Kazahsztán

Kazah sztyeppéről New Yorkba: így került piszkos pénz a sohói Trump-toronyba

Donald Trump amerikai elnök ingatlanfejlesztései közül a New York-i Trump SoHo-toronyra kiemelten sok figyelem irányul. A különféle kínos ügyek miatt egyébként is botrányos épületről egy jelenleg is zajló bírósági ügy keretében azt állítják, hogy abban három lakást egy kazah milliárdos vette meg, ráadásul elsikkasztott pénzből. 

Muktar Abljazov kazah milliárdos, a kazahsztáni BTA Bank korábbi vezetője 2009-ben, a bank államosításához vezető botrány közepette menekült el az országból. A bank több mint 6 milliárd dollár (kb. 1 656 milliárd forint) elsikkasztásával vádolja korábbi vezetőjét. 2017-ben Abljazovot Kazahsztánban, távollétében elítélték csalásért.

Az OCCRP és a holland Zembla televíziós műsor oknyomozó riportja a sikkasztási ügy új részleteire, és az ügynek a Trump-ingatlanhoz kötődő szálaira is fényt derített.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban zajló bírósági ügyekhez benyújtott dokumentumok részletesen bemutatják, milyen kacskaringós úton át – offshore fedőcégeken és egy terroristák pénzelésével is kapcsolatba hozott bankon keresztül – jutott el Abljazov pénze az Egyesült Államokba.

A bírósági dokumentumok alátámasztani látszanak azt az állítást, hogy a hárommillió dolláros összeg, amelyből Abljazov rokonai a Trump SoHo-toronyban található lakásokat megvették, csalásból származhat.

Családi kötelékek

Jelenleg New Yorkban és Kaliforniában is zajlik egy-egy polgári peres eljárás, amelyekben Almaty városa (a legnagyobb kazah város), valamint a BTA Bank a felperesek. A felperesek azt állítják, hogy Abljazov és Almaty egykori polgármestere, Viktor Hrapunov (aki egyébként gyermekeik házassága révén rokoni kapcsolatban áll Abljazovval) lopott pénzből finanszíroztak ingatlan- és üzleti befektetéseket az Egyesült Államokban.

Viktor Hrapunov száműzetésben él, Svájcban. Mostohafia, Iljasz Hrapunov Abljazov lányát vette feleségül. Hrapunovot és családját azzal vádolják, hogy korrupt földügyleteken keresztül közel 300 millió dollárt (kb. 83 milliárd forintot) loptak, amikor Viktor Hrapunov Almaty polgármestere volt.

A bírósághoz benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy 2012 és 2014 között Iljasz Hrapunovot és testvérét, Elvirát Trump egykori tanácsadója, Felix Sater, valamint a Trump-cég korábbi alkalmazottja, Daniel Ridloff segítette amerikai ingatlanbefektetéseikben. (Elvira a Trump SoHo-toronyban található három lakás haszonélvezője.) Sater korábbi, Bayrock névű cége volt a Trump SoHo-társasház egyik fejlesztője.

Sater több mint tíz éve kapcsolatban áll a Hrapunov családdal. 2007-ben a Hrapunovok a Bayrock-kal közösen egy hollandiai vegyesvállalatot alapítottak, KazBay néven, kazahsztáni szénbányászat és villamosenergia-termelés céljából. Egy évvel később a Bayrock és a Hrapunovok egy svájci társasház fejlesztésében is együttműködtek.

A New York-i és a kaliforniai polgári peres eljárásokban benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy Sater részt vett több millió dolláros összegek Egyesült Államokba való utalásának koordinálásában. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Sater kapcsolatban állt a Hrapunov család tagjaival. Egy hárommillió dolláros tranzakcióról szóló e-mailben Viktor Hrapunov mostohalánya, Elvira Kudrjasova „üzlettársam”-ként hivatkozik Saterre. A dokumentumok között Iljasz Hrapunov és Sater közötti e-mail-váltások is szerepelnek.

Elvis lakást vásárol

A bíróságon bemutatott dokumentumok szerint az amerikai befektetések nagy része offshore számlákról érkezett, főként egy FBME Bank nevű, azóta megszűnt tanzániai székhelyű pénzintézettől, amelynek Oroszországban és Cipruson is voltak irodái.

A bankot az amerikai kormány 2016 elején feketelistára tette, miután kiderült, hogy pénzmosáshoz, terrorizmus finanszírozásához és fegyverterjesztéshez is köze volt.

2016-ban az Abljazov által megkárosított BTA Bank ügyvédje tájékoztatta az Egyesült Királyság bíróságát, hogy a bankot megkereste egy magánnyomozó. A magánnyomozó azt állította, bizonyítéka van rá, hogy egy Eesh Aggarwal nevű, dubaji székhelyű offshore pénzügyi tervező olyan offshore céghálózatot épített ki és működtetett, amellyel az ellopott pénzt tisztára mossák.

A BTA Bankot képviselő ügyvéd szerint Aggarwal Abljazov vejének, Iljasznak dolgozott, és egy olyan offshore céghálózatot épített ki és működtetett, amelyen keresztül több százmillió dollárt mozgatott különböző FBME számlák között. 2016-ban a BTA Bank ügyvédeinek kérvényére a brit bíróság iratainak átadására kötelezte Aggarwalt.

Az átadott dokumentumokból kiderül, hogy az „Elvis” fedőnevet használó Iljasz Hrapunov volt az Aggarwal által kezelt közel egy tucat offshore cég és befektetési alap szövevényes hálózatának tényleges tulajdonosa. A céghálózat közel 440 millió dollárt (kb. 122 milliárd forintot) mozgatott az FBME-számlákon keresztül.

A belga stróman

A bírósági iratokból kiderül, hogy az Iljasz offshore-hálózatát finanszírozó 440 millió dollár két, brit offshore-paradicsomban bejegyzett cégtől érkezett, amelyek tulajdonosa egy belga üzletember, Frank Monstrey.
Monstrey 2004-ben vásárolt egy Zsajkmunaj nevű kazah olaj- és gázipari vállalkozást. A céget azóta tőzsdére vitték az Egyesült Királyságban, Nostrum Oil & Gas néven.

Monstrey két cége, a Sartfield és a Claremont, 2011 és 2012 között közel 440 millió dollárt utalt a Northern Seas Waterage nevű, Seychelle-szigeteken bejegyzett cégnek, amelynek tényleges tulajdonosa Iljasz Hrapunov. Iljasz pénzügyi tanácsadója, Aggarwal az offshore hálózaton keresztül mosta a pénzt, amelynek egy része végül az Egyesült Államokban kötött ki.

A BTA ügyvédei 2017 elején meggyőzték a brit bíróságot, hogy fagyassza be Monstrey részvényeit a Nostrum Oil & Gas-nál. Egy hónappal részesedése befagyasztás után Monstrey lemondott a Nostrum elnökségéről. Pár hónapra rá Monstrey peren kívüli megállapodást kötött a BTA Bankkal, amelynek értelmében Nostrum Oil & Gas részvényeit eladta a banknak.

Az OCCRP és partnerei megkeresték Monstrey-t, aki írásos válaszában határozottan tagadta, hogy Abljazov strómanja lenne. A közel 440 millió dollárról Monstrey azt mondta, hogy az utalásokkal egy kölcsönt fizetett vissza, amelyet évekkel korábban egy kazahsztáni üzleti partnerétől vett föl; a partner halála után az adósságot Abljazov vette át.

Abljazov szóvivője, Peter Sahlas nem válaszolt az újságírók kérdéseire, amelyek a pénzügyi tranzakciókra és a kulcsszereplőkre – Monstrey-ra, Saterre és Hrapunovra – vonatkoztak.

Sahlas azt írta, hogy Abljazovot a kazahsztáni rezsimmel szembeni ellenállása miatt hurcolták meg, és hogy a kazahsztáni bíróság 2017-es ítélete „legkevésbé sem tekinthető hitelesnek, mivel ebben a közép-ázsiai diktatúrában nyoma sincsen legitim jogrendszernek.”

Sahlas szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban zajló, Abljazov vagyonával kapcsolatos polgári peres eljárások szintén “olyan bizonyítékokon alapulnak, amelyek egy korrupt, a jogállamiságot nélkülöző országból származnak, megkérdőjelezhetőek, vagy kiragadták őket a kontextusukból.”

Írta: Aubrey Belford, Sander Rietveld, és Gabrielle Paluch

A cikk elkészítésében közreműködtek: Chris Benevento, Lejla Sarcevic, Bermet Talant, Katarina Sabados, Kevin G. Hall, és Ben Wieder.

Fordította: Orosz Kata

Az eredeti, angol nyelvű cikket itt olvashatja.

A kiemelt képen Donald Trump, Tevfik Arif és Felix Sater látható a Trump SoHo 2007-es nyitóbuliján.  Fotó: OCCRP / Mark von Holden / WireImage

Megosztás