vidéki lapszemle

Kegyvesztetté válhatott Mészáros veje, az Európai Bizottságnál panaszolják be a CATL-gyárat

Debreciner.hu: Panaszt tesz az Európai Bizottságnál a Párbeszéd a kínaiak debreceni akkumulátorgyára miatt

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a kínai CATL Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárának ügyében – írja a Debreciner. A politikus szerint ugyanis a politikai ellenőrzés alá vont magyar környezetvédelmi hatóságoktól nem remélhető a környezeti hatások objektív feltérképezése, a környezeti szempontok érvényesítése a döntéshozatalban, a szigorú korlátok és előírások megfogalmazása, valamint betartatása sem.

Nyugat.hu: Úgy tűnik, kegyvesztett lett Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje

„A Haladás tulajdonosától, a NER nagy vasútépítőjétől két projektet is elvett Mészáros Lőrinc.” A nyugat.hu a Vasútvill közleményére és a Szabad Európára hivatkozva írja, hogy a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal villamosítása és a váci vasútállomás villamos felújítása már nem Homlok Zsolt érdekeltségének feladata lesz. A háttérben üzleti és személyi okok is állhatnak. A vállalkozó cégei számtalan beruházás kivitelezői voltak Szombathelyen és környékén, ráadásul Homlok tavaly nyár óta már hivatalosan is a Haladás többségi tulajdonosa.

Szegeder.hu: Örökké szennyezett: Szeged is felkerült a nemzetiközi, a vízben lévő vegyi anyagokat mutató térképre

Vízművel és papírgyárral szerepel a város egy nemzetközi kutatás térképén, ami a vegyi anyagokkal szennyezett területeket jelöli. A több mint egy évtizedes szegedi vízminta ugyan nem mutat magas szennyezettséget, de olyan anyagokról van szó, amelyek a környezetben soha nem bomlanak le. A Szegeder szerint az eredmények már februárban ismertté váltak, de a magyarországi sajtó csak most fedezte fel azokat.

KecsUP.hu: Kecskeméti politikusok nevei a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában

A Schadl-Völner-ügyként emlegetett korrupciós eljárásban kecskeméti személyek neve is felmerült. A KecsUP.hu ugyanakkor hangsúlyozza, „attól, hogy valakiről beszélnek egy kihallgatáson, még önmagában semmit nem jelent (…), a két kecskeméti politikust nem is hallgatták meg az ügyben, bűnösségük nem merült fel.”

Veszprémkukac.hu: PANNON EGYETEM – Cserék az alapítvány kuratóriumában

A lap emlékeztet: Brüsszelben kiverte a biztosítékot az, hogy Magyarországon az alapítványi egyetemeken miniszterek, államtitkárok és azok családtagjai, barátai töltötték be a kuratóriumi tisztségeket. Az egyetemi alapítványok ezért az Európai Bizottság kérésére leváltották a minisztereket a kuratóriumokból. Így történt ez Veszprémben is, ahol dr. Navracsics Tibor miniszter volt a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A helyét dr. Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem nagykanizsai egyetemi központjának docense vette át. De további cserék is történtek.

Nyitókép: Homlok Zsolt, a Haladás VSE elnöke (és egyúttal Mészáros Lőrinc veje) mond köszöntőt a klub évzáró vacsoráján 2021 decemberében. Fotó: Facebook

Megosztás