kizárása a Néppártból okozhat némi repedést az Európai Unióban.

Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője is a Fidesz túl gyors kizárásának veszélyeire figyelmeztetett. Szerinte fennállhat a veszély, ha a Fidesz elhagyja a Néppártot, akkor más visegrádi országok pártjai vagy egy nagyobb ország néppártja is megteheti ugyanezt, miközben nem akarnak ötleteket adni az oroszoknak és a kínaiaknak Európa megosztására. Dobrindt szerint

A Néppárt értékes közösség, jó lenne, ha sikerülne őket a fedélzeten tartani, de most már Orbánnak kell bizonyítani, hogy a közösség tagja kíván maradni.

Alexander Nick, a CDU parlamenti képviselője szerint mindenképp nehéz lesz meghozni a döntést, mivel a CDU és a CSU hosszú ideje próbálja a közös hangot találni Magyarországgal a két fél kommunikációs különbségei ellenére. A képviselő ugyanakkor hozzátette, a német kereszténydemokraták azért is nehéz helyzetben vannak, mert figyelembe kell venni a Fidesz kizárására felszólító pártok szempontjait is.

„A német kereszténydemokraták számára nem elfogadható választás, hogy megkérdőjelezzük olyan régi barátainknak a véleményét, és barátságát egy ilyen alapvető kérdésben, mint a Benelux vagy a Skandináv államok,” tette hozzá. A CDU képviselője szerint már egy éve nyilvánvaló volt, hogy a Fidesz nem veszi figyelembe partnerei aggodalmait.

Felmerült még egy utolsó utáni esély a Fidesz számára. E forgatókönyv szerint az EPP egy három tagú bizottságot küldene Budapestre.

A küldöttséget Bécs és Berlin együtt állítaná össze, a Tagesspiegel szerint az egyik lehetséges tárgyaló az egykori osztrák kancellár, Wolfgang Schüssel lehetett volna.

Csakhogy Weber lesöpörte a bizottság küldésének ötletét. Az EPP elnök szerint az események már nem engedik meg bizotság küldését, és mihamarabb szeretne pontot tenni a Fidesz által kirobbantott krízisre.

Az Európai Parlamentben jelenleg 12 Fidesz-képviselő ül a Néppárt frakciójában. Orbán szerint a kizárásának nincs racionális alternatívája.

Kedd este ugyanakkor Weber úgy nyilatkozott a német közszolgálati televízióban, hogy nem Orbán 12 embere fogja eldönteni, ki lesz az EU elnöke, számára fontosabb az antiszemitizmus elleni harc a demokrácia védelmében.

Weber egyetértett a riporter felvetésével, aki szerint ha Orbán belűlről akarja megváltoztatni a Néppártot és továbbra is az illiberális demokráciát részesíti előnyben, akkor a párbeszéd szorgalmazása helyett ideje lenne végre azt mondani, hogy most már elég ebből.

Weber szerint erről szólt a tavaly szeptemberi európai parlamenti döntés a 7-es cikkely szerinti eljárás kezdeményezéséről, amely esélyt teremt a jogbiztonság megteremtésére és a jogállamiság biztosítására.

„Erről döntöttünk az Európai Parlamentben, senki számára nincs felmentés az alapvető jogok alól,” tette hozzá.

Írta: Bőtös Botond

Kiemelt kép: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Megosztás