Antifasiszta

Üdvözlünk, menekültek! – Szlovák antifasiszták válasza a menekültellenes felvonulásra

Szlovák futballhuligánok tiltakozó felvonulást szerveznek Pozsonyban a bevándorlók és Európa iszlamizációja ellen. Az akcióhoz cseh és lengyel futballhuligánok is csatlakoznak. Az akció mögött a szlovák szélsőjobboldal áll. A helyi muszlimok a konfliktus eszkalálódására figyelmeztetnek. A szlovákiai antifasiszták blokádra készülnek. 

„Refugees, welcome!”, azaz „Üdvözlünk, menekültek!” felirat és egy pirossal áthúzott horogkereszt jelent meg szerda reggel virradóra a pozsonyi Comenius Egyetem homlokzatán a héten. A molinót csupán néhány óráig lengette a szél, mire a tanítás beindult az intézményben, eltávolították az üzenetet.

A Comenius Egyetem az akciótól elhatárolódott. Andrea Földváryová, az egyetemi szóvivő úgy nyilatkozott a szlovák sajtónak, hogy a pozsonyi Šafárik-téren található épületük homlokzatára kifüggesztett molinó az egyetem vezetőségének tudta és beleegyezése nélkül történt. A transzparenst még szerdán reggel eltávolították az épület homlokzatáról.

Kik helyezték el a feliratot?

Annyit lehet tudni, hogy a gerillaakciót névtelen, feltehetően baloldali, aktivisták hajtották végre, akik a „Nácimentes Pozsony” Facebook csoporthoz egy közleményt juttattak el, amelyben megmagyarázzák, mi váltotta ki tettüket.

„A társadalomban megjelenő növekvő idegengyűlölet, és a bevándorlók ellen szerveződő futballhuligán menet okán szeretnék szimbolikus módon véleményünket és szolidaritásunkat kifejezni azokkal az emberekkel kapcsolatban, akiknek élete és emberi méltósága alapvető veszélyben forog. Hisszük, hogy a szlovák társadalomnak olyan értelmes vitákra van szüksége a témában, amelyben nincs helye a rasszizmusnak, xenofóbiának és idegengyűlöletnek.”

Az aktivisták spontán tiltakozást tehát egy demonstráció váltotta ki, amelyet szlovák rivális futballszurkolói csoportok közösen szerveznek a menekültek és iszlám hívői ellen, június 20-án, a szlovák fővárosban. A menet a tervek szerint a pozsonyi főpályaudvarról indul.

Mit akartak az ultrák?

Június elején, futballhuligán oldalakon kezdett el terjedni egy felhívás, amely az afrikai menekültek, a muszlimok bevándorlása és a tervezett brüsszeli kvótarendszer bevezetése ellen kezdeményezett tiltakozó akciót. A felhívás később megjelent lengyelül is, szurkolói fórumokon egymást biztatják cseh, szlovák és lengyel ultrák a minél nagyobb számú részvételre.

A szurkolói csoportok felhívását követően az „Alternatív út” elnevezésű csoport a Facebookon létrehozott egy „Állítsuk meg Európa iszlamizációját! Európáért az európaiak érdekében, együtt a brüsszeli diktátum ellen!” elnevezésű eseményt is. Felhívásukban szintén a tiltakozó menetben való részvételre buzdítanak, mivel szerintük, az afrikai menekültek tömeges bevándorlása ma egész Európára veszélyt jelent.

„Szlovákként, szlávként és európaiként egyértelműen elutasítjuk, hogy a brüsszeli Európai Parlamentben ülő bolondok a saját – minden logikát nélkülöző döntéseikkel – tönkretegyék az európai kultúra és jólét alapjait” – állt a felhívásban, amelyből még megtudhattuk, hogy mindenkinek lehetősége kapott a felszólalásra a rendezvényen.

A csoport Facebook oldala szerint eddig 4700 ember jelezte részvételét a felvonuláson. A résztvevők többsége a szlovákiai futballhuligán szcéna tagja. A felhívást megosztották a zsolnai, nagyszombati és a pozsonyi ultrák weblapjain és a lengyelországi huligán oldalakon is. Az előzetes hírek alapján Csehországból Brnoból, Opavából és Olomoucból vártak huligánokat.

A tiltakozó akciót egy bizonyos Lukáš Kopáč jelntette be az „Alternatív út” csoport nevében. Pozsony óvárosi önkormányzata helyt adott a kérelemnek. A városrész szóvivője csupán annyit közölt a szlovák sajtóval, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény értelmében engedélyezték a tüntetést. A rendet a rendőrség biztosította. „Amennyiben a felvonulás megzavarja a közrendet, a rendőrség feloszlatja azt”- tette hozzá a szóvivő.

Kik szervezték a tüntetést?

Lukáš Kopáč, a felhívás aláírója és az esemény bejelentője a Nácimentes Pozsony weboldal információi szerint a szlovák szélsőjobboldal ismert alakja, az Alternatív Út (Alternatívna cesta) blog szerzője. E felületen rendszeresen jelennek meg rasszista, romaellenes, antiszemita és LGBT-csoport ellenes bejegyzések.

Kopáč közeli barátja és ideológiai harcostársa Marián Mišún, a szlovák szélsőjobb ismert alakja, valamint Marián Magát és Richard Holtan neonáci figurák – ez utóbbiak a félkatonai jellegű, Vzdor Kysuce Akciócsoport tagjai. E körből kerültek ki azok a harcosok, akik Kelet-Ukrajnában jelenleg az orosz-barát szeparatista erők oldalán harcolnak Ukrajna ellen.

Az aktuality.sk híroldal megkérdezte a felvonulás szervezőit, igaz-e a nácivadászok állítása, miszerint ők állnak az esemény hátterében. Kopáč nem titkolózott. Azt mondta, őket a Marian Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS NS) és a szélsőjobboldali Szlovák Megújulási Mozgalom Polgári Társulás ösztönözte, támogatta az esemény megszervezésére, de VZDOR csoport radikális nacionalistái, illetve Szlovákia és Csehország különböző futballhuligán csoportjai is biztatták őket.

A szervezők mögött tehát, mondhatni, a teljes szlovák (és részben cseh) szélsőjobb nyilvános és föld alatti szubkultúra áll csupán, igaz, ennek ellenére ők azt állítják, pártsemleges rendezvényről van szó. Ahogy egyikük írta a Facebookon:

„Mindegy, hogy vörös vagy nacionalista vagy, szlovák vagy magyar, keleti vagy pozsonyi, most össze kell fognunk”.

De miről van itt szó valójában?

A futballhuligánok pozsonyi demonstrációja persze több kérdést felvethet. Ahogy Magyarországon, úgy Szlovákiában is rendkívül megerősödött a bevándorlás ellenes közbeszéd. A politikát kevésbé vagy felületesen követő ember számára a pozsonyi megmozdulás akár még szimpatikus is lehet, hiszen a jelszavak alapján itt a dolgozó emberek és a jövő generációjának érdekei érdekében lépnek fel.

„Csakhogy itt valami egészen másról van szó” – nyilatkozta Michal Zálešák, a Kultúrák közötti Párbeszéd Intézetének projekt menedzsere az aktuálne.sk weblapnak. Elmondása szerint a főszervező „Alternatív út” elnevezésű csoportja weblapján kifejezetten romaellenes, xenofób írásokat, képeket posztol, oszt meg, az akciót kizárólag szélsőjobb szervezetek támogatják.

Zálešák szerint a bevándorlás témáját a politikusok eltúlozzák. Szlovákiába nem érkeznek tömegesen menekültek, bevándorlók, mint más, nyugati országokba. Akik pedig Szlovákiába érkeznek, a helyi menekültellenes politikának köszönhetően amúgy is nehezebben tudnak munkát vállalni. Ez a fejlemény megnehezíti a szlovák társadalomba való beilleszkedésüket is.

Mit mondanak a muszlimok?

A szlovákiai muszlimok weboldalán külön cikkben foglalkoznak az ultrák készülő akciójával, amelyben a társadalomban növekvő muszlim-, és bevándorlásellenességért a politikusokat teszik felelőssé.

„A szlovák kormánypárt, de az ellenzék politikai képviselői is, az utóbbi időben, az Európába irányuló bevándorlással kapcsolatban leegyszerűsítve és demagóg módon nyilvánult meg. A bevándorlókat úgy mutatják be, mint terroristák, akik biztonsági kockázatot jelentenek. Ahelyett, hogy konstruktív társadalmi vitát kezdeményeznének a témában, csak olajat öntenek a tűzre, amely nyugtalanságot és zavargásokat válthat ki a társadalomban.”

A cikkben hangsúlyozzák, hogy az utcai demonstrációt a legszélsőségesebb szlovákiai csoportok szervezik. A szlovákiai muszlimok remélték, hogy a polgárok többsége elhatárolódik az akciótól. Külön felhívták a figyelmet arra is, hogy szélsőséges csoportok erőszakos jeleneteket is kiprovokálhatnak.

Az antifasiszta blokád

A cikk elején bemutatott gerillaakción kívül a Nácimentes Pozsony csoport is ellenállásra szólított fel. Június 20-án, a Hodža téren, az Elnöki Palota elé tüntetést szerveznek, a Szlovákiában is erősödő bevándorlás-ellenes hangulattal kapcsolatban álláspontjukat egy kiáltványban fogalmazták meg.

„Megmutatjuk a náciknak, hogy sem a városunkban, sem máshol nem látjuk őket szívesen!”

Így kezdődik a felhívás, majd kifejtik, hogy „a neonácik és a neofasiszták megpróbálják kihasználni az bevándorlók felé megmutatkozó gyűlölködő hangulatot a társadalmunkban, és a tisztességes emberek érdekének állítólagos védelmének leple alatt megpróbálják mozgósítani ellenük a közvéleményt.”

A rendezvény szervezői szerint a neonácik akik „demagóg retorikájukkal a menekülteket a szlovák társadalmat fenyegető, erőszakos embereknek mutatják be, paradox módon annak a szlovák szélsőjobboldal képviselői, szlovák neonáci és neofasiszta mozgalmak tagjai, illetve rasszista futballhuligánok, akik rendszeresen keverednek utcai összecsapásokba, provokálnak ki utcai harcokat.”

Az antifasiszta közlemény elutasítja, hogy a néhány száz menekült befogadása kapcsán kialakult vitát a neonácik és a neoludákok határozzák meg, ezért ellentüntetést és blokádot szerveznek.

Ismert: ha Brüsszel valóban bevezeti a kvótarendszert az európai uniós államok számára, Szlovákia 785 menekült befogadására lesz köteles.

Írta: Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás